Hold om meg 2017 22
MOR OG SØNN: – Noe av det kjekkeste ved å være med er faktisk syngingen, sier Karsten Østerbø her sammen med medskuespiller Greta Madsen.

Pub med eget teaterstykke

Del artikkelen i Sosial medier

Den siste fredagen i januar blir det premiere på Norges kanskje første musikkteater på pub, med Hold om meg på Dr. Wiesener.

I løpet av de fem årene Dr. Wiesener har holdt til i det ærverdige lokalet i Sandviken, har en rekke mennesker rukket å bli stamgjester. En av disse er Bjørn Simonsen.

I tillegg til å frekventere puben titt og ofte, har han også vært styreformann for de mange aksjonærene som eier restauranten. Når Dr. Wiesener blir teaterscene med stykket Hold om meg i januar, er det med Simonsen som prosjektleder.

– Stykket blir nok veldig annerledes enn det folk tror.

Rolf Nitter, som driver stedet, la merke til at Simonsen pratet med Morten Lorentzen, som er en kjent tekstforfatter og låtskriver fra Sandviken. Han har blant annet skrevet Førstereis, og vært i NRK og laget Hallo i uken.

– Rolf ba meg spørre Morten om å skrive et stykke for å fremføres her i restauranten. Tanken var å ha et helt eget teaterstykke som tilhører Dr. Wiesener.

Fra Skottland til Sandviken

Det viste seg at Morten allerede hadde et slikt stykke. Datteren Marianne McGill har studert regi i London, og bestilte et teaterstykke av faren som skulle fremføres på en skotsk pub. Der brukte de musikk av det skotske rockebandet Glasvegas.

Stykket er nå endret for å passe inn i Bergen, og McGill stiller som regissør. Alle skuespillerne er amatører, og stykket skal fremføres ved bordene og bardisken.

Dr Wiesener 3
AMATØRSKUESPILLERE: – Ved bruk av profesjonelle skuespillere risikerer man gjerne at fremføringen kan bli litt teatralsk, men ved å bruke amatører får man en ekthet, som man kanskje ikke ser så ofte på den profesjonelle scenen, forteller Bjørn Simonsen, som er prosjektleder.

– Morten har oversatt stykket til sandvikendialekt. Den opprinnelige musikken passet til Glasgow, mens vi nå bruker låter laget av Morten Lorentzen. Jan Eggum har skrevet melodien på en rekke av dem.

Det er ikke tilfeldig at det er nettopp Dr. Wiesener som setter opp musikkteateret. Puben har et rikt kulturtilbud, med alt fra konserter med Ole Paus til opera og coverband som Ping Floyd. Musikerne som skal brukes i forestillingen er profesjonelle. Gunnar Bjelland er kapellmester, og Helge Haugland og Tim Skjønberg spiller instrumentene.

Stykket har fått støtte av Kulturrådet og Bergen kommune. Og til tross for lite forhåndsreklame, var premieren utsolgt allerede ti minutter etter de første billettene ble lagt ut for salg. Det blir plass til 70 gjester, og med tanke på at stykket spilles i selve restauranten, kan det bli trangt og intimt. Og desto mer spesielt.

– Ingen skjønner helt hvordan vi skal få det til, ler Simonsen.

Amatørskuespill

Skuespillerne er alle rekruttert på Dr. Wiesener, og har alle en eller annen form for tilhørighet til stedet.

– Har du hørt at vi skal ha teater her? Ja. Kan du synge? Ja. Vil du være med? Ja.

– Jeg fikk to uker på meg til å finne skuespillere, så da var det bare til å gå rundt på bordene for å finne de rette personene. Jeg klarte til og med å få rekruttert den ene bartenderen, Olav Tjensvoll, som jeg syntes passet så godt til rollen. Har du hørt at vi skal ha teater her? Ja. Kan du synge? Ja. Vil du være med? Ja.

Også Greta Madsen var en av de rette. Hun husker godt forespørselen om å bli med.

– Det var seint på kvelden, og jeg satt med vin i glasset. Så kom Bjørn bort, og jeg tenkte at endelig skulle noen gi meg oppmerksomhet, forteller hun.

