Fjell Kameraterne 1
FORTSETTER: – Vi vet at dersom barn får muligheten til å spille innebandy, er sannsynligheten stor for at de fortsetter med det rett og slett fordi det er gøy, sier leder for hovedstyret i Fjell-Kameraterne og trener i klubbens innebandyavdeling, Torgeir Ådland. (Foto: Ove Landro)

Kamerater i hundre år

Del artikkelen i Sosial medier

Fjell-Kameraterne fyller hundre år denne sommeren. Det startet med fotball, men nå er det innebandy som har størst vekst i klubben.

Stiftelsesstedet var på marken nedenfor Ole Irgensstøtten i Fjellveien, og laget ble stiftet av ungdommer som bodde i strøket.

Klubben har tre herrelag og ett damelag i seriespill, i tillegg til flere juniorlag og barnelag.

Ungdommene hadde spilt fotball i T&IF Vikings fotballag «Varegg». Da Vikings fotballag ble lagt ned, ble Fjell-Kameraterne stiftet. I begynnelsen drev laget bare med fotball og friidrett, og den naturlige treningsarenaen var Skansemyren.

Fra slutten av 50-årene var det bordtennis som var flaggskipet, og gruppens medlemmer har vunnet rundt 170 norske mesterskap, og en rekke av spillerne har konkurrert med det norske flagget på brystet. 

INNEBANDY VOKSER

I 2003 bestemte en gruppe – som hovedsakelig besto av bordtennisspillere fra Fjell-Kameraterne – seg for å danne en egen innebandyavdeling. Blant dem var Torgeir Ådland, som har vært leder i hovedstyret i 12 år. Året etter ble innebandygruppen meldt inn i Norges bandyforbund.

Fjell Kameraterne 2
JUNIORLAGET FRA 1932: Her er Fjell-Kameraternes juniorlag fra 1932. Trener var Albert Dahle. Informasjonen om navn er mangelfull, men noen av dem som var med er: Finn Jensen, Reidar Larsen, Nipen, Tønnessen, Philip Heltzer, Adden, Heny Monsen, Platten, Egil Pedersen, Løland og Hjalmar Nielsen. (Foto: Privat)

Innebandyavdelingen vokste jevnt og trutt i årene som fulgte, og i 2012 ble klubben for første gang kvalifisert til 1. divisjon Sør/Vest, hvor laget endte på en fjerdeplass, noe som er klubbens beste plassering i seriessystemet.

Klubben har tre herrelag og ett damelag i seriespill, i tillegg til flere juniorlag og barnelag.

Torgeir Ådland begynte med bordtennis da han var liten, ble etterhvert trener, og i 2003 var han en altså av initiativtakerne til å starte opp en innebandyavdeling, som i dag er den største avdelingen i klubben.

Ådland har den siste tiden konsentrert seg om trenerrollen både for herrelaget i 1. divisjon og damelaget, som rykket opp i eliteserien i vår, og skal spille sin første eliteseriekamp i september.

HISTORISK DAMELAG

Fjell Kameraterne 3
KLUBBENS FØRSTE FORMANN: Harald Nilsen var en av stifterne og klubbens første formann. Da en klubb som het Varegg (ikke klubben vi kjenner som Varegg i dag) ikke ville la Nilsen og kameratene være med, valgte kompisene fra fjellsiden å starte sin egen klubb: Fjell-Kameraterne. (Foto: Privat)

– Vestlandet har aldri hatt et damelag i eliteserien før, så dette er historisk, sier Ådland.

De siste årene er det blitt jobbet målbevisst for å få enda flere til å spille innebandy.

– Vi vet at dersom barn får muligheten til å spille innebandy, er sannsynligheten stor for at de fortsetter med det rett og slett fordi det er gøy. Vi har nybegynnerkurs både på Løvås og Bønes skole, og alle på Fjellsdalen skole får tilbud om å prøve innebandy. Slike grep gjør at vi vokser som klubb, forteller Ådland.

Innebandyavdelingen har 350 aktive medlemmer totalt, og flesteparten er barn.

– Vi er den tredje største inneidretten i Fyllingsdalen bak Fyllingen og Bønes håndball. Mange av dem som slutter i fotball eller håndball begynner gjerne med innebandy, sier han.

– Da jeg begynte å engasjere meg, var det fordi jeg ville bidra til å lage en ny og ung kultur, og motivere barn og unge til å trene mye og bli gode. Dessuten er det kjekt å få lov å påvirke en kultur som ikke er satt ennå. I innebandy har vi startet med blanke ark. Men samtidig får vi jo ikke den samme mediedekningen som fotball og håndball.

Det mener han er ufortjent. I en undersøkelse som ble gjort om nordmenns fysiske fritidsvaner kom det frem at innebandy er blant de fire største aktivitetene i landet.

– Det er jo gøye tall for oss. Men nitti prosent av de som spiller innebandy fast er ikke medlem av en klubb. Dermed får vi ikke de samme inntektene fra medlemmer som andre klubber.

–  Men vi står på videre, for vi vet at mange slutter i fotball og håndball i tenårene, og da er døren åpen hos oss enten man vil trene mye og bli god, eller drive med idrett for å være i fysisk aktivitet og ha det gøy.

IL Fjell-kameraterne er 100 år  i år. Dette vil markeres gjennom året med forskjellige tilstelninger. Mer informasjon: facebook.com/fjellkam100

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this