ARTIST OG LÅTSKRIVER: – Jeg jobber alltid først med melodien. Du vet aldri hva det er som utløser noe som resulterer i en god låt, og i det ligger det en spenning, sier Fred Well. (Pressefoto)

Fred på hjemmebane

The Well startet med å spille på bryllupsfester. Gruppen ble senere oppløst, og vokalisten gikk solo som Fred Well. Så langt er Tyskland og England mest interessert, og nå kommer artisten hjem til Bergen.

Det begynte med et bryllup og en 50-årsdag, skrev Bergensmagasinet i april 2016. The Well besto av brødre og fettere. Storebror Fredrik Bertheussen, sang, lillebror Terje spilte trommer, fetter Olav Vandvik spilte keyboard, og hans bror, Andreas håndterte bassen. Nabogutten Ole-Kristian Minde Nese ble med på gitar.

Etter å ha spilt coverlåter i noen år, begynte de å skrive egne låter, og The Well vant publikumsprisen for beste band og vokalist på Eggstockfestivalen i 2013. Etterhvert ble det låtskriving med vokalisten i The Script, et band de senere varmet opp for foran 10.000 mennesker.

Nå satser altså Fredrik på solokarriere, fremdeles med Made i ryggen og kontrakt med britiske Coco & Co. I vår har Fred Well vært travel med å varme opp for Sigrid på hennes utsolgte englandsturné. I sommer slapp han en rekke nye singler

MUSIKK HELE TIDEN

– Dere var et familieband – hva skjedde?

– Jeg har gått solo på grunn av satsingen. De andre kjente litt på at det tok for mye tid. Men de er fortsatt med live. Da slipper de alt det andre som følger med en slik satsing. Noen av dem har prioritert studier, og noen jobber. Så når jeg skal gjøre konserter, er gjengen fra The Well førsteprioritet, men vi har vikarer dersom det ikke er mulig for dem å stille, sier Fred Well.

– Det kan godt være at de beste låtene kommer på en dårlig dag.

Når vi treffer ham har han akkurat vært i London i to uker for å skrive låter både til seg selv og andre artister. Et album lar fortsatt vente på seg, men bergensartisten har nok av låter etterhvert.

– Jeg har skrevet musikk hele tiden, og den har forandret seg. Man får forskjellige inntrykk og blir inspirert av ulike artister og sjangre etter hvert. Jeg er vel en type poprocker i utgangspunktet, noe jeg fikk med meg hjemmefra hvor det ble spilt en del Stones, Beatles, Queen og Dylan.

– Men selv er jeg jo oppvokst med Coldplay, og de har hele tiden vært – og er fremdeles – viktig for oss. Vi var på Coldplay senest i sommer, og vi startet jo opp med å spille coverlåter av Coldplay. Det var sånn det begynte. Før vi skrev selv. Men jeg har alltid vært nysgjerrig på alle ulike sjangre, og etter hvert ble jeg inspirert av hip-hop/R&B-sjangeren.

LISTET I TYSKLAND

– Hva har du lært de siste årene?

– Jeg har lært mye, spesielt som låtskriver, og det blir spennende å se hvordan EPen blir mottatt på nyåret. I Tyskland går det veldig bra, og både der og i England har det kommet en del festivalforespørsler.

– De låtene jeg har gitt ut er kanskje litt sære. Jeg har andre låter som kunne passet bedre for det norske markedet, men det kommer nye låter. Først skal vi til England og Tyskland og spille.

– Du fikk mye skryt fra Engelen?

– Det var litt rart, han er vel ikke i målgruppen. Vi forventet griseslakt fra ham for å være helt ærlig. Men det var hyggelig.

– Hvordan er det å jobbe med andre artister?

– I perioder kan det være greit å kombinere det med eget arbeid, for man kan sette seg fast og trenger litt input fra andre. Ofte kan man også bli inspirert av å jobbe med ulike artister.

– Hvordan jobber du?

– Jeg jobber alltid først med melodien. Du vet aldri hva det er som utløser noe som resulterer i en god låt, og i det ligger det en spenning. Det kan godt være at de beste låtene kommer på en dårlig dag, sier Fred Well.

Fredag 19. oktober spiller Fred Well på det Akademiske Kvarter.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this