Marianne Morild1 Shangri La
JAKTEN PÅ DET FORJETTEDE LAND: Marianne Morild har i de siste fem årene jobbet med kartmateriale hentet fra oljeindustrien. Dette bildet heter Shangri-La, og hvem vet, kanskje det fortapte lykkelandet i dag befinner seg gjemt mellom jordskorpens lag på bunnen av havet?

Bilder fra hinsides nordavinden

Del artikkelen i Sosial medier

Tittelen på Marianne Morilds kommende separatutstilling er Hyperborea, som i antikkens Hellas var et idealisert land «hinsides nordavinden».

Boreas er det klassisk greske navnet på nordavinden, og Hyperborea viser til et sted som ligger bortenfor eller hinsides nordavinden.

Den bergensbaserte kunstneren har laget en rekke bilder der hun utforsker ulike ideer om fantastiske land, enten det er de som finnes i gamle myter (som Hyperborea, Atlantis, Shambhala) eller de drømmene vi har om paradisiske steder i vår egen kultur (Utopia, Shangri-La, Eldorado).

Gjennom bildene stiller hun spørsmål ved hvordan ser vi ut for «de andre», og hvordan drømmen om det forjettede land henger sammen med virkelighetens oljerikdom.

Marianne Morild2
BILDER FRA EN ANNEN VERDEN: – Kartografien inneholder mange ville spekulasjoner om hvordan verden ser ut, og hva som befinner seg i verdens hav, sier Marianne Morild. (Foto: Privat)

Kristin Sampson, filosof og professor ved Universitet i Bergen, har skrevet en tekst til utstillingen. Her forteller hun om hvordan tanken om Hyperborea, et idealisert land langt mot nord, har røtter tilbake til den greske antikken.

Boreas er det klassisk greske navnet på nordavinden, og Hyperborea viser til et sted som ligger bortenfor eller hinsides nordavinden.

Geografisk har dette stedet vært tenkt plassert en rekke ulike steder opp gjennom historien: fra nordøst i Asia til Irland i vest. En av de mulige plasseringene av Hyperborea er Skandinavia.

Dette kan blant annet henge sammen med de mytologiske fremstillingene av Hyperborea som et utopisk land hvor solen skinte hele døgnet og aldri gikk ned, eller eventuelt, hvor solen gikk opp og ned bare en gang i året.

«Maleriene i denne utstillingen fremstiller mange forskjellige imaginære land, der flere av de komplekse trekkene knyttet til Hyperborea kan gjenfinnes. Er det en svart krise som omgir dem, og som de vokser frem fra, og ut av, som håp? Peker de mot et Hyperborea som skal komme, og som tilhører en fremtid som enda ikke er fortapt?» filosoferer Sampson.

Marianne Morild bor og arbeider i Bergen, og har deltatt på en rekke utstillinger i Norge og Storbritannia. Hun er utdannet fra London, hvor hun har bodd i mange år, og har en MA i fine Art fra Central Saint Martins College of Art, og BA i Fine Art Painting fra Chelsea College of Art.

I sitt arbeide har hun fokusert på landskapsmaleri, og har i de siste fem årene jobbet med kartmateriale hentet fra oljeindustrien.

– For Norge representerer landområdene under havet de rikeste landområdene vi har. Likevel vet de fleste av oss lite om hvordan de ser ut. Kartografien, historien om verdens kart, inneholder mange ville spekulasjoner om hvordan verden ser ut, og hva som befinner seg i verdens hav, sier hun.

For denne utstillingen har Morild invitert artist og komponist Bodil Lunde Rørtveit til å fremføre vokale improvisasjoner til bildene i utstillingen. Fremføringen vil skje på åpningen den 19.sept.

Hyperborea, separatutstilling av Marianne Morild på Galleri Christinegaard. Åpning 19. september kl. 19.00. Marianne Morild har invitert artist og komponist Bodil Lunde Rørtveit til å fremføre vokale improvisasjoner til bildene under utstillingsåpningen. Utstillingsperiode 19. september – 12. oktober.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this