– Torborg Nedreaas var ikke redd for å utbasunere sine synspunkter på venstresiden, samtidig som hun levde med siameserkatter, sjampanje, østers og høy sigarillo-føring, sier Grethe Fatima Syéd.
Grethe Fatima Syéd er leder for Torborg Nedreaas-selskapet, som i dag inviterer til tre dagers seminar om bergensforfatteren. Selskapet ble formelt stiftet under et arrangement på Bergen offentlige bibliotek på Nedreaas’ 111-årsdag 13. november 2017 – der Syed, Irene Iversen og Anemari Neple møttes for å snakke om Nedreaas og hennes forfatterskap.
Selskapet springer ut fra et ønske om å forhindre at denne bergensforfatteren blir glemt og å øke interessen for og kunnskapen om hennes forfatterskap. De sender ut halvårlige nyhetsbrev, og jobber blant annet for å få på plass en statue av bergensforfatteren sentralt i Nygårdsparken.
– I Bergen er det flere statuer av Edvard Grieg alene enn av kvinner.
– I Bergen er det flere statuer av Edvard Grieg alene enn av kvinner, sier Syéd, som kan opplyse at selskapet allerede er i «positiv dialog» med kommunen og andre om å få på plass en Nedreaas-statue.
BOKBAD MED STAALESEN
Den aller første aktiviteten Nedreaas-selskapet stod bak, skjedde allerede fire dager før stiftelsen, med avdukingen av en plakett på Konsul Børs gate 22.
Nedreaas bodde på Møhlenpris i flere år under oppveksten, og har udødeliggjort bydelen i den såkalte Herdis-trilogien: Trylleglasset (1950), Musikk fra en blå brønn (1960) og Ved neste nymåne (1971).
Selskapet har også fått Aschehoug til å nyutgi romanen Av måneskinn gror det ingenting (1947), samt at de har opprettet nettsiden torborgnedreaas.no – og nå altså inviterer til tre dagers Nedreaas-seminar på Litteraturhuset.
På programmet her står blant annet to bokbad, det ene med Gunnar Staalesen, Irene Iversen og Anemari Neple – som samtaler om hva det i litterær sammenheng vil si å være en jente fra Bergen – det andre med Ingri Løkholm Ramberg, Frode Lerum Boasson og Syéd selv – der de ser på hvilke spor hun har satt, og spør om det finnes en Nedreaas av i dag.
Det blir også foredrag ved professorene Torill Steinfeld, som skal snakke om «jødisk identitet og assimilasjon» i forfatterskapet (Nedreaas var kvart jøde), og Irene Iversen, som i mange år har jobbet med en biografi om Nedreaas.
– Vi håper Iversen kan røpe når den er klar for utgivelse, sier Syéd, som legger til at Nedreaas-selskapet har planer om å gi ut en antologi om forfatteren i etterkant av seminaret.
OMSORG FOR SAMFUNNETS SVAKE
Torborg Nedreaas er kjent for sine oppvekstskildringer, der særlig bydelene Møhlenpris og Nygårdshøyden i Bergen er inngående beskrevet.
– Hun hadde en politisk radikal holdning kombinert med omsorg for dem som faller utenfor, blant annet tyskertøsene, sier Syéd.
– Abort er et annet interessant tema. Selv om Nedreaas sto trygt plassert på venstresiden, skrev hun Av måneskinn gror det ingenting (1947), en roman som ikke bare handlet om kvinnens rett til abort, men også om barnets rett til å bli født.
– Jeg synes at hun skriver godt om det å være barn, og å forholde seg til en splittet familie, sier selskapets nestleder Per Arne Michelsen, som til daglig er førsteamanuensis i norsk ved Høgskulen på Vestlandet, avdeling for lærerutdanning.
– Det er så fin musikalitet i bøkene hennes, sier Torill Elisabeth Wistner.
Hun er pensjonert lærer, er valgt som selskapets kasserer, og har lest Torborg Nedreaas fra tidlig ungdomstid.
– Jeg ble inspirert av engasjementet, sint av undertrykkingen hun beskriver, og fikk tro på at det går an å gjøre noe. Mer kan man ikke ønske seg.
Torborg Nedreaas-seminaret 2018 holdes i perioden 27.-29. september – med en rekke arrangementer på Litteraturhuset. Seminaret er en del av Forfattersleppet 2018.