garage1
BYENS VIKTIGSTE KONSERTSCENE: Garage har en sentral funksjon i byens kulturliv både som scene for nye og etablerte band og artister og samlingslokale for musikere og musikkelskere.

Kulturbautaen i Christies gate

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi hjelper artistene frem før de selger plater. Det er derfor mange av dem gir oss Spellemannsprisen, sier daglig leder og deleier av Garage, Henning Christensen.

Henning Christensen begynte på Garage som vaktmester tilbake i 1991. På den tiden bodde han i samme huset, og spilte selv i ulike band som opptrådte på byens mest rocka konsertscene. Da stedets gründer, avdøde Frode Svanevik, ville selge seg ut i 2002, kjøpte Henning Christensen rettighetene sammen med Sjur Gullaksen, og overtok som daglig leder.

– Hvor skal den neste bergensbølgen komme fra, dersom musikerne ikke har en scene å stå på?

Like før jul meldte Bergens Tidende at den ikoniske konsertscenen i Christies gate trues av nedleggelse. Ubetalte regninger har rett og slett tårnet seg opp for Garage etter at de mistet den ekstra halvtimen med «kulturskjenking». Nå blir det støttekonsert og plateutgivelse for å redde Garage.

garage2a
STØTTER BAND PÅ VEI OPP: – For at vi skal kunne subsidiere konserter med lokale band på vei opp, er vi nødt til å ta pengene fra baren. Vi trenger derfor de ekstra inntektene vi hadde fra kulturhalvtimen, sier Henning Christensen.

Mistet kulturhalvtimen

– Vi har hatt problemer med å betale husleien etter at vi mistet kulturhalvtimen, forklarer Christensen.

Mens andre utesteder har måttet stoppe alkoholserveringen kl. 02.30, har Garage og en rekke andre steder med såkalt «kulturbevilling» kunnet skjenke frem til kl. 03.00. Byrådet fjernet denne unntaksregelen i sommer, noe Garage har merket godt på inntektssiden.

Takknemlige artister gir bort Spellemannspris-statuettene til Garage – der de ender som dørhåndtak.

– For at vi skal kunne subsidiere konserter med lokale band på vei opp, er vi nødt til å ta pengene fra baren. Vi trenger derfor de ekstra inntektene vi hadde fra kulturhalvtimen.

Det sier seg selv at inntektsmulighetene er marginale for den delen av virksomheten som handler om å fremme små lokale band. Samtidig er det nettopp dette som gjør at Garage merker seg ut, også på nasjonalt plan, og at takknemlige artister gir bort Spellemannspris-statuettene til Garage – der de ender som dørhåndtak.

Totalt er det snakk om åtte statuetter, som er plassert på ulike dører inne i lokalet. Tradisjonen ble startet av Barbie Bones i 1994, som fikk sin pris plassert som håndtak på inngangsdøren. Siden har Audrey Horne (jentedoen), Kaizers Orchestra (nødutgangen) og Pogo Pops (kjellernedgangen) gitt en hver, mens Enslaved har bidratt med fire statuetter (guttedoen, samt tre i baren).

En scene for de uetablerte

– Det er dette som har vært Garage. Vi hjelper artister før de selger plater. Husk at kanskje bare én av hundre kommer så langt at de får en Spellemannspris.

– Hva med offentlig støtte? Dere får vel noe der?

– Vi mottar 80.000 kroner til scenedrift fra Kulturrådet, men det er ikke nok for å fremme uetablerte lokale artister. Vi har tatt regningen for dette i 26 år, sier han.

– Hvordan fikk dere dette til å gå rundt før?

– Svaret er så enkelt at før hadde vi ikke skjenkesteder på hvert hjørne. Mange vil si at kulturhalvtimen var uten betydning, men for oss gav dette en kjærkommen ekstrainntekt i halvtimen etter at naboene måtte stenge ølkranene.

– Du kan se på hvor mange scener som har overlevd. Kvarteret og Hulen har ikke lønnskostnader eller husleie. Hadde vi hatt slike vilkår, kunne vi holdt konserter hver eneste dag. Vi har drevet dette på dugnadsånd, selv om vi ikke er en frivillig organisasjon.

garage6
SOLIDE DØRHÅNDTAK: Åtte av dørene på Garage er utsmykket med Spellemannspris-statuetter gitt i takknemlighet fra lokale artister.

Som en stor familie

– Hvorfor gjør dere dette? Er dere idealister?

– Alle som jobber her er idealist på en eller annen måte. Vi merket dette ekstra godt da vi varslet om at vi ble nødt til å slutte med oppfostringen av lokale artister, og så all støtten som dukket opp da. Så vi kan ikke legge oss ned. Hvor skal den neste bergensbølgen komme fra, dersom musikerne ikke har en scene å stå på?

– Bergen Live hjalp dere også?

– Det er som en stor familie, der alle de som er over gjennomsnittet interesserte i musikk er med.

