Bergen Pride 2016 069
EN FOR ALLE, ALLE FOR EN: – Vi har kun én felles kamp, og det er kampen mot hatefulle ideologier, sa Joakim Aadland i appellen han holdt før Bergen Pride-marsjen. Dagen etter våknet han opp til en grufull nyhet som mer enn noe understreket alvoret bak budskapet hans.

– Vi snur oss i kjærlighet

Del artikkelen i Sosial medier

Det sier Joakim Aadland, nestleder for Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Bergen og Hordaland, etter skyteepisoden i Florida.

11. juni ble Bergen Pride-paraden arrangert i sentrum, med Aadland som festivalsjef, og i morgen starter den ukelange Oslo Pride i hovedstaden. Det er sterke følelser i sving over hele landet etter den tragiske skyteepisoden i Orlando.

– Vi må stå sammen i kampen mot hatefulle ideologier. Ikke tro at en annens minoritets kamp ikke er din kamp. For vi har kun én felles kamp, og det er kampen mot hatefulle ideologier. Det er kampen mot de som ønsker å ta fra noen mennesker deres rettigheter. For plutselig er det dine rettigheter de kommer for å ta, sa Joakim Aadland i appellen han holdt før Bergen Pride-paraden 11. juni.
Dagen etter våknet han opp til en grufull nyhet som mer enn noe understreket alvoret bak budskapet hans.

Kampen mot hatet

Regnbuedagene i Bergen er en åtte dagers synlighetsfestival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Årets festival ble avsluttet med en stor parade lørdag 11. juni, der mer enn 4000 bergensere deltok. Dagen etter kom nyheten om skytingen på en nattklubb for homofile i Orlando (Florida), der 50 personer ble drept og 53 skadet.

– Vi må stå sammen i kampen mot hatefulle ideologier.

Reaksjonene i ettertid har minnet litt om tiden etter 22. juli 2011. Budskapet er samhold og kjærlighet i stedet for frykt og hat, med hashtaggene #lovewillwin og #lovewillconquerall som de mest brukte.

– Jeg ser at folk svarer noenlunde likt på terroren. Vi snur oss i kjærlighet, og bruker det i kampen mot hatet, sier Aadland.

Bergen_Pride_2016_071
HISTORISK FREMMØTE: Regnbuedagene i Bergen er en åtte dagers synlighetsfestival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. Årets festival ble avsluttet med en stor parade lørdag 11. juni, der mer enn 4000 bergensere deltok.

Folket kommer etter

Så har det også skjedd ting i opinionen. Fremmøtet under årets Bergen Pride-marsj var som nevnt formidabelt, 46 år etter den spede begynnelsen da Kenneth Brophy tok initiativ til at homofile i Bergen skulle organisere seg. Aadland engasjerte seg for seks år siden, først på utestedet Fincken, og to år senere for Regnbuedagene.

– Når politikere setter standarden, kommer folket etter.

– Festivalen samlet den gangen bare en tiendedel så mange som i år, forteller han.
– Vi har fokusert mer på markedsføring av festivalen, og samarbeider med flere aktører, blant annet Hansadagene, Amnesty og Skeiv verden. Det har betydd mye. Samfunnet er begynt å gå bort fra noen av de gamle holdningene til homofile. En ting som er viktig, er når politikere setter standarden, blant annet med lovgivning som verner mot diskriminering. Da kommer folket etter.

– Fjorårets kirkevalg var vel også en vekker for mange?
– Absolutt. Det viktigste med den seieren er at alle nå har samme rett til å velge kirkelig vielse. Tiden da noen kunne nekte homofile dette fordi de ikke liker vår kjærlighet, er definitivt over.

Aldri mer Orlando

– Jeg kommer aldri til å gi opp troen på en verden hvor alle mennesker kan elske og leve med den de vil, uavhengig av kjønn, sier sentralstyremedlem i AUF, Linn Kristin Langley-Engø, etter terrorhandlingen i Orlando.

– En skrekkelig påminner om at det fortsatt finnes de som ikke aksepterer andre menneskers kjærlighet.

Bergenspolitikeren mener at det fortsatt er en lang vei å gå før hele verdens LHBT-befolkning opplever den friheten alle mennesker fortjener.

– De grusomme hendelsene i Orlando er en skrekkelig påminner om at det fortsatt finnes de som ikke aksepterer andre menneskers kjærlighet, og som er villige til å bruke vold for å vise sin intoleranse. Det gjør vår kamp for likeverd og kjærlighet desto viktigere.

Bergen_Pride_2016_114
REAGERER STERKT: – Historien har vist oss at toleranse og menneskeverd seirer til slutt, sier Linn Kristin Langley-Engø, som deltok i årets Bergen Pride-marsj.

 

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this