Ameli Isungset Agbota
DAGSAKTUELL ASKEPOTT: – Når Askepott og prinsen får hverandre, og hun klarer å bryte ut av den familien som hun er i, så er hun fri, sier Ameli Isungset Agbota. (Foto: Ove Landro)

AMELIS DOBBELTLIV I BERGEN

Del artikkelen i Sosial medier

På dagtid har Ameli Isungset Agbota hovedrollen i familieforestillingen Askepott på Den Nationale Scene. Når kvelden kommer, blir hun en mann i glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch i Dovregubbens hall i Grieghallen.

Ameli Isungset Agbota er fra Årnes i Nes kommune. Etter videregående skole i Jessheim gikk hun på musikallinjen på Selfjord Folkehøyskole. Hun søkte to ganger på Teaterhøyskolen, og kom inn på andre forsøk.

– Jeg er vant til å jobbe mye, og vant til å omstille meg. 

– Jeg tenkte egentlig ikke på å bli skuespiller. Ettersom foreldrene mine er lærere, vurderte jeg å gå samme vei. Men så var det noen venninner som søkte seg inn på Teaterhøyskolen, og da tenkte jeg at jeg kunne prøve.

– Ingen av oss kom inn. Men på det tidspunktet forsto jeg jo at det faktisk var mulig, så jeg søkte igjen, og da kom jeg inn, forteller 24-åringen.

Ameli 1

DEN NATIONALE SCENE: Ameli Isungset Agbota starter arbeidsdagen som Askepott, men etter en rask matbit forflytter hun seg til…

DEN NATIONALE SCENE: Ameli Isungset Agbota starter arbeidsdagen som Askepott, men etter en rask matbit forflytter hun seg til…

Ameli 2

...Grieghallen, hvor hun spiller Yitzhak, en mann i glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch. (Pressefoto)

...Grieghallen, hvor hun spiller Yitzhak, en mann i glamrockmusikalen Hedwig and the Angry Inch. (Pressefoto)

Det er ikke uvanlig at filmbransjen følger med på hva som rører seg på Teaterhøyskolen, og byrået som jobbet med casting på krim-serien Valkyrien, hadde sett Isungset Agbota, og spurte om hun kunne komme og prøvefilme. Da hun fikk rollen i NRK-serien, fikk hun samtidig jobbe med skuespillere som Sven Nordin, Laila Goody og Pål Sverre Hagen.

– Hvorfor Bergen og DNS?

– Høsten før vi skulle slutte på Teaterhøyskolen var jeg på besøk her sammen med blant andre Sverre Breivik, også han ansatt ved DNS. Vi hadde bare bestemt oss for å sjekke ut byen og teateret, forteller hun.

– Førsteinntrykket var veldig bra, og senere har det jo vist seg at det inntrykket stemte. Dette teateret er et ordentlig fint hus i alle ledd, med masse positive, åpne og dyktige mennesker, sier Isungset Agbota.

– Du har hektiske dager med to ulike roller på DNS; kan du sette oss inn i arbeidsdagen din?

– Slik det er nå starter Askepott halv fem på DNS, og er ferdig litt over seks. Hedwig starter klokken åtte, sa da rekker jeg å få i meg litt mat og drikke og må skifte fokus, før jeg løper til Grieghallen hvor vi spiller Hedwig and the Angry Inch.

SLIPPES FRI 

Nå på lørdag er det dobbelforestilling med Askepott, så da er det lyseblå kjole og Askepott klokken 12 og 15, før det blir svart bukse og kinnskjegg og Hedwig klokken 19.

– Jeg er vant til å jobbe mye, og vant til å omstille meg. Det fikk vi en slags trening i på Teaterhøyskolen. Jeg spilte dessuten i Valkyrien mens jeg gikk på skolen, så det å drive med forskjellige ting går greit, altså.

Yitzhak får ikke lov å være dragqueen, fordi han er en bedre dragqueen enn Hedwig, som ikke vil at Yitzhak skal overgå henne.

– Det som er gøy er at Askepott og Yitzhak er like på en måte, selv om Yitzhak er en mann, som også er en dragqueen, på en måte. I begge disse rollene spiller jeg en person som er undertrykket, men som slippes fri, forteller skuespilleren.

– Askepott blir behandlet som en hun egentlig ikke er, og til slutt, når hun og prinsen får hverandre, og hun klarer å bryte ut av den familien som hun er i, så er hun fri. Da får hun være seg selv.

Slik er det også for Yitzhak; Hedwig og Yitzhak er et par, men de er gift på én betingelse: Yitzhak får ikke lov å være dragqueen, fordi han er en bedre dragqueen enn Hedwig, som ikke vil at Yitzhak skal overgå henne.

– Men så, mot slutten, får Yitzhak likevel lov å være dragqueen, lov til å være seg selv, forteller Ameli.

GJENKJENNELIG ASKEPOTT

– Er Askepott gjenkjennelig for publikum?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Men stykket vårt er mest Inspirert av Tre nøtter til Askepott, og ikke så mye Disney-versjonen. Askepott har fått mer kjerne som menneske, hun har en sterk vilje og mye temperament. Hun føyer seg her også, hun er god og snill, men historien handler om at hun skal finne seg selv.

Isungset Agbota utdyper:
– Askepott og prinsen blir interessert i hverandre fordi de har noe til felles og snakker godt sammen, ikke bare fordi hun vil ha prinsen og han vil ha en vakker dame, og det synes jeg er bra å formidle til barn. Slik er Askepott litt mer dagsaktuell, samtidig som det naturligvis fremdeles er et eventyr vi forteller.

– Har du spilt mann før?

– Nei, det har jeg ikke. Nå får jeg på meg kinnskjegg og linser. Jeg har en kroppsholdning som er helt annerledes enn min egen, og gangen har mye å si. Jeg synes det er spennende å leke med dette, og så er det fantastisk både å få synge med liveband, og jobbe med Pål Rønning, som spiller Hedwig.

–  Du blir i Bergen en stund?

– Nå er jeg fast ansatt, så jeg blir her, ja, sier hun og smiler.

Fakta

Ameli Isungset Agbota

  • Ameli Isungset Agbota debuterte på DNS i Løperjenten høsten 2016, like etter at hun gikk ut fra Teaterhøgskolen i Oslo.
  • Hun er blant annet et kjent fjes fra Valkyrien – serien som gikk på NRK.
  • Hun fikk nylig fast ansettelse ved DNS.
  • Ameli spiller Askepott på Store Scene hver ettermiddag frem til 22. desember.
  • På kveldstid frem til 2. desember avslutter hun kvelden i Dovregubbens hall i parkeringshuset under Grieghallen, hvor hun spiller Hedwigs korist/kjæreste.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this