Bergen Katedralskole ble grunnlagt i 1153. Det skulle bare mangle at en av Norges eldste skoler ikke hadde billedkunst som et av linjefagene.
– Kunst er et av linjefagene ved International Baccalaureate Diploma Programme (IB), forklarer kunstlærer og avdelingsleder Gillian Boniface, som inviterte Bergensmagasinet til skolens eksamensutstilling like før ferien.
– IB passer for målrettede elever som ønsker en internasjonalt anerkjent videregående skole.
– IB er et krevende studieforberedende kurs, og passer for målrettede elever som ønsker en internasjonalt anerkjent videregående skole, legger hun til.
All undervisning på denne linjen foregår på engelsk, og det blir stilt høye krav til selvstendig arbeid og refleksjon. Dette får vi bekreftet når vi møter tre av de unge kunstnerne som har levert verker til utstillingen.
JESUS SOM TINTIN
– Jeg ville utfordre tanken om hva som er kunst, sier Matias Vidnes Seip fra Landås. Han har laget en stor tusjtegning basert på Den siste nattverden av Leonardo da Vinci, utført i en stil som ligger tett på de fransk-belgiske tegneseriene Sprint og Tintin.
Er det ikke Mona Lisa selv som har satt seg på plassen til apostelen Johannes?
– Tegneserier regnes vanligvis ikke som kunst, utdyper han, og forteller at verket, naturlig nok, har fått tittelen The Belgian Supper.
– Faren min har en stor tegneseriesamling, så jeg har vokst opp med mange av disse figurene, forteller han.
Det er uansett en inspirert idé, og gir en svært annerledes innfallsvinkel og blikk på et kunstverk som, i likhet med Mona Lisa, er så allment kjent at det mer er et symbol enn en kilde til refleksjon. Og er det ikke Mona Lisa selv som har satt seg på plassen til apostelen Johannes?
KJOLE AV SKOLEBØKER
Nora Korbosli har også funnet inspirasjon i andres verker, men da noe så prosaisk som skolebøker.
Bønes-jenten har rett og slett klippet avlagte skolebøker i stykker, side for side, og satt dem sammen til en kjole.
– Jeg kaller den for Graduation Gown, sier hun.
– Tanken er at skolebøkenes innhold er en rustning du bærer på deg etter eksamen, når du skal ut i verden.
Dette understrekes av at IB-linjen regnes som en internasjonal prestisjeskole. Mange herfra har studert videre i utlandet, blant annet på Oxford.
– Det er derfor jeg har plassert jordkloden på beltespennen. Når du er ferdig her, kan du studere videre hvor som helst i verden.
– Har du tenkt å studere i utlandet selv?
– Det var drømmen en gang, men planen min nå er å studere shipping management ved NTNU i Ålesund.
Da er vi over i det maritime, og da passer det bra å avslutte med noen kommentarer fra askøyværingen Karna Klausen Herland. Hun står bak utstillingens mest iøynefallende bidrag, som er et stort maleri av Askøybroen.
– Jeg ville vise hvor fin den er, forklarer hun.
ASKØYBROEN I BLÅTT
Maleriet er utført i svart og dype blåtoner, noe som tradisjonelt forbindes med sorg og tristhet. Herland har en helt annen opplevelse av fargevalget.
– Jeg er veldig glad i blått, og ser på den som en farge av håp.
– Jeg er veldig glad i blått, og ser på den som en farge av håp, sier hun.
– Når du bor langs kysten, er du omgitt av blått, både fra havet og himmelen. Så det var tanken; jeg følte at det var den fargen som best uttrykker broen og det som omgir den.
– Hvorfor valgte du å søke på denne linjen?
– Det begynte med at jeg hadde en «pro et contra»-liste. Det avgjørende for meg var at jeg kunne studere kunst, samt at norskundervisningen kun består av å lese bøker.
– Får dere velge bøker selv?
– Til en viss grad, men læreren avgjør.
– Har du hatt noen store leseropplevelser, da?
– Åja. Jeg likte veldig godt å lese Sjur Gabriel av Amalie Skram. Den handler om en litt strilete verden, så der kjente jeg mye igjen, hehe. Dessuten tør hun å la det ende dårlig. Alt trenger ikke å ende bra hele tiden.
Bergen Katedralskole
- Grunnlagt av den katolske kirke i 1153 under navnet Schola Cathedralis Bergensis, med formål å utdanne prester. Gjennom de mange hundreårene siden har den vært kjent både som Schola Bergensis, Latinskolen og Den lærde skole.
- I dag er den en fylkeskommunal videregående skole med totalt 21 klasser og inntil 507 elever. Disse er fordelt på fem klasser for minoritetsspråklige elever, 12 klasser på ordinær studiespesialisering (realfag, språk, samfunnsfag, økonomi) og fire klasser på international baccalaureate.
- Sistnevnte er, ifølge skolens hjemmeside, «et krevende studium for målrettede elever». Undervisningsspråket er engelsk og det blir stilt høye krav til selvstendig arbeid og refleksjon. Elever med IB-diplom er svært ettertraktet blant norske og internasjonale universiteter.
- Hovedskolen i Kong Oscars gate ombygges nå til å romme 29 klasser med inntil 723 elever fra høsten 2018. I tillegg får skolen et nybygg i glass med bibliotek, noen klasserom, ny hovedinngang, samt at klasseromsfløyen skal rehabiliteres.
- Foruten hovedskolen består Bergen Katedralskole av en avdeling for voksenopplæring i Kalfarveien 2 (21 klasser med studiespesialiserende voksenopplæring) og avdeling Kyrre i Øvregaten 29 (individuelt tilpasset skoletilbud for unge med psykiske vansker).
- En rekke mer eller mindre kjente personer har gått på Bergen Katedralskole, blant andre: Ludvig Holberg, Petter Dass, Nicolai Wergeland, Johan Sebastian Cammermeyer Welhaven, Ole Bull, Harald Sæverud, Helge Ingstad, Arnulf Øverland, Ingrid Espelid Hovig, Georg Johannesen, Inge Lønning, Gunnar Staalesen, Frank H. Aarebrot, Eyvind Skeie, Erling Gjelsvik, Hans-Wilhelm Steinfeld, Dag Steinfeld, Karoline Krüger og Heikki Holmås.
- Mer informasjon: no/nb-NO/skole/bergenkatedralskole