Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
PÅSKEFANGST: Det er deilig å være på sjøen en stille påskedag med vår i luften. Særlig når torsken biter! Men sjekk først at båt og utstyr har tålt vinteren. (Foto: Jan Hanchen Michelsen)

Trygg båtpåske

Påsken betyr sesongstart for de ivrigste båtfolkene. I år innebærer påsken også en temmelig tidlig sesongstart, der våren mange steder neppe helt har ankommet.

Men Redningsselskapet ser på høytidskalenderen og planlegger sine beredskapsressurser etter dette. For selv om gradestokken fremdeles viser minusgrader i deler av landet øker aktiviteten i havner og på opplagsplasser.

Påske er for mange ensbetydende med klargjøring av båt og gjerne en første tur for året. Bare husk at selv om lufttemperaturen skulle varsle vår, så er det ennå vinter i vannet.

Påske er for mange ensbetydende med klargjøring av båt og gjerne en første tur for året. Bare husk at selv om lufttemperaturen skulle varsle vår og kanskje nesten forsommer – om vi er heldige – så er det ennå vinter i vannet.

– Våre 53 fast- og frivillig bemannede redningsskøyter langs norskekysten har god beredskap inn mot påsken. Båtfolket skal vite at vi er der for dem, og jeg tror det er ekstra viktig at vi står for en ekstra trygghet når mange skal gjennomføre årets første tur, sier Tobias Bang-Hansen, direktør for avdeling sjø i Redningsselskapet.

Rask aksjon viktig

Skulle uhellet være ute er det skipper og mannskap som er førstelinjeredningen. Faller du ut i vann som er 15 grader eller kaldere, kan du oppleve å få kulde-sjokk. Rundt 75 prosent av alle drukningsulykker i Norge skjer etter at en person faller i vannet fra land eller fra båt. Kunnskap om kaldt vann og kuldesjokk kan redde ditt og andres liv, fastslår Redningsselskapet.

– Det er viktig å ta gode forholdsregler hvis du skal ut med båt i påsken. Bruk riktige klær for årstiden og husk redningsvest, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

Sjekk båt og utstyr

Redningsselskapet gjennomførte over 8000 oppdrag i 2022. Flesteparten handlet om fremdriftsproblemer, ofte knyttet til motor- trøbbel, tekniske feil eller drivstoffmangel.

Mye er gjort med gode forberedelser, og Redningsselskapet anbefaler alle å bruke litt ekstra tid på service og vedlikehold før årets første båttur. Følg også med på værmeldingen og ta med en ekstra drivstoffkanne. Det kan utgjøre forskjellen på en fantastisk og en temmelig elendig dag på sjøen.

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this