maraton1 BERGEN CITY
STOR OPPSLUTNING: Det ble rene folkefesten da TIF Viking var tilbake med nytt maratonløp i Bergen 30. april – etter koronapause de to siste årene. (Foto: TIF Viking)

– Maraton er for alle

Del artikkelen i Sosial medier

30. april fyltes byens gater med 10.000 deltagere fra 60 ulike nasjoner under årets Bergen City Marathon. – Det er vi godt fornøyd med etter to år med korona-avbrudd, sier arrangementssjef Janne Jensen, som nå ser frem til fjellmaraton 2. juni og Bergen City Milen 25. juni.

Som deltager i Bergen City Marathon (BCM) kan du løpe alt fra 800 meter til full maraton. Opptil 400 bedrifter og organisasjoner har stilt i stafett hvert år med etapper fra 800 meter og oppover. Den største klassen for denne gruppen er halvmaraton (21.097 meter).

– En av suksessene våre har vært å løfte frem milløpere til å doble til en halvmaraton. Vi får da folk til å strekke seg til en noe over dobbel distanse, sier Janne Jensen, som er dugnadslederen over alle dugnadsledere her i Bergen.

AVVISER ELITELØPERE

maraton2 janne jensen
PLASS FOR ALLE: – Rekruttering til friidrett og løping og videreføring på hobbynivå er viktig for oss, sier Janne Jensen. (Foto: Privat)

Ansvaret hennes er stort både som arrangementssjef for Bergen City Marathon og de andre løpene som springer ut fra TIF Viking (se faktaboks). Stifterne av denne hadde gnidd seg i øynene om de hadde overvært klubbens Bergen City Marathon 130 år etterpå. I løpet av ti år har BCM blitt en fest hele byen forholder seg til..

– Vi har også barneløp og en kortdistanse på fem kilometer, så her er det noe de aller fleste kan gjennomføre, sier Jensen.

BCM-løypen går delvis i kupert terreng, noe som betyr at dette ikke er noe for rekordløpere. De avviser derfor samarbeid med internasjonale rekordjegere, som skal ha opplegg med «harer» under løpet og betalt for å sette rekorder.

– Derimot har vi mange eliteløpere som konkurrerer tøft på løpets vilkår. Vi forsøker også å få NM i halvmaraton lagt til løpet i 2024, så vi er absolutt for konkurranse. OL- vinner i triatlon Kristian Blummenfelt har jo en meget sterk løyperekord fra halvmaraton på 1.06.28. Det skal en god løper på en god dag til for å slå den.

De arrangerer også Bergen City Milen, som 25. juni holdes for tredje gang, samt et eget fjellmaraton, som i år holdes 2. juni. Det siste arrangementet ble gjennomført gjennom begge koronasesongene, og Jensen regner med at de 2500 billettene der rives bort som varmt hvetebrød. På posten på Vikinghytten under fjellmaraton er dugnadsgjengen på 80 år pluss. I tillegg holder Viking også et milløp i sentrum for tredje gang i år. Det blir 25. juni, og på en relativt flat løype.

maraton3
LØPSFEST I SENTRUM: Bergen City Marathon arrangeres siste lørdag i april hvert år, med start og mål på Bryggen i Bergen. (Foto: TIF Viking)

STARTET FRA NULL

– Nå, ti år etterpå, kan vi jo se på suksessen, men det er et helt enormt oppdrag å starte en stor løpsfest fra null.

Det hele startet med at Viking hadde lyst å lage løp. Dét hadde også Halfdan Haukeland, med lang erfaring fra reiseliv og fra egen bedrift innen opplevelser. Skagenfondene sponset oppstarten, og Fjordkraft kom med rett før første løp. Til årets løp fikk de med solide samarbeidspartnere som Ricks-gruppen og De Bergenske.

– Vi hadde aldri fått dette til uten solide sponsorer. Nå, ti år etterpå, kan vi jo se på suksessen, men det er et helt enormt oppdrag å starte en stor løpsfest fra null, sier Jensen.

– Heldigvis hadde vi Bergens Tidende i ryggen fra Jentegangen og Barnas skifest. De ble med, og løftet også frem BCM. Veksten i deltakelse må vi dele med dem. Vi så til Oslo Marathon, men passerte dem i noen år i deltakelse.

