Lykkelig
VIRKELIGE HISTORIER: De medvirkendes egne fortellinger er flettet sammen til en helhetlig forestilling. (Foto: Ole Friele jr.)

Teater fra virkeligheten

Del artikkelen i Sosial medier

Denne uken vil en gruppe modige unge mennesker dele sine innerste tanker, drømmer og forventninger til livet med publikum på Den Nationale Scene. Urpremieren er i kveld kl. 20.00.

Forestillingen heter Lykkeliv, og tar utgangspunkt i de virkelige historiene til femten unge mennesker som har deltatt på en serie med fortellerverksteder.

Fortellingene deres er flettet sammen til en helhetlig forestilling, og gir slik et unikt innblikk i unge menneskers virkelighet.

LES OGSÅ: Fortellinger fra hverdagslivet

– De medvirkende er ikke skuespillere, men seg selv. De bringer oss inn i livene sine og beskriver en krevende og spennende jakt på å finne ut hvem de er og hva de står for. Ikke minst kjenner de på livslyst og ulike former for press, sier kunstnerisk leder for Bergen Borgerscene, Vibeke Flesland Havre, som også står for regi og manus. 

– Vi vet ikke helt hva det blir før premieredagen. Alt blir til underveis.

– Det er et slags stunt. Vi vet ikke helt hva det blir før premieredagen. Alt blir til underveis, legger hun til.

Prosjektet går tilbake til 2014, da Festspillene i Bergen tok initiativ til å starte en borgerscene i Bergen, der publikums egne fortellinger danner utgangspunkt for teaterforestillinger, og der historiefortellerne er direkte medvirkende både på scenen og i den skapende prosessen.

Vibeke Flesland Havre satt da i en campingvogn på Festplassen og inviterte mennesker til å komme inn og fortelle historier. Dette var starten på det som i 2015 ble til forestillingen Det var en gang et menneske. Den hadde premiere på Den Nationale Scene under Festspillene , og ble så godt mottatt av publikum at det ble satt opp fire ekstraforestillinger.

11 helt vanlige mennesker stod på scenen og rørte publikum både til tårer og latter. «Et teaterstykke jeg trodde jeg ikke likte, men som jeg elsker» skrev BTs kritiker Charlotte Myrbråten. Våren 2016 ble En plass i solen satt opp etter samme modell, med syv nye historiefortellere og også denne forestillingen gikk for fulle hus på DNS.

Medvirkende: Agnes Hestholm, Alida Blom, Amir Mohammed Fantahun, Andrea Mrkic, Celina Rødbotten, Gabriel Amundsen, Julia Beatrice Reksten Bakkevig, Karen Røland Thowsen, Ole Marius Støle, Shelmith Øseth, Theo Nystøl, Åse Pedersen, Zea Hilland, Egil Furnes og Karianne Eriksen.

Lykkeliv har urpremiere på Den Nationale Scene i dag kl. 20.00, og spilles deretter 12. oktober kl. 20:00,  13. oktober kl. 18:00 og 20:00 og 14. oktober kl. 13:00 og 18:00.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this