biff1
STARTSKUDDET GÅR I DAG: – Nå gleder vi oss skikkelig til å komme i gang, sier Tor Fosse, som fra og med i dag og en hel uke frem presenterer et svært omfattende festivalprogram både på Bergen kino og en rekke andre steder i byen. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Gleder seg til bergensk filmpremiere

Del artikkelen i Sosial medier

Premieren på debutspillefilmen til bergensregissøren Gunnbjörg Gunnarsdóttir blir et av høydepunktene under Bergen internasjonale filmfestival (BIFF).

– Vi gleder oss over at det blomstrer i det bergenske filmmiljøet, sier BIFFs festivalleder Tor Fosse, som ser frem til premieren på den bergenske spillefilmen For evig og aldri – regissert av Gunnbjörg Gunnarsdóttir.

Dette er ikke den eneste lokalproduserte filmen som vil bli presentert under festivalen. Fredag kveld blir det urpremiere på bestillingsverket Mulm, med live musikk av Línt og film av Tommy Næss, og lørdag ettermiddag vil det bli vist en rekke kortreiste kortfilmer. Festivallederen minner også om to bergensrelaterte dokumentarfilmer.

REKORDMANGE NORSKE FILMER

– «Kule Kurt» blir et høydepunkt for fansen til Kurt Olav Helle, mens «Jeg vil bo i mitt navn» – der Lars Erlend Tubaas Øymo følger forfatteren Tomas Espedal gjennom livet og skrivingen – sannsynligvis blir dens rake motsetning, smiler Fosse frydefullt.

– I år kan vi by på mer enn 20 nye norske langfilmer, noe som aldri har skjedd før.

Totalt har årets utgave av Bergen internasjonale filmfestival rundt 170 dokumentar- og fiksjonsfilmer på programmet, i tillegg til at de presenterer et tyvetalls kortfilmer, og er med dette omfanget den største filmfestivalen i Norge.

– I år kan vi også by på mer enn 20 nye norske langfilmer, noe som aldri har skjedd før, sier Fosse.

– Det er spesielt gledelig å få så mange norske gjester på besøk, samtidig som vi har en bråte internasjonale gjester, noe som kan skape bånd mellom kreative krefter både her og i utlandet.

Festivalen håper også å nå frem til et yngre publikum, blant annet ved at Skam-skuespillerne Tarjei «Isak» Sandvik Moe og bergenske Lisa «Eva» Teige stiller med hver sin norske premierefilm – førstnevnte med Henrik Martin Dahlsbakkens nye spillefilm «En affære», sistnevnte med hovedrollen i dansefilmen Battle – regissert av Katarina Launing (Julenatt i Blåfjell, Kule Kidz gråter ikke).

BIFF 2018 åpner i kveld med å vise den islandske filmen Kvinne på krigsstien, og avsluttes torsdag 4. oktober med kostymedramaet The Favourite. Mer informasjon: biff.no 

BIFF-filmer verdt å få med seg 

biff1 for evig og aldri
FOR EVIG OG ALDRI: Norsk drama. Regi: Gunnbjörg Gunnarsdóttir

FOR EVIG OG ALDRI (regi: Gunnbjörg Gunnarsdóttir)

Sol og Johan er lykkelige samboere på Nordnes i Bergen, og venter sitt første barn, men idyllen spoleres når Johans søster Wilma kommer på uventet besøk fra Berlin. Hun prøver å overtale Sol til å ta abort, og argumenterer med at Sols familiedrøm styres av samfunnets normer og forventninger.

Dette er debutfilmen fra bergenske Gunnbjörg Gunnarsdottir, som via sitt eget selskap Gunfilm har laget en rekke kortfilmer og musikkvideoer – blant annet for Silja Sol, Sonny Alven og Lumikide. Filmens hovedroller spilles av Maria Mørkrid, Ola Wallinder og Mia Hjelte.

MB3 lørdag 29. september kl. 19.00

biff2 Mulm
MULM: Norsk musikkfilm. Regi: Tommy Næss / musikk: Línt

MULM (regi: Tommy Næss / musikk: Línt)

Denne halvtimeslange musikkfilmen, som vil bli fremført «live» med bandet Línt på scenen, beskrives som «en audiovisuell reise i våre naturlige omgivelser».

