Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
GAMLE VENNER: – Det må være mer enn ti år siden sist jeg var her på Akvariet, sier Strand, som nyter å være hjemme igjen i Bergen.

Barndomsdrømmen som ble virkelighet

Som barn drømte Petter Strand om Brann og Manchester United. Som voksen fikk han Ole Gunnar Solskjær som trener i Molde, og nå har Morvik-gutten endelig kommet hjem til Brann.

Historien om Petter Strand er en fortelling om en spiller som fikk drømmene oppfylt, men som måtte via Sogndal og Molde for å komme hjem.

Historien om Petter Strand er en fortelling om en spiller som fikk drømmene oppfylt, men som måtte via Sogndal og Molde for å komme hjem.

Han vokste opp i Morvik og gikk gradene i Tertnes. Allerede som 14-åring fikk han trene med A-laget til Tertnes under trener Jan Eivind Brudvik. 15 år gammel fikk han sin debut i 3. divisjon. Da Tertnes sitt juniorlag spilte NM-kamp mot Brann, satt sportsklubben ringside og så Strand briljere som banens beste. Men de tok ikke kontakt med Tertnes.

OVERRASKET OVER SOLSKJÆR

DRØMMEN: – Jeg har gått på Stadion siden jeg var liten, og jeg drømte om å få løpe ut på der i Brann-drakt. Og nå er jeg her. Klart det er spesielt, sier Petter. Her er han sammen med søsteren Leni, og gjør seg klar for cupfinalen i 2004 mellom Brann og Lyn. (Foto: Privat)

Strand legger ikke skjul på at han drømte om Brann.

– Som 12-14-åring var det nok Manchester United, og som 15-16-åring ville jeg bare bli så god som mulig og kunne leve av fotball. Og så håpet jeg på Brann. Jeg husker godt NM-kampen mot Branns juniorlag i NM, og jeg så jo at det var folk der fra Sportsklubben.

Nå forbereder han seg til seriedebuten på Stadion samtidig som han følger Manchester United og gamletrener Ole Gunnar Solskjær fra tv-stolen.

– Jeg ser så mange kamper som jeg kan. Jeg har alltid fulgt Manchester United, men det er ekstra gøy når det er din tidligere trener som er manager.

– Er du overrasket over at Solskjær har gjort det så bra?

– Jeg tror ikke en gang Ole Gunnar selv hadde trodd at det skulle gå fullt så bra som det har gjort. Men jeg hadde troen på at han skulle klare å snu skuten; han tok over en god spillergruppe som trengte å kjenne på litt glede med fotballen igjen, og da er Ole Gunnar riktig mann.

UNITED VIL ANGRIPE

– Hvilke endringer har han gjort?

– Han har nok både jobbet med det mentale og med spillestilen. Den spillergruppen som han råder over passer nok bedre til en mer offensiv stil enn den som var under José Mourinho, der man i større grad var opptatt av å forsvare seg. Jeg tror spillerne var lei av å fokusere så mye på det defensive. Hvis du ser på spiller-typene så er det folk som ønsker å angripe. Da Ole Gunnar var så offensiv som han var, og samtidig fokuserte på å ha det gøy, så fikk han full uttelling.

– Vi ser stadig vekk en smilende Solskjær på tv-skjermen, men han har vel en annen side?

– Han kan tenne til også, når det kreves. Det tror jeg du må som trener.

– Får han jobben permanent?

– Ja, det tror jeg. Alt tyder på det. Skulle de sende ham vekk nå, blir det et umenneskelig press på den nye manageren som måtte komme inn. Jeg tror ikke det blir slik. Ole Gunnar får nok jobben.

TOK STEG I MOLDE

Strand måtte altså gå en omvei før han ble hentet hjem til Bergen. Det tror han bare var en fordel.

– Jeg synes jeg har hatt en fin reise så langt, hvor jeg har kunnet utvikle meg steg for steg. Jeg fikk sjansen i Sogndal da jeg var 19, og jeg tror det er lettere å gjøre det bra der med tanke på spilletid enn i en større klubb. Der har de små ressurser og da er det lettere å få sjansen som ung, sier han.