– Ja. Det er litt gjensidig; vi er viktige for hverandre. Det er som en stor familie, der alle de som er over gjennomsnittet interesserte i musikk er med. Frank Nes har støttet oss på mange måter gjennom årene. Denne gangen hjalp han oss med et lån slik at vi kunne betale husleien.

Støttekonserter og støttevinyl

– Og nå blir det støttekonsert for Garage?

– Det er helt imponerende. Jeg tror det er 20 ulike bandsammensetninger som stiller opp i en uke for å bidra til at scenen vår fortsatt skal være et springbrett, sier han.

– Krøsset i Oslo skal også holde støttekonsert for oss, med blant andre Onkl P, Oslo Ess, Kvelertak og The Dogs. Dessuten har Kjell Moberg tatt initiativ til en samleplate. Den blir dobbel.

Det er samlet inn 60.000 kroner i sponsormidler til trykking av albumet, slik at alle inntekter går uavkortet til Garage. Alle bidragsyterne er bedt om å stille med uutgitte låter, eller låter som aldri har vært på vinyl. Artistene som stiller opp på platen er blant andre Jan Eggum, Enslaved, Taake, Sahg, El Regn, Butterfly Garden, Poor Rich Ones, Pompel & The Pilts, Real Ones, Hvitmalt Gjerde og Shaman Elephant.

Det eneste som mangler da, er en konsertplate med det beste fra støttefestivalen. Her vil det bli nok av høydepunkter å velge fra.

SYV DAGER I GARAGEN: Det blir avholdt støttefestival for Garage hele den siste uken i februar. Bekreftede artister: 7 Days in Alaska, Bjørn Hellfuck, Butterfly Garden, El Regn, Emmerhoff & the Melancholy Babies, Enslaved, Fairy, Father of a Thousand Kids, Festplassen, GoldenBoy, Helviti (tidl. Brimstone), Hjerteslag, Hvitmalt Gjerde, Inculter, K-Jell, Kløver og Skarre R, Krakow, Kvit Skit, Lucky Lew, Maidenheads, Molly Go Go, Orgiekulene, Pokal, Pompel & The Pilts, Ribozyme, Robert Smith Hald, Sahg, Second Pest, Shaman Elephant, Solstorm, Still Shaking, Sylvia Wane, Testpilot, The Megaphonic Thrift, Torgeir Waldemar, Vöödöö og Weekenders. Dørene til kjeller åpner kl. 18.00 alle dager. Konsertstart kl. 19.00. Aldersgrense 18 år (mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, søndag) / 20 år (fredag, lørdag).

garage4 Danko Jones

garage5 Eluveitie
KONSERT PÅ GARAGE: Bildene er fra kanadieren Danko Jones’ konsert 11. oktober 2015 (øverst) og det sveitsiske folkmetal-bandet Eluveitie da de spilte på Garage 28. november 2015. (Arkivfotos: Øyvind Toft)

Garage

 • Platebutikken Apollon holdt til i lokalene før Garage, etter at de flyttet dit i 1980 fra sine tidligere lokaler på Nøstet.
 • Gründeren bak Apollon, avdøde Frode Svanevik, hadde et ønske om å drive en konsertscene. Han solgte seg derfor ut av Apollon for å starte Garage.
 • Fra 1988 holdt Garage til i platebutikkens kjeller. Under ledelse av Dennis Reksten ble det holdt fast jam, og etter å ha spilt der kunne bandene forhandle seg frem til egen liveopptreden.
 • Åtte av dørene på Garage er utsmykket med Spellemannspris-statuetter gitt i takknemlighet fra lokale artister.
 • Bandene bestod gjerne av folk som enten jobbet eller frekventerte stedet, som Sarina Nut Company, Barbie Bones, Pogo Pops og Uncle Sam’s Wigwam Party.
 • Fra 1990 kom den andre bølgen av svartmetall, og band som Darkthrone, Mayhem, Immortal, Gorgoroth, Enslaved og Helheim spilte her flere ganger.
 • I 1991 overtok Frode Svanevik hele lokalet i Christies gate, mens Einar «Engelen» Engelstad og daværende medeier Morten Sæthre flyttet platebutikken 50 meter lenger bort i Nygårdsgaten.
 • Siden har Garage vært rockepub, samlingslokale for musikere og musikkelskere, og scene både for nye og etablerte band og artister.
 • I 2002 kjøpte Henning Christensen og Sjur Gullaksen ut Frode Svanevik, og de to har vært eiere av puben og livescenen siden det.
 • I år 2000 kom det regler om at steder som hadde nattklubbstatus måtte være stengt mellom kl. 19 og 22. Garage søkte da om å skille ut bevillingen på gateplan som en vanlig bar, slik at gjestene kunne oppholde seg der til kjelleren åpnet.
 • I perioden 2004-2010 ble det også drevet et søstersted i Oslo (i samarbeid med utestedet Café Mono) i lokaler som tidligere tilhørte rockeklubben So What.
 • Mer informasjon: garage.no
garage3
STOR SPENNVIDDE: Nærmere 2000 ulike artister/band har spilt på Garage gjennom årene, fra kjente artister som Coldplay til lokale band på sin første spillejobb.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this