Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
Lillian Larsen (t.h) og Anne Elin Wergeland forteller om en utfordrende hverdag for døve og hørselshemmede. På fredag arrangerer de tegnspråkdag i byen.

Tegn i tiden

Vilde Winge i Norske Talenter har gjort nordmenn nysgjerrig på tegnspråk. Det er en bølge som attføringsbedriften Signo Dokken har tenkt å surfe på.

Signo Dokken jobber med å få mennesker ut i ordinært arbeid, eller sørge for at de får et varig tilrettelagt arbeid i Dokkens egen bedrift. Markedsleder Lillian Larsen og leder for tolketeamet Anne Elin Wergeland forteller om en utfordrende hverdag for døve og hørselshemmede.

TEGNSPRÅKLIG MILJØ

– Når de andre kollegene sitter og prater i lunsjen, sitter gjerne den døve alene og leser avisen.

– Døve trenger et tegnspråklig miljø å være i. Hørselshemmede ute i ordinært arbeid kan lett bli ensomme når ingen kan kommunisere på tegnspråk, og det ville være til stor hjelp hvis flere hadde hatt mer kjennskap til det å være hørselshemmet, sier Larsen.

– Når de andre kollegene sitter og prater i lunsjen, sitter gjerne den døve alene og leser avisen. Bortsett fra den første dagen, da prøver alle å være imøtekommende og er ivrige, men det går fort over, legger Wergeland til.

– Jeg forstår det også, i en travel hverdag, men det er derfor det er så viktig med vår arbeidsplass. Bare tenk på din egen arbeidshverdag. Bare det lille påfyllet som skjer mens du er på butikken og kanskje gjør en kort replikkveksling med noen; denne replikkvekslingen og det påfyllet får ikke døve, sier Anne Elin Wergeland.

– Så det er mange døve som sliter ute i det ordinære arbeidslivet. Og arbeidsmiljøet er veldig viktig for oss. Også for døve.

BØLGEN I NORSKE TALENTER

– Hva skjer på fredag?

– Vi arrangerer Tegnspråkdagen på Torgallmenningen for å vise tegnspråket og kanskje fjerne mystikken. Det er mange som ikke kjenner til tegnspråk, og derfor tenker vi at vi skal ri litt på den tegnspråk-bølgen som er i Norge nå. Ikke minst med Vilde Winge som har en far som er døv, og derfor opptrer på Norske Talenter med populære sanger som hun har lært seg å tegnspråktolke, blant andre Gabrielles Ring meg.

Larsen og Wergeland mener det er viktig at folk kjenner til tegnspråket og forstår at det er et fullverdig språk, og at det ikke er farlig.

– Vi ser dessuten at noen aviser fremdeles skriver tegnespråk, døvespråk eller fingerspråk. Og deler av pressen skriver døvstumme. Slike ting er sårende for døve. Vi snakker norsk. Døve snakker tegnspråk. Dette er viktig for en minoritetsgruppe; det handler om identitet, sier Wergeland.

Oppfordringen deres er enkel:
– Kom og lær tegnspråk.

FAKTA

Signo Dokken

 • Signo Dokken er en vekst- og attføringsbedrift som gir arbeid til døve/hørselshemmede og døvblinde i Bergens-området.
 • Fredag 12. mai arrangerer Signo Dokken tegnspråkdag på Torgallmenningen fra klokken 12-15.
 • Der kan man lære seg enkle tegn, som for eksempel bokstavene i sitt eget navn, og navn på severdigheter i Bergen.
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this