norsktiger1
UTE MED NYTT ALBUM: – Vi liker det vi gjør så godt at vi vil gjøre det skikkelig, sier Stine Wingsternes og Vegard Børdal fra Norsk Tiger, som slipper nytt album i dag; produsert av Sandra Kolstad. Det forrige, Ti klør i hjertet, kom rett før jul i 2012.

Tigrene er tilbake

Del artikkelen i Sosial medier

Bortsett fra noen sporadiske singler, så har det vært nokså stille fra rapgruppen Norsk Tiger etter brakdebuten fra 2012, Ti klør i hjertet. Nå er de tilbake med nytt album, klørne er hvassere enn noensinne – og i kveld kan du se dem live på Østre.

– Vi har brukt tiden godt, sier vokalist Stine Wingsternes, og forteller at det nye albumet er produsert av ingen ringere enn Sandra Kolstad, som selv har bak seg tre kritikerroste elektropop-album.

– Vi er heldige som får spille med så gode folk.

Albumet er spilt inn i Duper studio, noe som har vært et tigersprang opp og frem for bandet, som tidligere har jobbet mest hjemme i eget studio.
– Denne gangen har vi virkelig fått boltre oss. Vi liker å lage låter, og gjør det hele tiden, men vi trenger gode teknikere for at sangene våre skal få den beste presentasjonen, forklarer hun.

Martin Smoge (tekniker), Yngve Sæthre (mixing) og Jørgen Træen (mastring) har her betydd mye, og Wingsternes nøler ikke med å beskrive innsatsen deres til å være på Susanne Sundfør-nivå.

Dyktig produsent

– Hva har Sandra Kolstad tilført?
– Hun har vært svært inspirerende og fått ut det beste fra oss. Vi liker det vi gjør så godt at vi vil gjøre det skikkelig, sier Vegard Børdal, bandets gitarist.

– Dessuten er hun vanvittig musikalsk, full av energi, og har klart å få ting til å løsne når vi har stanget hodet i veggen, legger Wingsternes til.

Islandske Bjarni Frimann, Kolstads kjæreste, kom på besøk en av kveldene de var i studio. Han er dirigent og musiker, og spiller blant annet på Ólafur Arnalds musikk til tv-serien Broadchurch. De brukte han til å legge 38 spor med strykere på en av låtene, og trekkspill på en annen.

Tilfeldig møte

Samarbeidet med Kolstad oppstod spontant ved et tilfeldig møte utenfor utestedet Legal i Nygårdsgaten. Stine Wingsternes stod ute og røykte da regissør Kjersti Steinsbø kom forbi, sammen med Sandra Kolstad. Steinsbø brukte Norsk Tiger-låten Stereotypisk i en av scenene i fjorårets spillefilmdebut «Hevn», og introduserte de to musikerne for hverandre.

– Da begynte vi å prate. Hun sa at hun hadde hørt mye bra om Norsk Tiger via min los Thomas Dybsland og min manager Sturle Kvilekval.

Dagen etter dro Kolstad hjem til Berlin. Stine Wingsternes sendte henne så en av bandets låtskisser, og fikk til svar at dette var noe hun gjerne ville jobbe med.

– Sandra Kolstads musikk tilhører en helt annen sjanger. Hvordan går hennes elektronika sammen med Norsk Tigers mer røffe hiphop?
– Det går igjen på hennes musikalitet. Hun er klassisk skolert pianist, spiller Bach hele natten om hun vil, og krysser sjangre lett som ingenting, sier Vegard, og viser blant annet til hennes nylige samarbeid med Miss Tati og Utakk-singelen «Ikkje no, men no».

Norsk Tiger - Live@Østre
NORSK TIGER PÅ SCENEN: Snart er Norsk Tiger tilbake på Østre, der de også holdt releasekonsert for debutplaten. (Foto: Morten Oehme)

Euforiske øyeblikk

En annen dyktig bidragsyter på det kommende albumet er trommeslageren Ivar Thormodsæther, som blant annet er kjent som produsent og trommeslager for Miss Tati, samt at han spiller med så ulike artister som Madcon og Dag Arnesen – og Sandra Kolstad.

– Dere frykter ikke for at han skal bli oppbrukt?
– Hehe. Ikke han. Ivar er en kunstner, slår Stine fast.
– Ja, og det er dessuten veldig inspirerende for oss å spille med en som vi liker godt som venn. Jeg er imponert over det han får til. Vi er heldige som får spille med så gode folk, sier Vegard.
– Det gir et ekstra adrenalinrush når vi spiller og øver med han. Vi opplever euforiske øyeblikk, sier Stine.

– Hva er forskjellen på en god og en dårlig trommis?
– Vi har ikke spilt med dårlige, så det vet jeg ikke, svarer Børdal.
– Den forrige vi spilte med, var Magnus Skylstad, som nå spiller med Aurora. Det viktige er at de tilfører noe. Live må det være «klicktight», men vel så viktig er den følelsen de spiller oppå. Ivar «løfter» på steder der musikken trenger det.

Menneske og maskin

– Får dere lyst til å gjøre noe nytt med noen av de gamle låtene også?
–  Nei, men vi har en del som vi ikke har gitt ut, flotte ting som vi har jobbet med. Den siste singelen, «Ekko (av deg)» er litt gammel, men bare få har hørt den slik vi opprinnelig spilte den. Nå låter den helt annerledes, og mer slik vi ville lage den, sier Børdal.

– Hva vil vi få på det nye albumet?
– Stor lyrikk og stor musikk.

– Intet nytt altså?
– Hehe. Vel, det kommer til å bære preg av at det er innspilt i Duper. Hele stedet er jo som et synthesizer-museum. Vi har benyttet flotte analoge synther, som har en mye «varmere» klang enn det vi kan få til med software-synther.

– Laget dere beats med Roland 808?
– Nei, men vi har med programmerte trommer, som så Ivar har spilt oppå for å skape den hybridlyden vi liker; det menneskelige blandet med maskin.

Norsk Tiger består av vokalist Stine Wingsternes (vokal), Vegard Børdal (gitar og synther), Espen Vaular (vokal) og Inge Skjælaaen (bass og synther). Singlene «Leke med meg» og «Ekko (av deg) er allerede ute. Albumet lanseres med egen releasekonsert på Østre i kveld, fredag13. mai.

Lenker:
Facebook
Youtube
Soundcloud

DCIM106GOPRO
BARNDOMSVENNER: Bandets tre gutter har mer eller mindre vokst opp sammen, og møttes hos hverandre for å lage musikk. Så ble de kjent med Stine Wingsternes, og bandet var en realitet. Fra venstre: Stine Wingsternes, Vegard Børdal, Inge Skjælaaen og Espen Vaular. (Foto: Privat)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this