bryggerinæringen1
KRITISK FOR DRIKKEVAREBRANSJEN: – Det haster nå med å få på plass politiske tiltak for å redde næringen fra en serie konkurser, sier Erlend Vagnild Fuglum. (Foto: Fartein Rudjord)

Svært alvorlig for drikkevareprodusentene

Del artikkelen i Sosial medier

Koronakrisen rammer norske drikkevareprodusenter hardt. I en fersk undersøkelse svarer 70 prosent at situasjonen nå enten er virksomhetskritisk eller alvorlig. Allerede er en stor del av arbeidsstokken permittert.

– Regjeringen må komme med avgiftskutt som monner. Tiltakene som allerede er vedtatt kan dempe akutte problemer, men forskyver bare konkursbølgen til den andre siden av krisen, sier Erlend Vagnild Fuglum, direktør i Byggeri- og drikkevareforeningen (BROD).

Drikkevareprodusentene rammes fra flere kanter etter at regjeringen 12. mars stengte store deler av markedet: Full ordrestopp og null nysalg fra nedstengt uteliv, restaurant og hotell, avlyste konserter og arrangementer, en festivalsesong som mest sannsynlig er helt tapt, et kiosk- og servicemarked der salget har gått i bakken fordi folk ikke lenger er på farten, nedstenging av taxfreesalg og stort fall i eksportmarkedet.

En spørreundersøkelse gjort blant medlemmene i Bryggeri- og drikkevareforeningen viser at situasjonen etter to uker allerede er svært alvorlig: 29 prosent av småskalabryggeriene svarer at det nå er virksomhetskritisk. 41 prosent svarer at situasjonen er alvorlig.

29 prosent av småskalabryggeriene svarer at det nå er virksomhetskritisk. 41 prosent svarer at situasjonen er alvorlig.

Foreningen har hentet inn tall som viser at produsentene av øl, brus og vann allerede etter to uker i snitt har permittert 24 prosent av de som er ansatt i næringen. De største produsentene har permittert 22 prosent, mens småskalaprodusentene har permittert hele 58 prosent av sine ansatte.

– Det haster nå med å få på plass politiske tiltak for å redde næringen fra en serie konkurser, sier Fuglum.

Han peker på tre enkle og ubyråkratiske grep som kan iverksettes raskt og som vil ha umiddelbar effekt: Utsatt innbetaling av særavgifter på drikke, fradrag på avgifter for det som ikke blir solgt (tap på fordringer), og midlertidig fritak fra moms og arbeidsgiveravgift gjennom kriseperioden.

Undersøkelsen viser at drikkevareprodusentene nå risikerer å rammes dobbelt – gjennom at de ikke får betalt for varer som allerede er levert. Hele 86 % av respondentene i undersøkelsen sier at de allerede sliter med å få betalt for varer levert før krisen inntraff, og at de forventer tap på fordringer. Dette er varer som produsentene allerede har betalt inn særavgifter for.

Fakta om undersøkelsen

  • Nettskjema sendt til BRODs 133 medlemsbedrifter.
  • Svarprosent: 26, et representativt utvalg
  • Skjemaet er besvart i perioden 19.-24. mars.
  • Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD) jobber for bedre vilkår for norske bryggerier og drikkevareprodusenter.
  • Mer informasjon: drikkeglede.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this