sofye1
SANGER MED BUDSKAP OG MENING: – Jeg prøver å holde på det ekte; at jeg vil formidle noe gjennom låtene, sier Sofye. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Sofyes verden

Del artikkelen i Sosial medier

Du har kanskje hørt den på radioen, Sofyes hitlåt fra i fjor. Love and Steel heter den, og ble både A-listet på P1 og havnet på Spotifys «Viral top 50 Norge». Dette var en velfortjent klapp på skulderen, etter noen år der hun har møtt en del motgang.

– Jeg har opplevd en del motgang i livet, men jeg har en evne til…
Hun trommer med fingrene på bordet, ser litt ut i luften.
– …å nekte å se på meg selv som et offer, fortsetter hun.

Det siste ønsker hun ikke å snakke så mye om, annet enn at hun i ung alder opplevde tap i nærmeste familie. Disse opplevelsene har preget henne dypt både som artist og menneske. Tekstene hennes kretser derfor ofte rundt store temaer som liv og død, tro og tvil og lys/mørke. Sofye forteller at til tross for alt det mørke har hun aldri mistet håpet, og at det går som en rød tråd gjennom låtene hennes.

Det var i starten av videregående at hun begynte å skrive egne låter.
– Låtskrivingen og musikken ble min terapi, og hjalp meg gjennom sorgen og tapet, forteller hun.

Noen år senere, da hun var midt i lanseringen av debutalbumet There’s Gotta Be More (2012) opplevde hun enda en gang å miste et nært familiemedlem.

sofye2
KJÆRLIGHET OG STÅL: «Tittellåten skiller seg ut, muligens fordi den høres mer påkostet ut. Stemmen hennes får også vist seg frem her, og står godt til den tøffe elektrobeaten» skrev Bergensmagasinets anmelder om fjorårets Love and Steel-EP fra Sofye.

Hun forteller at det føltes som om hun var en stol, der det ene stolbenet falt av.
– Jeg har opplevd en del motgang i livet, men jeg har en evne til…
Hun trommer med fingrene på bordet, ser litt ut i luften.
– …å nekte å se på meg selv som et offer, fortsetter hun.

– Livet er slik. Ting skjer. Vi kan ikke kontrollere alt. Tar man på seg offerrollen, har man på en måte tapt. Det har vært tøffe tak, men nå er jeg på et sted i livet hvor jeg føler meg veldig heldig. Å se det man har og takke tror jeg er nøkkelen til å få det godt her i livet.

Slik er det også i platebransjen. Det finnes mange artister der ute med soleklart talent og gode låter som fortjener å bli hørt. Likevel sliter de med å nå frem. Låtene til Sofye, eller Elin Sofye Rabbevåg, som hun egentlig heter, har blitt spilt en del på radioen, men listingen lot vente på seg. Hun har likevel aldri mistet troen på at det hun har, er noe som fortjener et publikum.

DRIT I ANMELDERNE

To år før albumdebuten opplevde Ålesunds-jenten å bli sablet ned av Jan Fredrik Karlsen i X Factor på TV2. «Du fremstår ganske grå og kjedelig» sa han, etter at hun hadde fått tommelen opp fra de tre andre dommerne (Elisabeth Andreassen, Marion Ravn og Klaus Sonstad). Karlsen likte heller ikke låten hennes, men kommenterte likevel at han syntes hun hadde et særpreg i stemmen.

Jeg blir litt beskjemmet når hun forteller dette, siden jeg selv ga Love and Steel-EPen (utgitt på bergenske Raindrops Records) hennes terningkast tre da jeg anmeldte den i fjor vår.

«Lett og upretensiøs popmusikk, og fortjener all spilletid den får – helt til datostemplingen går ut» konkluderte jeg, samtidig som jeg fremhevet EPens tittellåt. «Stemmen hennes får også vist seg frem her, og står godt til den tøffe elektrobeaten» skrev jeg også, som et ekko av Karlsen.

– Musikkterapi handler om å bli godtatt for den man er. Jeg er veldig glad for at jeg har tatt den utdannelsen; det er en kunnskap som både holder meg ydmyk som artist, og som minner meg på hva musikk egentlig handler om; at du faktisk kan bruke musikk til å hjelpe andre.

– Jeg har lært meg at jeg må lære meg å tåle slikt. Det er jo akkurat det Love and Steel handler om, sier hun.

– Drit i anmelderne?

– Ja. En plateanmeldelse er din subjektive mening, og konstruktiv kritikk er bra, det kan jeg ta med meg. Men jeg står for låtene mine og popsjangeren de er i.

Hun jobber nå som musikkterapeut i Bergen, og sier at hun tar det hun har lært der, om å formidle håp og frihet, med seg inn i musikken.
– Jeg jobber med oppfølging innen psykatri, og har verdens beste jobb, sier hun.

– Musikkterapi handler om å bli godtatt for den man er. Jeg er veldig glad for at jeg har tatt den utdannelsen; det er en kunnskap som både holder meg ydmyk som artist, og som minner meg på hva musikk egentlig handler om; at du faktisk kan bruke musikk til å hjelpe andre.

TEKSTER MED BUDSKAP

Sofyes første EP kom ut i 2006. Siden har hun gitt ut mye musikk. Hun har fått en del oppmerksomhet, men det har også vært mye hard jobbing innenfor en tøff bransje.

– Jeg har fått mye nei, men det har bare motivert meg til å gi enda mere på. Love and Steel ble skrevet litt ut fra den situasjonen; det å ta tilbake makten, å kunne si til meg selv at «dette skal jeg klare». Så den handler litt om hvem jeg er, og det å se på min sårbarhet som en ressurs, forteller hun.

– Da jeg skrev den, stod jeg i en litt tøff situasjon. Budskapet går på å holde fast i håpet til tross for mørket. Jeg prøver å holde på det ekte; at jeg vil formidle noe gjennom låtene.

– Tror du at du vil kunne leve av musikken?

– Det er vanskelig i dag. Folk kjøper ikke musikk lenger. Jeg fikk den virkeligheten midt i fleisen da jeg ga ut albumet mitt. Ambisjonene var skyhøye, men det gikk ikke helt som planlagt.

There’s Gotta Be More kom ut på plateselskapet Nordic Records, men hun betalte mye av utgivelsen selv. Noe av beløpet var støtte fra Ålesund kommune, men det meste var penger som hun selv hadde spart opp.

– Folk kjøper ikke musikk lenger. Jeg fikk den virkeligheten midt i fleisen da jeg ga ut albumet mitt.

– Tjente du noe på utgivelsen?

– Nei, det ble et minusprosjekt. Det ble trykket opp 1000 eksemplarer. Jeg ga vekk mange, men jeg har fortsatt flere hundre liggende på loftet.

Hun fikk gode anmeldelser og mange positive ord, men i konkurranse med streaming og Spotify viste det seg vanskelig å selge cd-er.
– Neste gang kommer nok de fysiske utgavene heller på vinyl, sier hun.

Sofye har lært mye på årene som har gått siden, og har også modnet veldig som artist. I starten av februar skal hun i Broen studio for å spille inn ny musikk, og hun gleder seg til til å gi ut nye singler. Jeg har sett henne live, og kan gjerne underskrive på at hun både har god kommunikasjon med publikum og et knippe gromlåter som hun fremfører med både nerve og glød.

Sofye er en av artistene som vil opptre på årets Bergen Awards, som holdes i Grieghallen fredag 16. februar. Du kan også se henne på Garage 23. februar, i anledning Musikernes Garagefest – som i år vil gå over syv dager.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this