The Well 2
BERGEN FØRST: The Well er hovedattraksjon under lanseringen av Bergensmagasinet på Matbørsen fredag 13. mai.

Det begynte med et bryllup og en 50-årsdag

Del artikkelen i Sosial medier

På fredag spiller The Well på Matbørsen. På mandag vil de ut i Europa.

De er brødre, de er fettere og de startet som bryllupssangere. Det begynte hjemme i kjelleren til Fredrik og Terje Bertheussen Brurås. Der fikk de holde på med lidenskapen så mye de ville. Lillebror Terje var ti år og ønsket seg trommesett til jul. Det fikk han av sine musikalske foreldre; faren sang i Bergen Mannskor, moren spilte saksofon og piano, og var bare glade for at sønnene var musikkinteresserte.

Plutselig satt vi der med låtskriveren i The Script. Syng dette, sa han. Vi kastet oss ut i det.

Storebror Fredrik oppdaget at han kunne synge. Fetter Olav kunne spille keyboard. Hans bror, Andreas Brurås Vandvik, håndterte bassen og inn kom også naboen i Hylkjeveien i Åsane, Ole-Kristian Minde Nese på gitar. De levde og øvde i kjelleren. Slik ble navnet The Basement.

Bryllup og bursdager

Mange år med spillejobber i bryllup og 40- og 50-årsdager ventet på de unge guttene, som brukte disse runde dagene som «liveskole»; sakte, men sikkert ble de et habilt liveband.

– Noen av dem som var i en 50-årsdag hvor vi spilte, ville ha oss til å spille i deres 50-årsdag, og det var slik ballen begynte å rulle. På den tiden var det jo mest på gøy for oss, og vi spilte blant annet Rolling Stones, Deep Purple og Bryan Adams, minnes brødrene Bertheussen Brurås.

The-Well-1-optim
FAMILIEN: The Well spilte først på bryllupsfester og i bursdager. Det var etter å ha imponert i en 50-årsdag at ting begynte å skje. Familien har hele tiden fungert som guttenes publikum og heiagjeng. Her fra en samling hjemme på Hylkje i Åsane. (Foto: Francisco Munoz)

I 2012 begynte bandet å skrive egne låter. I 2013 vant de i publikumsprisen for beste band og vokalist på Eggstockfestivalen. Fredrik og Olav dro til London i 2014 på jakt etter låter. Bandet heter nå The Well.

– Vi har et management der, og vi presenterte noen låter for dem og noen produsenter. De ville jobbe med oss. «En kamerat av meg kommer innom litt senere,» sa produsenten. Vi ante ikke at kameraten var vokalisten i The Script, Danny O’Donoghue. Så der satt vi med en låtskriver vi så opp til og skrev en låt med ham. Da de senere kom til Norge for å spille for 10.000 mennesker i Oslo Spektrum, spurte de om vi ville varme opp. Vi takket ja. Jeg sa ingenting om at jeg allerede hadde kjøpt billett til konserten i Oslo, smiler Fredrik.

Disiplin og teknikk

– Hvordan var det å jobbe med O’Donoghue?

– Lærerikt. Danny tok regien, alt gikk på skinner. Vi ble overrasket over hvor fort og enkelt det kan gjøres med den rette disiplinen og teknikken. Vi skrev en låt som heter Concealer på en time. Så brukte vi resten av dagen på å spille den inn. Denne erfaringen tar vi med oss når vi skriver låter selv.

– Og konserten i Oslo Spektrum?

– Jeg husker ennå hvordan spotlighten blender deg. Du ser ingenting, men du kan faktisk kjenne lufttrykket fra publikum når de roper og applauderer i det du kommer inn på scenen. Så nervøs kan jeg ikke huske å ha vært før, men det gikk over på tretti sekunder, forteller vokalisten.

I 2015 dro bandet til bransjefestivalen The Great Escape i Brighton sammen med Susanne Sundfør, Aurora, Monica Heldal og Vilde Tuv.

– Da får du en fot innenfor bransjen i England og resten av Europa. Og sånn har vi bygget nettverk hele veien. Samtidig som vi også har vært heldige og truffet de rette folkene, sier vokalisten i bandet, som på dette tidspunktet hadde skiftet navn til The Well. I mai har de 10-årsjubileum.

Kygo og Aurora

Managementet Made har tatt bandet inn i sin stall, sammen med blant andre nevnte Aurora Aksnes.

– Vi har fulgt prosessen til Aurora fra dag én, og det som hun opplever nå er fantastisk. Vi ser jo hva Kygo får til også; det er mange artister som gjør at musikkbransjen ser mot Bergen. Vårt mål er også å nå ut i verden. Vi satser selvsagt i Norge, men vi vil nå lengst mulig. Når Aurora klarer seg så bra, er det ingenting i veien for at også et band fra Åsane skal klare det, samstemmer brødrene.

– Nå jakter vi platekontrakt og håpet er å signere med et selskap i løpet av året. Vi vet at det kommer flere fra platebransjen på Matbørsen på fredag.

Det har nå gått en stund siden The Well trakk fullt hus på Kvarteret, og bandet har fått merke at interessen for å se dem igjen vokser blant fansen, som kan låtene enda de ikke har gitt ut plate ennå.

– Managementet vårt lurte på hvordan det var mulig; hvordan kan det ha seg at de kan alle tekstene? spurte de. Svaret er at vi har lagt ut små snutter på Facebook og youtube. Nå gleder vi oss bare til konserten. Vi har spilt sammen i ti år og føler oss hjemme på scenen.

­– Hva skjer etter Matbørsen?

– Først og fremst håper vi å få gitt ut en plate. Så skal vi spille mye i Norge, blant annet Festningsrock på Sotra og Utkantfestivalen på Skjerjehamn. Vi skal også spille i London i sommer. Vi vil ut. Det er det det handler om.

FAKTA:

The Well:

  • Fredrik Bertheussen Brurås, vokal
  • Terje Bertheussen Brurås, trommer
  • Olav Brurås Vandvik, keyboard
  • Andreas Brurås Vandvik, bass
  • Ole-Kristian Minde Nese, gitar
  • Mer info: Thewellmusic.no

Fredag 13. mai spiller The Well på Matbørsen

Billetter på TicketCo.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this