Løpene som lages av Viking har halvannet årsverk i ressurs i tillegg til samarbeid med Halfdan Haukeland. I tillegg settes alle de ti ansatte i Viking inn i sluttspurten mot arrangement. Men i en måned foran og under BCM er rundt 400 personer engasjert for å jobbe korte eller lange dugnadsøkter. Betalingen for dette går tilbake til de idrettene i Viking som dugnadsgjengen kommer fra.

– Dugnadsgjengen består av alt fra 12-åringer på drikkepost til 85-åringer fra veterangjengene i jogging og orientering.

maraton4
FJELLMARATON: Nest øverst ser vi Stian Øvergaard Aarvik, som har løyperekorden i Bergen Fjellmaraton på imponerende 1.30.26. (Foto: TIF Viking)

STØRRE OG STØRRE KRAV

Jensen forteller om større og større krav til arrangører. Samferdsels- og andre spesialister leies inn for å lage skilt- og sikkerhetsplaner. Til tross for omfattende dokumentasjon, så har det hvert år dukket opp en del problemer. I 2019 stod en buss i et vekslingsfelt i bedriftstafetten. Sjåføren var på flyet til London med nøkkelen i lommen.

Til tross for omfattende dokumentasjon, så har det hvert år dukket opp en del problemer.

– Men man fant en som hadde en kopi og som fikk flyttet bussen, forteller hun.
– Det dukker også alltid opp uventet anleggsarbeid i traseen. Et år seilte en flyttebil suverent inn i Galgebakken. Der er det jo ikke så god plass, for å si det mildt.

Været har derimot nesten alltid vært bra på arrangementsdagen, selv om det noen ganger har regnet natten før.

– Før vi fikk faste skilt for alt, måtte disse sprayes. Det gikk ikke alltid bra i regnet, så et år lå løypemerkene ikke mange meter foran lederfeltet.

Av andre ting som kan regnes som morsomheter i ettertid var da eks-håndballspiller og realitykjendis Frank Løke løp i Borat badedrakt. Dette veddemålet var ikke en del av BCMs familieprofil, for å si det mildt.

– Men den største tabben skjedde det første året. De tre fremste ble da sendt feil i en post, og kom inn i målet fra baksiden og med lengre løype enn alle andre. Det gikk greit, siden ingen snek seg i mål før dem.

maraton5
VIKTIG INITIATIV: Bergen brannvesen løper for saken «Brannmenn mot kreft» (brannmennmotkreft.no). (Foto: TIF Viking)

VIKTIG MED REKRUTTERING

Hvert år deltar det rundt 1500 «jomfruløpere». Mange av dem gjennomfører først Viking sin løpsskole. Ved påmelding på høsten kan en delta gratis i kurs om forberedende trening og kosthold, og fellesøving med styrt tempo. Dette betyr at man får en jevnlig oppbygging med på løpsavgiften. 2. januar i år stilte det 300 stykker til fellesinfo og forberedende økt.

– Rekruttering til friidrett og løping og videreføring på hobbynivå er viktig for oss. Klubben ønsker en lav terskel inn, og at folk får løftet seg fra eget nivå når de har kommet seg over terskelen. , understreker Jensen.

Vi avslutter med å spørre henne om hun selv løper i BCM. Janne ler så tårene triller. 10.000 deltakere, 400 funksjonærer og flere løp samtidig? Har ikke Bergensmagasinet fulgt med?

Vi avslutter med å spørre henne om hun selv løper i BCM. Janne ler så tårene triller. 10.000 deltakere, 400 funksjonærer og flere løp samtidig? Har ikke Bergensmagasinet fulgt med? Selvsagt jobber hun 24/7 i perioden rundt løpet. Når hun løper selv andre steder, har hun – i likhet med flertallet av deltagerne – landet på halvmaraton. Dette fordi det er krevende, men likevel ikke altoppslukende i forberedelser. For trening er spesifikk. Jo lengre og mer du skal løpe i et løp, jo lengre og mer må du trene.

Så Jensen nyter heller venneturer og det å være løpeturist utenfor Bergen. Uten annen forpliktelse enn litt industrispionasje. Utenom Bergen synes hun det svært lignende bymaratonet i Stockholm må med vært år. Ellers har hun hele og halve skalper i beltet fra en rekke byer som New York, Amsterdam og München.

