Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
FINNER EN BESTEFAR PÅ GAMLEHJEMMET: Barna får møte en klok bestefar som de kan lære mye av, og den gamle mannen får oppleve vennskap, glede og inspirasjon. (Foto: Hjørdis M. Steinsvik)

Vennskap over generasjonsgjerdet

– Kontakten mellom ulike generasjoner kan være en viktig brobygger i samfunnet, sier Steinar Thorsen om Kompani13s nye figurteaterforestilling – med premiere i dag.

Kompani13 består av scenekunstnerne Jorunn Lullau, Jan Holden og Steinar Thorsen, som har jobbet sammen de siste syv årene. I dag har de premiere på den nye forestillingen «Kan du plystre, Johanna?» på Cornerteateret på Møhlenpris – med regi av Lars Åkerlund.

Dette er Kompani13s andre samarbeid med den svenske regissøren, etter at de gjorde ungdomsforestillingen «Romeo og Julie» for Festspillene i Bergen i 2018.

– Ved å kombinere vår felles erfaring med Lars Åkerlunds lekne univers kan vi skape noe som er større enn oss selv og virkelig nå ut til publikums hjerter, sier Jorunn Lullau.

Målgruppen for «Kan du plystre, Johanna?» – som bygger på Ulf Starks bok ved samme navn – er barn fra 6 til 11 år. Publikum blir her kjent med Emma og Eilif, som savner det å ha «en farfar i livet» – slik Odd Nordstoga synger om.

Eilif har ingen bestefar. «Det kan vi fikse» sier Emma – «jeg vet hvor de finnes».

«Da kan vi dra på fisketur sammen og han kan lære deg ting du ikke kan fra før  – og så får du kake når du feirer bursdagen hans» sier Emma. Men Eilif har ingen bestefar. «Det kan vi fikse» sier Emma – «jeg vet hvor de finnes».

De to barna går inn på et gamlehjem, og der møter de en ensom mann som mistet sin elskede kone Johanna for lenge siden. Han blir med på leken som bestefaren til Eilif, og de utvikler et nært vennskap til gjensidig glede. Barna får møte en klok bestefar som de kan lære mye av, og den gamle mannen får oppleve vennskap, glede og inspirasjon på sine eldre dager.

– I dagens samfunn har vi et økende fokus på individet fremfor fellesskapet, sier Steinar Thorsen.

– Videre er død, tap og savn tema som ofte er tabubelagte i forholdet mellom voksne og barn. Vi ønsker å problematisere dette og belyse hvordan kontakten mellom ulike generasjoner kan være en viktig brobygger i samfunnet.

«Kan du plystre, Johanna» av og med Kompani13. Regi: Lars Åkerlund. Dukker: Linas Zubé. Musikk: Kathrine Bauck. Produsent: Kompani13/Syv mil.

Forestillingen spilles på Cornerteateret for Den kulturelle skolesekken i perioden 5.-31.mars. Forestillinger åpne for alle: 7., 8., 28. og 29. mars på Cornerteateret, samt på Ny-Krohnborg 4. april og i Fana Kulturhus 18. april. Mer informasjon: kompani13.no

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this