Vi følger her en skikkelse som beveger seg gjennom ulike miljøer, drevet av en indre uro. Temaet er isolasjon og fremmedfølelse, både i den naturlige verden og den urbaniserte menneskeskapte verden.

Den bergensbaserte filmskaperen Tommy Næss er utdannet ved Parsons School of Design i New York, og fattet interesse for kortfilmformatet etter å ha laget musikkvideoer for 9 Grader Nord og Audrey Horne. Línt er også fra Bergen, og lager ambient og drømmende musikk inspirert av band som Mogwai, Godspeed You! Black Emperor og Sigur Rós.

Røkeriet på USF Verftet, fredag 28. september kl. 18.30

biff3 jeg vil bo i mitt navn
JEG VIL BO I MITT NAVN: Norsk dokumentar. Regi: Lars Erlend Tubaas Øymo

JEG VIL BO I MITT NAVN (regi: Lars Erlend Tubaas Øymo)

Med bøker som «Biografi (glemsel)» (1999), «Gå. Eller kunsten å leve et vilt og poetisk liv» (2006) og «Imot kunsten» (2009) skrev Tomas Espedal seg tidlig inn i bølgen av norske forfattere som trekker veksler på selvbiografiske elementer i romanene sine.

I denne dokumentarfilmen følges bergensforfatteren gjennom livet og skrivingen, fra fotturer i de franske alpene og reiser til Gran Canaria og Provence til møter med den aldrende faren.

Sammen med Øymos bilder av naturlandskapene, byene og innredningene forfatteren beveger seg i og musikk av Ketil Kinden Endresen er dette et kunstnerportrett som forsøker å leve opp til Espedals uttalte forfatteroppdrag om å se det vakre.

MB4 lørdag 29. september kl. 20.45 og MB5 søndag 30. september kl. 17.25. Det legges også opp til en egen filmsamtale mellom Espedal og Øymo i Boksalongen på Litteraturhuset fredag 28. september kl. 20.00.

biff4 kule kurt
KULE KURT: Norsk dokumentar. Regi: Pål Winsents

KULE KURT (regi: Pål Winsents)

Kurt Olav Helle fra Osterøy følges i forsøket på å realisere «Kurt Hell and the Urban Cowboys» – en spillefilm i beste Hollywood-stil, med utgangspunkt i hans egne opplevelser.

Han er kanskje en outsider og et mobbeoffer, og han feirer kanskje jul alene, men i filmens verden står han ikke noe tilbake for en Brad Pitt eller en Humphrey Bogart. Kurt drømmer nemlig om å bli stor stjerne i Hollywood.

Inntil dette skjer bor den enslige 51-åringen i Lonevåg, der han samler på filmer og gamle Donald-blader, synger karaoke, skriver filmmanus og sender håpefulle søknader om økonomisk støtte til å sette sine ideer ut i livet. For selv om Kurt lider av Parkinsons sykdom gir han aldri opp drømmen om å bli filmstjerne.

MB5 fredag 28. september kl. 18.30

biff6 krigssti
KVINNE PÅ KRIGSSTIEN (Kona fer í stríð): Islandsk drama/komedie. Regi: Benedikt Erlingsson

KVINNE PÅ KRIGSSTIEN (regi: Benedikt Erlingsson)

I åpningsfilmen på årets BIFF møter vi Halla, spilt av Halldóra Geirharõsdóttir, som lever et dobbeltliv. På dagtid er hun kordirigent og selvstendig kvinne i sin beste alder, på fritiden er hun en hemmelig, lidenskapelig miljøaktivist som erklærer krig mot aluminiumindustrien.

Hun er forberedt på å risikere alt for å beskytte det uberørte islandske høylandet hun elsker, helt til en foreldreløs jente uventet kommer inn i livet hennes. Kvinne på krigsstien vakte stor begeistring da den hadde premiere i Cannes, og filmen er nominert til Nordisk råds filmpris.

MB1 (Supersalen) og MB2 onsdag 26. september kl. 18.00

biff7 first reformed
FIRST REFORMED: Amerikansk drama. Regi: Paul Schrader

FIRST REFORMED (regi: Paul Schrader)

Intelligent og selvransakende drama fra regissøren av American Gigolo, Cat People, Mishima og Light Sleeper og manusforfatteren bak Taxi Driver og Raging Bull. Filmen er allerede unisont hyllet av kritikerkorpset som en av hans beste filmer noensinne. En stor del av æren for dette tilfaller hovedrolleinnehaver Ethan Hawke, men også Amanda Seyfried imponerer i rollen som Mary.

