Mens land som Danmark og Frankrike nå forplikter seg til å slutte med gass- og oljeleting og melder seg inn i BOGA, glimrer Norge med sitt fravær.
I dag, på FNs klimaforhandlinger i Glasgow (COP26), lanserte Costa Rica og Danmark verdens første diplomatiske initiativ – BOGA (Beyond Oil and Gas Alliance) – med formål om å la fossile brensler ligge igjen i bakken. Norge glimrer med sitt fravær, mens land som Frankrike, Irland, Grønland, Sverige og Wales er med som fullverdige medlemmer.
– Norge er Europas største produsent og eksportør av olje og gass, og prøver hardt å skape et skille mellom klimapolitikk og oljepolitikk. Det fungerer ikke lenger, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.
– Koblingen mellom olje og klima har kommet for å bli. Å ha utslippseksport som forretningsmodell vil bli stadig vanskeligere for Norges omdømme internasjonalt. Det er på tide å gjøre ord til handling som monner, si nei til ny oljeleting og planlegge for å avslutte oljealderen med stil.
Med i fossilklubben
Den nye alliansen samler land og regioner som har forpliktet seg til å avslutte nye konsesjonsrunder for leting og produksjon av olje og gass, eller har tatt skritt mot dette målet og erkjenner at utfasing av fossile brensler er et avgjørende tiltak for å takle klimakrisen.
Også den canadiske provinsen Québec har meldt seg inn i BOGA, mens California og New Zealand blir med i alliansen som «associate members».
– Kan vi virkelig være bekjent av å være del av fossil-klubben som ignorerer den tydelige beskjeden fra Det internasjonale energibyrået (IEA) og FNs klimapanel om å stoppe nye investeringer i mer olje og gass? spør Andaur.
Norge har hele tiden argumentert med at det ikke er vits å redusere oljeproduksjonen vår så lenge ingen andre gjør det, og Støre gikk hardt ut på klimatoppmøtet i Glasgow med buskap om at vi trenger gass i klimaomstillingen.
– Nå er det flere land og regioner som har tatt initiativ til å gjøre noe med tilbudet, og Norge har en unik mulighet til å bli med i dette samarbeidet og sørge for at det ikke produseres mer fossile brensler enn hva det er plass til i et 1,5-graders-scenario, sier Andaur.
Stor økonomisk risiko å fortsette
Verden er på full fart vekk fra kull, olje og gass – og over til fornybar energi. Miljøorganisasjonen mener at dette skiftet utgjør en stor risiko for norsk økonomi – med brå fall og arbeidsledighet i oljeindustrien, store økonomiske tap for staten og risiko for velferden – dersom vi ikke reduserer vår avhengighet av olje og gass.
– Vi må lære av historien. Under oljekrisen i 2014 forsvant 35 prosent av jobbene i industrien nærmest over natten, sier hun.
– Vi må også slutte å tro at alt kommer til å løse seg bare folk slutter å etterspørre olje og gass. Ved å fortsette som før risikerer vi å låse inn massive utslipp fra oljefelt som vil produsere langt forbi 2050. Norge burde blitt med i BOGA sammen med andre land og regioner som nå tar ansvar og viser at det er mulig å omstille seg fra en oljenasjon til en nullutslipps-økonomi.
WWF er en av verdens største miljøorganisasjoner. De jobber for å stanse dagens naturødeleggelser og skape en framtid der mennesker lever i harmoni med naturen. WWF har eksperter som jobber i mer enn hundre land for å beskytte naturen og ressursene som vi alle er så glad i og avhengig av: Skoger, ferskvann, hav, mat og dyr. De jobber for å bremse klimaendringene og for å stanse tapet av arter.