Endre Nordvik1
SNART PLATEKLAR: Endre Nordvik mener Frank Hammersland har fått for lite kred. Selv samarbeider Nordvik med Kurt Nilsen på den nye platen hans.

BARE GJENNOMBRUDDET MANGLER

Del artikkelen i Sosial medier

23 år gammel har Endre Nordvik allerede masse erfaring fra scenen og foran kamera. Nå mangler bare gjennombruddet.

Faren til Endre Nordvik er pensjonert lærer. Det var ikke populært da attpåklatten droppet siste året på videregående for å satse på en pop-karriere. Men flammen brant i magen; Endre skulle drive med musikk.

– Jeg mangler bare tre-fire låter før albumet er ferdig.

Hele tiden har han imidlertid kjent på viktigheten av å lykkes, og bevise for seg selv og familien at det var riktig å satse på musikken.

– Jeg skal gi alt frem til jeg blir…, sier Nordvik og tenker seg om.

– 30? spør vi.

– Maks 30, ler Endre.

– Egentlig bør det skje ting før du er 25, legger han til.
Så da har han to år på seg. Null stress.

Nordvik har skrevet sanger siden han var i 12 år. Han skrev Like Old Friends sammen med Kurt Nilsen, men popperlen gikk de aller fleste radiostasjoner hus forbi. Nå prøver bergenseren med I’m In Love With You.

Skjønt, bergenser? Nordvik er fra Fjell kommune, men det er med ham som med så mange andre striler; man kan ikke høre på målet at han er vokst opp på den andre siden av Sotrabroen.

BRATT LÆRINGSKURVE

Sunn strilefornuft kastet han på sjøen da han som 16-åring meldte seg på X Factor i håp om å bli popstjerne. Dommerne ble begeistret, men han nådde ikke helt opp. Det gikk ikke veien da han noen år senere deltok i Melodi Grand Prix med en låt skrevet av Samsaya. Da hadde han allerede rukket å gjøre oppdrag for Disney Scandinavia.

Ingenting av dette er noe han egentlig vil snakke om. Eller? Han smiler. Trekker pusten.

– Altså, læringskurven var i hvert fall ganske bratt, og jeg fikk jo nødvendig erfaring både med å stå foran dommere på en audition og foran et publikum, så jeg har kjent litt på hvordan det er. Med Disney Scandinavia ble det også en del reklame-oppdrag, og da lærte jeg også – i likhet med tiden i X Factor – å stå foran kamera. Så sånn sett ville jeg ikke vært det foruten.

– Når det gjelder Melodi Grand Prix, så var det sånn at Samsaya hadde skrevet en låt, og jeg var opptatt av å ta alle muligheter som jeg kunne få. Plutselig var jeg med i sirkuset med Per Sundnes og gjengen.

– Jeg gikk andre året på Bergen private gymnas, og hadde masse fravær, men takket være lærer Anne Lise Ringsby, så klarte jeg å bestå andre året. Det tredje året fikk jeg jo aldri fullført, men jeg driver og tar det opp igjen nå i ettertid, og jeg har bare ett fag igjen.

FIKK GITAR TIL JUL

– Hvordan startet musikkeventyret?

– Jeg var vel ti-elleve år da min mor hadde et ønske om at jeg skulle lære meg å spille et instrument, og da fikk jeg en gitar til jul. Da begynte jeg også å skrive låter.

– Jeg har fire brødre som alle er mye eldre enn meg, så jeg har fått Pogo Pops inn i blodet gjennom dem. Frank Hammersland er en jeg ser opp til; han har fått for lite kred. Jeg er også glad i Bruce Springsteen. Han er egentlig favoritten.

– Det er ikke mange 23-åringer som sier det?

– Jeg er gammel i hodet. De siste årene har jeg blitt introdusert for The Band og da jeg så The Last Waltz fikk jeg virkelig en aha-opplevelse. Kjempeinspirerende. Jeg håper også at folk vil høre en spennvidde i musikken min, og på platen som kommer.

– Jeg liker å ha bredde i låtene mine, og veksler mellom det popete og det som her helt nedpå, gjerne akustisk. Vi mikser platen nå, og jeg mangler bare tre-fire låter før albumet er ferdig.

MØTTE KURT

– Kan du fortelle om møtet med Kurt?

– I en båt på sjøen satt Kurt og jeg med hver vår gitar og skrev Like Old Friends.

– Jeg møtte Kurt for tre år siden, og etter det har jeg spilt i bandet med ham, og skrevet en del låter sammen med ham. På de tiden bodde jeg på Sotra, fem minutter unna studioet til produsenten min, Eirik Grønner. Dette er også produsenten til Kurt.

– En dag jeg var i studioet, som heter Demningen, ringte Kurt til Eirik og spurte om han ville komme på hytten i Gulen. Eirik sa ja, og jeg fikk være med. I en båt på sjøen satt Kurt og jeg med hver vår gitar og skrev Like Old Friends. Og siden har vi skrevet flere sanger sammen. Vi har utviklet en slags forståelse for hvilke låter som passer for ham, og hvilke som passer for meg.

Den siste platen til Kurt Nilsen ble forresten spilt inn i Spania, og Endre Nordvik har vært med og skrevet flere av låtene.

De siste årene har Nordvik blitt bygutt, han bor i Dreggen og prøver å livnære seg som musiker. I fjor fikk han en ny opplevelse i kapittelet som handler om å utvikle seg som artist og alt som følger med.

Nordvik sendte inn Like Old Friends til en prisutdeling for musikk, tv og film i USA, og vinnerlåten skulle fungere som et soundtrack for hele festivalen.

– Så valgte de min låt, og dermed var det bare å pakke kofferten og dra over til LA hvor jeg spilte låten live under arrangementet. Det var ikke akkurat noen Grammy-utdeling, men det var en kul opplevelse, sier Endre.

TOM PETTY-PRODUSENTEN

På samme reise møtte han Tom Petty-produsenten Ryan Uliate, som var full av lovord om bergensartisten.

– Det var hos Ryan Uliate vi spilte inn Like Old Friends først. Men jeg lærte fort at selv om en produsent har et stort navn, er det ikke sikkert at det fungerer å jobbe sammen; der og da var det kjempekult, men så kom vi hjem og hørte gjennom innspillingen på nytt. Det var skikkelig nedtur.

– Der du er trygg, får du også det beste resultatet.

– Da var det rett ut på Sotra igjen til Eirik Grønner og Demningen og gjøre innspillingen på nytt. Det var ingen tvil, og det jeg lærte er at der du er trygg, får du også det beste resultatet.

– Hva skjer nå?

– Det kommer en tredje singel i vår, og planen er å få ut albumet i mai. Deretter blir det turne med Kurt i sommer, og så håper jeg på spillejobber med mitt eget materiale til høsten.

– Har dine foreldre sett deg spille?

– Vi er sånn grinefamilie, så hvis vi holder taler, enten det er i bryllup eller begravelser, så griner hele familien. Spiller jeg for dem, får jeg klump i halsen. De må gjerne være tilstede på en konsert, altså, men jeg kan ikke se på dem mens jeg synger.

– Men de har sett talentet?

– Jada, de følger med og har sett at jeg har fått ting til. Og så har de også hørt fra andre at jeg har gjort det bra, så de er nok stolte.

– Men egentlig tror jeg de vil at jeg skal få meg en utdannelse, smiler Endre.

Endre Nordvik spiller på Bergen Awards på Radison Blu Royal Hotell, Bryggen, i morgen fredag 24. februar.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this