Hawke spiller rollen som Toller, som er prest i en gammel kirke som besøkes av flere turister enn troende. Han er en fraskilt og alkoholisert mann, som aldri har kommet over sønnens død i Irak, og hvis kristne tro er like mye et redskap for selvskading som en kilde til styrke.

Når han oppsøkes av den gravide Mary som ber ham om hjelp til å overbevise hennes ektemann om at de skal beholde barnet, vekkes han imidlertid fra sin søvngjengeraktige tilværelse – spørsmålet er om oppgaven blir hans frelse eller undergang.

MB2 lørdag 29. september kl. 11.10, søndag 30. september kl. 13.55 og tirsdag 2. oktober kl. 15.20

biff8 Grensen
GRENSEN: Svensk/iransk fantasydrama. Regi: Ali Abbasi

GRENSEN (regi: Ali Abbasi)

Årets Un certain regard-vinner fra Cannes bygger på en novelle av John Ajvide Lindqvist, som også skrev romanen La den rette komme inn – filmatisert av Tomas Alfredson i 2008. Denne gangen blir vi kjent med Tina, som alltid har visst at hun er annerledes.

Med sine særegne ansiktstrekk og uforklarlige evne til å oppdage smuglere, skiller hun seg markant ut fra kollegene i tollvesenet, og bortsett fra samboeren Roland og hennes aldrende far, har hun få venner.

Derimot har hun en unik evne til å kommunisere med dyr, og når hun en dag møter den mystiske Vore, opplever hun for første gang den samme dyriske kjemien med et annet menneske. Etter hvert tvinges hun til å sette spørsmålstegn ved sin egen menneskelighet.

MB1 fredag 28. september kl. 21:00, lørdag 29. september kl. 15.05 og søndag 30. september kl. 22:45

biff9 Happy prince
THE HAPPY PRINCE: Italiensk/tysk/belgisk/britisk drama. Regi: Rupert Everett

THE HAPPY PRINCE (regi: Rupert Everett)

Denne filmen er basert på en sann historie om en av litteraturens mest eksepsjonelle skjebner, der Rupert Everett nærmest virker født til å spille hovedrollen som Oscar Wilde.

Everett har selv skrevet, produsert og regissert filmen, der vi møter en aldrende og fattig Oscar Wilde som minnes årene han tilbrakte i tukthus som straff for å være homofil, og flukten fra England og et samfunn som foraktet ham.

MB1 søndag 30. september kl. 12.50, torsdag 4. oktober kl. 19.35

biff5 In Praise of Nothing
IN PRAISE OF NOTHING: Fransk/kroatisk/serbisk musikkfilm. Regi: Boris Mitic

IN PRAISE OF NOTHING (regi: Boris Mitic)

Filmens premiss er enkelt: Iggy Pops stemme spiller Ingenting, Det store intet, Den absolutte tomhet. Ingenting er lei av å bli misforstått av menneskeheten, og har derfor rømt hjemmefra for å sette skapet på plass én gang for alle, i form av en lang monolog om tilværelsens mysterier – på rim.

Opptakene i denne sjangeroverskridende filmen er gjort av 62 forskjellige fotografer, i 70 land, og over en periode på åtte år – og oppsummeres som «det beste Ingenting har gjort siden Seinfeld».

MB3 tirsdag 2. oktober kl. 21:15 og MB5 onsdag 3. oktober kl. 16:30

biff10 mandy
MANDY: Amerikansk drama. Regi: Panos Cosmatos

MANDY (regi: Panos Cosmatos)

Nicolas Cage spiller tømmerhuggeren Red og Andrea Riseborough spiller kjæresten Mandy. Sammen har de bygget seg et paradis langt ute i skogen, der de dyrker kjærligheten og utenforskapet.

Idyllen knuses når onde kultmedlemmer og bikerdemoner fra helvete kidnapper Mandy, og dermed har Red intet annet valg enn å begi seg ut på jakt – bevæpnet med armbrøst, motorsag og øks.