Jensen forteller om godt nettverk både mellom løpere og i den internasjonale organisasjonen. Vi føler på hennes og arrangørens energi, og er overbevist om at de bare har tatt sine første skritt i en lang arrangør-maraton. Og i våre dager kan vi ikke kalle oss en by uten en ordentlig løpsfest/maraton.

23. mai meldte Bergens Tidende at Ulrik Vabø omkom under årets Bergen City Marathon. 33-åringen fra Bergen falt om ved målstreken og livet sto dessverre ikke til å redde. Dette er første gang noen har mistet livet under Bergen City Marathon.
– Det er dypt tragisk og en fæl opplevelse for de nærmeste. Han var med for å oppnå noe positivt, men det endte forferdelig. Jeg tenker mye på de som sitter igjen nå og på ham som mistet livet altfor tidlig, sier daglig leder i arrangørklubben TIF Viking, Roger Gjelsvik, til NRK.
Bergensmagasinet slutter seg til de kondolanser som er gitt av arrangøren.

Bergen City Fjellmarathon arrangeres 2. juni, og Bergen City Milen arrangeres 25. juni. Mer informasjon og påmelding: bergencitymarathon.no

maraton6
JUBEL VED MÅLLINJEN: Det er en egen følelse å ha gjennomført et løp, der man har presset sine egne grenser. (Foto: TIF Viking)

Bergen City Marathon

 • Bergen City Marathon arrangeres siste lørdag i april hvert år, med start og mål på Bryggen i Bergen.
 • Løypen går blant annet gjennom Gamle Bergen og Fjellveien. Videre går den langs gangveien rundt Store Lungegårdsvann og gjennom Nygårdsparken – der 5 km-løypen starter. Små gater og sjarmerende små trehus på Nordnes leder løperne videre inn i Nordnesparken – der barneløpet starter.
 • Maraton er et krevende løp som går over 42.195 meter, og var opprinnelig for én person. Betegnelsen «maraton» brukes ofte for å beskrive noe som krever stor utholdenhet.
 • Navnet maraton kommer fra en gresk legende som forteller hvordan soldaten Feidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Athen for å forkynne at perserne hadde blitt beseiret.
 • I 1921 bestemte det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at standardlengden på maraton skulle være den samme som ble løpt i OL i 1908 (mellom Windsor og White City Stadium i London).
 • Mer informasjon og påmelding: bergencitymarathon.no

Kilde: Wikipedia

TIF Viking

 • Turn- og idrettsforeningen Viking ble offisielt stiftet den 17. mai 1892. Klokken fem om morgenen møttes da 12 menn «bak det nuværende Udsiktstårn på Skandsen» (brannstasjonen kom først i 1902).
 • Samlet rundt tanken om «en sund Sjæl i et sundt Legeme» ble det avgitt høytidelige løfter om «at blive Idrætten og Fædrelandet tro og kjæmpe i godt og ondt og mane de yngre til at blive enige og tro til Dovre falder».
 • De første årene drev foreningen med turn, skyting med salongrifle, roing, løp, fjellturer og sosiale sammenkomster, men utvidet snart aktiviteten med skisport, kappgang, fotball (1911-1919), orientering, friidrett og mosjon.
 • TIF Viking har et moderne idrettskonsept med trening for alle slags brukergrupper. Foruten de tradisjonelle avdelingene som friidrett, håndball, kappgang, langrenn, orientering, turn og volleyball, har foreningen en skigruppe, en barnegruppe og en hytte- og fjellgruppe. I 1995 startet foreningen idrettsskole for barn og unge.
 • Vikinghytten på Vareggen, like nordøst for Vidden som fører til Ulriken, er åpen for besøkende de fleste søndager i året, og på Mjølfjell har foreningen hytten «Sagatun».
 • Blant internasjonalt etablerte utøvere i klubben er Harald Stenerud, Olaf Strand, John Systad og Odd Rasdal, samt kappgjenger Trond Nymark, som ble æresmedlem i 2009.
 • Mer informasjon: tifviking.no

Kilde: Wikipedia

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this