theotherend1 scaled
BERLIN-ALBUM FRA BERGENSDUO: – Halvparten av albumet ble skapt fra en leilighet i Kreuzberg og under løpeturer i Treptower Park, sier Alexander Breidvik. Til venstre: Ida Knoph-Solholm. Duoens debutalbum slippes i mai. (Foto: Julie Hrnčířová)

Når verden står i flammer

Del artikkelen i Sosial medier

Fem år etter debut-EPen er bergensduoen The Other End endelig klar med en langspiller. Den første singelen fra platen er ute nå. Og ja, den låter helt knall.

The Other End består av Ida Knoph-Solholm (vokal, gitar, bass) og Alexander Breidvik (gitar, piano, vokal), og slapp debut-EPen våren 2017.

«Godkjent herfra til fullmånen, og en plate jeg uten å tvile tildeler, ikke seks stjerner, men seks hvite frostroser» skrev jeg i min anmeldelse av den melankolske debuten, og fulgte opp med et intervju i forbindelse med at de signerte med musikkforlaget bak det legendariske britiske plateselskapet Ninja Tune (startet i 1990 av elektronika-duoen Coldcut).

– Det handler om avvisning og hjertesorg i en tid der alt er forvirrende og usikkert, mens verden rundt deg står i flammer.

Dette ledet til konserter i London, New York, Øyafestivalen og Vill Vill Vest – samt invitasjon til den prestisjetunge Texas-festivalen South by Southwest (SXSW) i 2019 og påfølgende låtskriveropphold i en leilighet i Berlin.

EN UKE MED INSPIRASJON OG ENERGI

theotherend2 Single cover
FERSK SINGEL: «Et band som har lært leksa si fra The Spiders from Mars og en vokalist som har noe av den samme umulige blandingen av livstrøtthet og overskudd som Karen O» skriver Bergensmagasinets journalist om The Other Ends nye singel.

Ifølge pressemeldingen endte Berlin-oppholdet med at de «rømte» fra den tyske hovedstaden dagen etter at hele Norge stengte ned og «verdens luftveier ble rammet av kollektiv kollaps». Det er likevel derfra at halvparten av albumet ble skapt. Det skulle imidlertid ta enda halvannet år før bandet var fornøyd og hadde funnet den riktige miksen av låter.

Sammen med produsent og gitarist Cato Salsa startet innspillingen i PhatCat Studios i Rygge høsten 2021 – med en rekke flotte musikere med på laget: Olaf Olsen (Bigbang, Needlepoint), Chris Holm (Orions Belte, Sondre Lerche), Morten Qvenild (Susanna and the Magical Orchestra), Erik Johannessen (Jaga Jazzist) og Oslo Strings.

– Alt ble spilt live, uten metronomer og «klikk», og med frihet til å gjøre det som føltes riktig i øyeblikket. Det var en uke med inspirasjon og energi som ble fanget på digital tape, forteller Alexander Breidvik, og trekker frem den ferske singelen Gas Station Light som eksempel på dette.

– Vi ønsket å presentere albumet med et smell, og Gas Station Light fremsto for oss som det soleklare valget. Ut fra startblokkene er det tydelig at låta har en helt annen vibb enn alt vi har gjort tidligere, og bidragene fra Cato, Chris og Olaf har gjort den til et beist av en rockelåt.

KJÆRLIGHET I KORONAENS TID

– Albumet er en reaksjon mot det sterile, dølle og sjelløse, en samling av låter fylt med liv, ærlighet, glede, sorg og livsbejaende energi.

Det er ord jeg gjerne underskriver på. Dersom Bergensmagasinet hadde hatt en singelspalte, ville denne vært en klar sekser-kandidat. The Other End er et band som har lært leksa si fra The Spiders from Mars og en vokalist som har noe av den samme umulige blandingen av livstrøtthet og overskudd som hennes New York-kollega Karen O (Yeah Yeah Yeahs).

– Det oppsto en herlig energi i studio, et overskudd og en kjemi som vi føler vi har klart å fange på tape. Det er en låt der alle i bandet får rom til å skinne, der alt skjer i øyeblikket, et av de tidligste «takene» der alt bare klaffet, legger Ida Knoph-Solholm til.

Sangen ble skrevet i Berlin, men var fremdeles uferdig da Alexander og Ida vendte tilbake til Norge – noe som kommer frem ved at hun synger at «the whole world is in lockdown right now, but my heart is hurt wide open».

– Teksten er kaotisk og handler om å ta modige valg i kjærlighet, sette alt på spill, men samtidig ende opp såret. Det handler om avvisning og hjertesorg i en tid der alt er forvirrende og usikkert, mens verden rundt deg står i flammer, sier Knoph-Solholm.

Singelens moderalbum har fått tittelen «The Sun Will Do You Good, They Said», og slippes i mai på deres egen etikett The Other Label.

– Albumet er en reaksjon mot det sterile, dølle og sjelløse, en samling av låter fylt med liv, ærlighet, glede, sorg og livsbejaende energi, sier Breidvik, og lover en eklektisk og variert plate et sted mellom americana, rock og indie.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this