Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
JULEKONSERT MED AKTUELT TEMA: Julen 2015 var Kristina Quintano (bildet) på Lesvos og reddet mennesker i land på strendene. Siden det har det blitt over 20 reiser bare til Lesvos. Utdrag fra hennes bok om opplevelsene vil bli lest opp mellom satsene på julekonserten «Et lite barn». (Foto: Amanda Tunsberg)

– Er vi empatiutmattet?

– Vi ønsker å trekke paralleller fra juleevangeliet og historien om da Josef og Maria møtte stengte dører til fortellingen om et barn på flukt i dag, sier Hilde Annine Hasselberg, som fikk ideen til julekonserten «Et lite barn».

Utgangspunktet for julekonserten Et lite barn er det kirkemusikalske verket «Et lidet barn så lystelig» – skrevet av Sigvald Tveit (1945-2019) og tilrettelagt av nylig avdøde Harald Olsen (1945-2021). Her får vi høre Petter Dass’ versjon av juleevangeliet gjennom kjente og ukjente norske folketoner.

Verket ble skrevet på midten av 80-tallet, og har vært sjeldent fremført, men nå får publikum muligheten til å bli kjent med sangskatter med opprinnelse fra Arna, Voss og resten av Norge. Kunstnerisk leder er Hilde Annine Hasselberg, som har samlet et bredt utvalg av musikere til en annerledes julekonsert.

Dokumenterer lidelsene

EN VÅR TIDS MEST PRESSERENDE KRISER: «Budbringeren fra Helvete» er på nesten 500 sider, og ble lansert på FN-dagen 24. oktober i år. Boken er basert på tyve års dokumentasjon og over 1000 omfattende intervjuer.

Som en aktuell oppdatering av verket vil vi også bli kjent med historien om 14 år gamle Aryo, som flykter alene fra Afghanistan til Hellas i 2014. Denne historien er hentet fra den norsk-maltesiske journalisten Kristina Quintanos bok Budbringeren fra Helvete – tjue år med vitnesbyrd fra Middelhavet (Quintano forlag, 2021), og vil bli lest opp mellom satsene.

«Er vi empatiutmattet? Skal vi bare fortsette å betrakte andre menneskers lidelser?» undrer forfatteren, som gjennom to tiår har dokumentert og bevart historier om mennesker som har druknet på flukt fra krig og humanitære overgrep.

På Facebooksiden Budbringeren fra Helvete forteller hun at det bare via sjøveien til Kanariøyene har kommet 17.000 flyktninger så langt i år – og at det anslås at hver femte flyktning har druknet på veien.

Hovedfokuset i boken hennes er fortellinger fra øyene Malta, Lampedusa og Lesvos – og fra havet som omringer dem.

«Hvem er disse menneskene som setter livet på spill ved å ta den aller farligste ruten til Europa?» spør hun. «Hvem er bakmennene som arrangerer disse livsfarlige reisene? Hele familier samlet på havets bunn, som for alltid kommer til å ligge der uten noen grav eller noe minnesmerke – hva er deres historie?»

Jesus var også flyktning

– Vi ønsker å trekke paralleller fra juleevangeliet og historien om da Josef og Maria møtte stengte dører til fortellingen om et barn på flukt i dag, sier Hilde Annine Hasselberg.

– Kanskje det ikke er så stor forskjell mellom historien om Josef og Maria som søkte husly for 2000 år siden og historien om en 14 år gammel gutt som møter stengte grenser når han søker trygghet i Europa i dag?

Det kunstneriske teamet består av en variert gruppe godt etablerte musikere som ikke tidligere har samarbeidet. Hasselberg så muligheten til å samle musikere hun setter pris på, og som hun ønsket å arbeide kreativt sammen med, uavhengig av musikalske sjangre.

– Dette har gitt en unik mulighet til å finne nye musikalske uttrykk å tilføre verket, sier hun.

– Jeg syntes det var en inspirerende tanke å bruke Tveit og Olsens verk som et vakkert musikalsk utgangspunkt for å skape noe nytt og spennende, og slik vokste prosjektet «Et lite barn» frem.

Et lite barn har premiere 26. november i Arna kirke. Dagen etter fremføres konserten i Norheimsund kirke, og 3. desember kan du oppleve den i Bergen Domkirke.

Medvirkende: Hilde Annine Hasselberg (kunstnerisk leder, vokal og tangenter), Annlaug Børsheim (fele, vokal og gitar), Morten Skage (bass), Kåre Opheim (perkusjon), Steinar Karlsen (gitar), Erik Håkon Halvorsen (tangenter), Paul Inge Vikingstad (lyd/lys) og Bendik Østbye Johannessen (opplesing). Produsent: Gunnbjørg Johannessen (Syv Mil). Konserten er støttet av Kulturrådet, Bergen Kommune, Vestland fylke, Sparebanken Vest og Creo.

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this