Julemarked Schioetstuene1
KLARE FOR MARKED: Kunstner Maria Udd (t.v) og kunsthåndverker Sarah Reed (t.h) har drevet julemarkedet for profesjonelle kunstnere- og håndverkere på Schøtstuene i ti år. Til helgen braker det løs igjen. (Foto: Ingvild Festervoll Melien)

Julemarked i historiske omgivelser

Del artikkelen i Sosial medier

Denne helgen fylles Schøtstuene igjen med kunst, design og kunsthåndverk. Det er tiende gang det blir arrangert julemarked der.

– Når utstillerne kommer med sin kunst, eksploderer det i farger og former, sier kunstner og designer Maria Udd.

Hun suppleres av sin kollega, kunsthåndverker Sarah Reed:
– Det er utrolig hvor fort det skapes en spesiell atmosfære her inne.

JULEMARKED I TI ÅR

Hvert år siden 2008 har alle stuene i de gamle museumsbygningene blitt fylt med folk som ønsker å kjøpe noe unikt til jul.

Sammen med Herdis Torsvik, som også er kunsthåndverker, driver de det største julemarkedet innen kunst, design og kunsthåndverk i Bergen. De første årene holdt de til i det som nå er Litteraturhuset. Da var lokalene rå og kalde og strøm måtte de få fra nabohuset.

– Men så ble vi invitert til å ha markedet i Schøtstuene i et samarbeid med Museum Vest, fortsetter Maria.

Hvert år siden 2008 har alle stuene i de gamle museumsbygningene blitt fylt med folk som ønsker å kjøpe noe unikt til jul.

KUN PROFESJONELLE UTSTILLERE

– Mange besøkende som kommer vet ikke engang at Schøtstuene finnes, sier Sarah.

Hvert år har rundt 2000 publikummere vært innom julemarkedet. I fjor opplevde de imidlertid en nedgang. Sarah og Maria er usikre på hvorfor, men tror en av årsakene kan være at det har kommet flere andre store julemarkeder i Bergen, blant annet på Festplassen.

Julemarked Schioetstuene2
STEMNINGSFULLT: Bildet er fra fjorårets julemarked. De gamle stuene blir omgjort til salgsboder for utstillerne (Foto: Julemarked i Schøtstuene)

– Vi synes det er veldig bra at det er mye som skjer i Bergen sentrum frem mot jul. Markedene er et alternativ til de store kjøpesentrene, et sted der mange små utstillere kan vise frem og selge sine arbeider, sier Maria.

Hun forteller at de har blitt tvunget til å tenke nytt angående markedsføring av eget marked ettersom det er mange om beinet.
– Vi har gått i dialog med Festplassen og har snakket om å skape en felles plattform for julemarkeder i Bergen.

Julemarkedet i Schøtstuene er imidlertid det eneste juryerte markedet i Norge, i tillegg til et tilsvarende marked i Oslo.
– Det betyr at det kun er profesjonelle aktører som stiller ut. Til sammen er vi nå 57 kunstnere som har stand, sier Sarah.

LAVT TEMPO

Kunstnerne som kommer er hovedsakelig fra Vestlandet, men noen tar også turen over fjellet fra Oslo og noen kommer fra utlandet.

– Vi klarer å blande rene håndverkere, ekte matentusiaster, kunsthåndverkere, kunstnere, designere og illustratører. Hovedpoenget er at man skal ha et godt produkt med god kvalitet, forteller Maria.

Det å blande billedkunst og håndverk er i følge Maria og Sarah ganske uvanlig. For dem er det viktig at julemarkedet inneholder bredde og kvalitet. I tillegg til kunsten, selges også lokalmat fra Sandviken Slowfood gjennom hele helgen.

– Jeg tror folk setter pris på lavt tempo, tradisjoner, håndverk, god mat og autentiske omgivelser, sier Maria.

Sarah kunne ikke vært mer enig:
– Jeg tror det er akkurat dette Bergen sentrum trenger.

Julemarkedet i Schøtstuene arrangeres i år fra 7.-9. desember. Åpningstider er fra kl. 11 til 17/18 hver dag. Det selges kunst, design og kunsthåndverk fra profesjonelle kunstnere. Schøtstuene på Bryggen er en del av Det Hanseatiske Museum og Museum Vest.

Julemarked Schioetstuene3
UNIKT: Alt som stilles ut er nøye plukket ut av en jury på forhånd. (Foto: Julemarked i Schøtstuene)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this