Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
NEI TIL DUMPING AV GRUVESLAM: Håvard Brændeland, Ida Martine Handegaard Bryde, Mirijam Goepel og Jørund Nygård venter på at anleggsmaskinene skal stoppe opp. (Foto: Amanda Iversen Orlich)

LEDEREN: Heltene ved Førdefjorden

Vi er i ferd med å få oss nye helter her på Vestlandet. Ved Førdefjorden er så langt over 30 demonstranter fra Natur og ungdom arrestert for å forsøke å hindre den av staten approberte miljøkriminaliteten, med dumping av gruveslam i Førdefjorden.

«Denne gangen er det Den norske staten som er den globalt miljøkriminelle.»

Hvorfor miljøkriminalitet? Det er kun Norge og Papua New Guinea som gir nye lisenser for dumping i sjø.

De tre andre som har eksisterende dumping er Tyrkia, Indonesia og Chile.

Ja, ikke idet dumpingen starter i Førdefjorden – for Indonesia gir ikke nye tillatelser, Chile har forbudt dem fra 2023 og i Tyrkia går kilden fysisk tom.

Norge er dermed det eneste landet der gruveslam tillates dumpet i en fjord på mellomdypt nivå. De andre dumper på store havdyp.

Vi ser på det som miljøkriminalitet når en bananrepublikk langt borte tillater noe som er forbudt i hele verden. Denne gangen er det Den norske staten som er den globalt miljøkriminelle.

Førdefjorden har rødlistede arter. Fire laksestammer skal opp i sine vassdrag, og her er store gyteområder for kysttorsken. Til og med spekkhoggere boltrer seg i den Førdefjorden.

SIVIL ULYDIGHET VED FØRDEFJORDEN: Ingeborg Stang Christiansen blir arrestert av politiet. (Foto: Amanda Iversen Orlich)

Vestlandet skal kastes ut i et stort eksperiment på hvor skadelig nanopartikler er for naturen og matressursene våre.

Halvparten av gruvestøvet som skal dumpes er fra 0,2 millimeter og ned til nanostørrelse.  Her ser vi en sammenheng som politikerne på Stortinget og i Regjeringen også har glemt når de skal pepre fjellene våre med vindmøller.

Vestlandet skal kastes ut i et stort eksperiment på hvor skadelig nanopartikler er for naturen og matressursene våre.

Selv med en haug med giftige bindemidler er det tvilsomt at gruveslammet kan bindes sammen totalt, og at ikke mengder med støv kommer til å spre seg både i Førdefjorden og ut i kyststrøket utenfor.

MILJØAKTIVISTER: Simon Balsnes og Hilja Løvvik får beskjed om at de har 15 minutter på å flytte seg fra anleggsmaskinen ved Førdefjorden. (Foto: Amanda Iversen Orlich)

Det er gitt lisens på fire millioner tonn i året. Det skal kunne dumpes i mellom 29 og 50 år etter de forskjellige søknadene.

Dette er noe å tenke på for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter som trives så godt på de romslige hyblene i Oslo at de har glemt hvor de kommer fra.

Gruveslammet skal kunne dekke fire kvadratkilometer, selv om ingen tror at det sprer seg så lite. Men blir det den utstrekningen på berget av fyllmasse i sjøen så tilsvarer det en 6,7 meter bred fylling på de 600 meterne Karl Johan har fra Stortinget til foran Slottet.

Dette er noe å tenke på for regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter som trives så godt på de romslige hyblene i Oslo at de har glemt hvor de kommer fra.

En 60 meter høy støvhaug fra Stortinget til Slottet. Og med støv som blant annet blir brakt med vinden og ødelegger helsen og dyreliv i hele Oslo og i halve Viken fylke. Den fyllingen ville aldri kommet på Karl Johan eller i Oslofjorden.

RIMSMED: Kajsa Haabet har tatt plass på en av anleggsmaskinene. (Foto: Amanda Iversen Orlich)

Og hva er målet? Jo, å ta ut mineralet rutil, som skal bli prosessert til fargepigmentet titandioksid (E171) – et hvitt stoff som brukes i maling, iskrem og snop. Dette er ikke en livsnødvendighet. Dessuten kan det være  kreftfremkallende, og blir forbudt i EU sin mat.

Det er snakk om kapping av toppen av fjellet, dagbrudd og til sist rosinen i den primitive drittpølsen: Deponering av støv i fjorden. Ispedd mikroplast fra sprenging.

Det skal også tas ut granat, men dette mineralet kan tas ut i større biter og uten støv. Den aktøren som vil ta ut bare granat har et ekstremt mer miljøvennlig konsept en rutil-utvinningen – som til gjengjeld er det mest grisete gruveindustrien kan by på.

Det er snakk om kapping av toppen av fjellet, dagbrudd og til sist rosinen i den primitive drittpølsen: Deponering av støv i fjorden. Ispedd mikroplast fra sprenging.

Prøv å dumpe et par kilo sprengningsmasse i egen kommune, og du møter en haug med problemer. Tenk stort. Søk om å dumpe fire millioner tonn forurenset støv i fjorden, og Staten velsigner deg.

Vi som bor i et område med mange som behøver penger til det daglige stoff, vet hva innbrudd er. Om jeg skal anslå så har det vel kanskje til sammen vært færre politi som har rykket ut til slike innbrudd i mitt strøk til sammen de siste 30 årene enn det har vært politi som hver dag har båret bort på demonstranter ved Førdefjorden i den siste tiden.

Både den forrige og den nåværende Regjeringen har valgt å knuse Førdefjorden for en kortsiktig og helt overflødig næring.

Nå forstår vi plutselig hvordan Senterpartiet i regjering lever opp til løftet sitt om politi i distriktet. Ingen har sett en slik ansamling av politi i bygde-Norge de siste 20 årene som det som mobiliseres nå mot ungdommer, foreldre og besteforeldre som forsøker å berge Førdefjorden.

Både den forrige og den nåværende regjeringen virker lobbyert i hjel og lurt opp i stry av gruveselskapets vel gasjerte lobbyister. De har så langt valgt å knuse Førdefjorden for en kortsiktig og helt overflødig næring. Samtidig trues 60 bedrifter innen evighetsnæringer som turisme, fiskeri, laksefiske og mye annet.

Vi trodde at en AP/SP-regjering støttet av SV skulle være mer på lag med Vestlandet og ikke behandle oss som en bakgård der de kan slenge skrot i sjøen og bygge vindmøller på fjellet.

Vestlandet har bidratt med vannkraft, oppdrettsnæring, kraftkrevende industri og olje og gass. Vi står på veldig trygg grunn når vi ber regjeringen – og dens venner i en kortsiktig og grådig gruveindustri – om å holde de skitne fingrene sine borte fra Førdefjorden og kyststrøket vårt utenfor.

Dere kan kaste våre flotte demonstranter i fengsel, men hevnen blir at velgerne kaster dere ut av kontorene og baksetene på statsrådsbilene der inne i Oslo.

KLART BUDSKAP: Håvard Brændeland og Mirijam Goepel har stoppet anleggsarbeidet og sitter lenket til anleggsmaskinene ved Førdefjorden. (Foto: Amanda Iversen Orlich)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this