«Med en usedvanlig opplagt Cage i hovedrollen og en serie forbløffende tablåer signert filmens norske fotograf Benjamin Loeb, er Mandy like leken som den er forstyrrende» lyder forhåndsomtalen.

Røkeriet på USF Verftet, torsdag 27. september kl. 21.00 og lørdag 29. september kl. 22.55 / MB2 tirsdag 2. oktober kl. 22.25 og onsdag 3. oktober kl. 22.30

biff11 matangimayamia 1280
MATANGI / MAYA / M.I.A.: Britisk dokumentar/musikkfilm. Regi: Steve Lorridge

MATANGI / MAYA / M.I.A. (regi: Steve Lorridge)

Som datter av en tamilsk aktivist flyktet Matangi «M.I.A.» Arulpragasam og familien fra Sri Lanka til England i 1986, der hun skiftet navn til Maya, før hun senere tok artistnavnet M.I.A.

I 2007 fikk hun en global hit med Paper Planes. Dokumentaren viser en artist som kjemper mot musikkindustrien og media, etter hvert som populariteten hennes tar av internasjonalt.

Røkeriet på USF Verftet, torsdag 27. september kl. 15.15, lørdag 29. september kl. 16.30 og mandag 1. oktober kl. 16.10

biff12 Utoeya
REKONSTRUKSJON UTØYA: Norsk/svensk/dansk dokumentar. Regi: Carl Javér

REKONSTRUKSJON UTØYA (regi: Carl Javér)

En dokumentarfilm om å overleve og leve videre, og om å gjøre det med traumatiske minner om den mest omfattende og brutale fascistiske terrorhandlingen som har funnet sted i Europa etter krigen.

De overlevende Rakel, Mohammed, Jenny og Torje bærer historien. I et tomt, svartmalt filmstudio i Målselv vender de tilbake til minnene fra dagen som forandret livene deres – fordi de er overbevist om at det er viktig både for dem selv, for oss, for samtiden og for fremtiden.

Filmen åpner menneskerettighetsprogrammet Checkpoints torsdag 27. september. MB2 torsdag 27. september kl. 18.00 og fredag 28. september kl. 17.00

biff13 the favourite olivia colman
THE FAVOURITE: Britisk/gresk kostymedrama. Regi: Yorgos Lanthimos

THE FAVOURITE (regi: Yorgos Lanthimos)

BIFFs avslutningsfilm er et overdådig britisk kostymedrama, med den greske regissøren Lanthimos’ faste samarbeidspartner Rachel Weisz, Oscar-vinneren Emma Stone og britisk tv-dramas førstedame Olivia Colman i hovedrollene.

Vi befinner oss i England på starten av 1700-tallet. Dronning Anne hersker over kongedømmene England, Skottland og Irland, og en rekke ambisiøse adelsmenn og -kvinner kjemper om hennes gunst.

KP1 (Supersalen) torsdag 4. oktober kl. 20.30, MB2 kl. 20.30, MB4 kl. 22.20

biff14 taxi driver
Taxi Driver (regi: Martin Scorsese)

MORDEREN I SPEILET

FILMKLASSIKER: I og med at Paul Schraders nye film, First Reformed, vises under årets BIFF, kan det være verdt å minne om Taxi Driver, som var den første filmen i Schraders «night workers»-serie om ensomme og fremmedgjorte sjeler.

Robert De Niro gjør her en mildt sagt imponerende rolletolkning som Vietnam-veteranen og taxisjåføren Travis Bickle. Han blir kjent med en mindreårig prostituert, Iris (Jodie Foster), og tar på seg en hevnerrolle for å redde henne fra halliken, noe som ender med at han nådeløst dreper tre personer.

Travis hylles etterpå som en folkehelt, og Iris’ foreldre sender ham et langt takkebrev. I den siste scenen får han et glimt av seg selv i sladrespeilet på taxien, og skvetter til, som om han ikke helt vet hvem det er som ser tilbake på ham.

Taxi Driver ble regissert av Martin Scorsese, med Paul Schrader som manusforfatter. Paul Schrader regisserte selv de etterfølgende «en mann i et rom»-fortellingene American Gigolo (1980), Light Sleeper (1997) og The Walker (2007) – og nå altså First Reformed (2017).

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this