– Får du mye spilletid, så tar du også nivået raskere enn du ellers ville gjort. Når du er ung er det viktig å få tillit, men så gjelder det å gripe muligheten også. Men valget om å takke ja til Molde da det tilbudet kom, var egentlig ganske lett; jeg var klar for å ta et nytt steg, og Sogndal var fornøyd med tilbudet.

FÅR JOBBEN: – Alt tyder på at Ole Gunnar får jobben. Skulle de sende ham vekk nå, blir det et umenneskelig press på den nye manageren som måtte komme inn. Jeg tror ikke det blir slik, sier Petter Strand om gamletreneren.

– Tok du steg i Molde?

– Ja, det føler jeg at jeg gjorde. Det var et annet nivå på treningene. På en annen måte. I Sogndal var det kanskje mer trøkk fysisk, men i Molde var nivået på spillerne rundt meg høyere, og det i seg selv kan være utviklende. Samtidig stagnerte jeg nok litt etter halvannet år; da ble jeg flyttet rundt i forskjellige posisjoner, og det var bare keeper og midtstopper jeg ikke spilte til slutt.

– Det var indreløper du ville spille?

– Om jeg spiller indreløper eller på kanten er ikke så viktig; det handler mer om at jeg ideelt sett vil spille på samme plass over tid, i stedet for at jeg blir flyttet fra kamp til kamp.

– Hvorfor sa du ja til Brann?

– Det var flere ting. Jeg hadde et halvt år på meg, etter at det kom en henvendelse fra Brann på sommeren. Brann har kjempet i toppen de tre siste årene. I fjor så det veldig bra ut lenge, og det er spennende å få være med på det. Og så legger jeg ikke skjul på at det er kjekt å få komme hjem til Bergen. Det er annerledes å spille utpå her foran 17.000 tilskuere, sier han.

– Nå har jeg ikke spilt i serien i Brann-drakt ennå, men bare det å spille på Stadion for en annen klubb var jo spesielt. Jeg har gått på Stadion siden jeg var liten og jeg drømte om å få løpe ut på der i Brann-drakt. Og nå er jeg her. Klart det er spesielt. Man trenger ikke være bergenser for å forstå at Brann Stadion er en veldig spesiell arena å spille på. Stemningen på tribunen er helt unik, og jeg vet at jeg har en fantastisk arbeidsplass. Helt siden jeg var liten var dette drømmen.

AZAR VAR FORBILDE

– Sto du her i 2007?

– Ja, da var jeg 13 år, og den sesongen husker jeg selvsagt veldig godt. Jeg hadde mange favoritter på Brann opp igjennom årene, men fra det året vi tok gull så er det Azar Karadas jeg husker best. Han kom til Brann på sommeren, og i en av kampene var han innbytter og kom inn og scoret to mål. Det er et eksempel på et minne som har brent seg inn.

Petter Strand er kjent for løpskapasiteten sin, og på bip-testen scorer han høyt. Hvor høyt vil han ikke si, men strekker seg til å innrømme at han er blant de som gjør det best.

– Hvorfor?

– Vi har et lag som kan løpe mye og det kommer vi til å tjene på. Dette skal være en av styrkene våre; vi skal være blant de best trente lagene i Eliteserien.

– Jeg har alltid vært aktiv. Jeg satt aldri i ro, og var alltid i bevegelse. I barne- og ungdomsårene spilte jeg fotball, håndball og drev med friidrett. Jeg har ikke løpt mye utenom fotballen, men jeg har alltid løpt mye når jeg har spilt fotball. Jeg tror jeg har bygget opp kondisjonen på den måten. Og så trente jeg hver dag, enten det var organisert eller uorganisert.

– Det er flere i Brann som har en god motor – har dere merket det i treningskampene?

– Ja, det merker vi godt. Vi har et lag som kan løpe mye og det kommer vi til å tjene på. Dette skal være en av styrkene våre; vi skal være blant de best trente lagene i Eliteserien. Dessuten har vi fokus på at også midtbanespillerne skal komme seg inn i boksen, og så får vi se om det blir uttelling på det.

– Hva er Branns målsetting?

– Vi har ikke en uttalt målsetting ennå, men personlig vil jeg jo tro at vi skal være i toppen og kjempe om medaljer. Jeg tenker at vi har bra nok lag til å være med helt der oppe. Men favoritter er vi ikke. Det tenker jeg at Rosenborg og Molde er. Men vi skal gi de kamp.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this