– Da han begynte å snakke, tenkte jeg først at jeg måtte få ham vekk fra bordet. Men jo mer han fortalte, jo mer interessert ble jeg. Jeg sa vel i grunnen først nei, men så hørte jeg hvem som hadde skrevet stykket. Og det at det skal settes opp her, gjør det veldig spennende. Så da ble det ja.

Hun skal spille moren til Karsten Østerbø (19), som har fått rollen som en obsternasig ungdom. Han er med i bergensbandet Melodont, og har derfor erfaring med sang. Det kommer godt med.

– Noe av det kjekkeste ved å være med er faktisk syngingen, sier han.

– Ved bruk av profesjonelle skuespillere risikerer man gjerne at fremføringen kan bli litt teatralsk, men ved å bruke amatører får man en ekthet, som man kanskje ikke ser så ofte på den profesjonelle scenen, forteller Simonsen.

Hold om meg

Stykket handler om seks personer som henger på puben i fritiden. Alle kjenner hverandre, og alle har sine egne historier. Etter hvert dukker det opp to personer som jobber i TV 2 Livsstil. De skal lage TV-serie, og ønsker å ha med de seks pubgjestene.

– Scenen er selve restauranten, og vi kommer til å benytte kreativ lyssetting og god lyd. Stykket blir nok veldig annerledes enn det folk tror. Mye god humor og fine sangnumre er viktige ingredienser. Vi gleder oss.

Hold om meg 2017 09
HOVEDROLLENE: Greta Madsen spiller moren til Karsten Østerbø. I bakgrunnen ser vi bartenderen på Dr. Wiesener, Olav Tjensvoll, som også er bartender i skuespillet.

Ved å tenke økonomisk i alle ledd, klarer de å unngå at forestillingen blir et tapsprosjekt.

– Vi har lav billettpris, men vi har også valgt å gjøre mye på billigst mulig måte, selvsagt uten å forringe kvaliteten. Skuespillerne får ingen lønn i prøveperioden, og lite under forestillingene. Når det gjelder lyd og lys, og de tre musikerne, har vi valgt det beste vi kan få.

Forestillingen settes opp fem ganger i første omgang. De åtte skuespillerne har vært gjennom en rekke prøveperioder, og har brukt tiden på å bli kjent med manus og hverandre.

– Vi har jo egentlig ikke tid til dette, og vi gjør det jo på toppen av alt annet vi driver med i hverdagen. Men det er fryktelig gøy, og vi har møtt profesjonalitet i alle ledd, forteller Madsen.

Prosjektleder Simonsen skal ikke spille i stykket selv, og anser seg som en slags vaktmester.

– Jeg har stor interesse for musikk og teater, og det er det heldigvis flere som har. Det har kommet folk til meg og sagt; «hvorfor ble ikke jeg spurt om å bli med?». Vi tror dette er første gang i Norge man setter opp et musikkteaterstykke på denne måten, noe mange synes er spennende.

Et sted for alle

– Hva er det som gjør Dr. Wiesener så unikt?

– Dette stedet er jo veldig spesielt. Som du kanskje la merke til, så henger det ingen bilder på veggene. Det er fordi Nitter mener vi skal se menneskene, ikke på bildene. Han bruker heller penger på levende blomster, og på å skape en levende atmosfære. Dette er et sted for alle, og ved å sette opp et teaterstykke her vil man også treffe folk som ellers ikke går i teater.

Simonsen bor like i nærheten, så puben har vært et naturlig sted for å treffe venner og kjente.

– Nå går jeg her for kvalitetens skyld. De har et fantastisk kjøkken, og en rekke interessante kulturtilbud. Her kan man sitte både inne og ute, og i tillegg er det moderate priser. Jeg tror dette var et av de få stedene som ikke økte prisene under sykkel-VM.

Hold om meg har premiere på Dr. Wiesener fredag 26. januar kl. 19.30. Stykket spilles deretter lørdag 27. januar (kl. 18.00), søndag 28. januar (kl. 18.00), mandag 29. januar (kl. 19.30) og onsdag 31. januar (kl. 19.30). Mer informasjon: Eventside på Facebook.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this