vilviteshow3
VIRTUELL BERG- OG DALBANE: VR er et effektivt medium for å bringe en person inn i en kunstig, men likevel realistisk, virkelighet. (Foto: Thor Brødreskift)

Illusjon eller virkelighet?

Del artikkelen i Sosial medier

VilVite-senteret på Møhlenpris åpnet en ny utstilling rett før høstferien, med den selvforklarende tittelen «Illusjon eller VR».

FAKTA Vil Vite1
Mer informasjon: vilvite.no

Dette er den første store utstillingen åpnet under VilVites nye administrerende direktør, Lars Leegaard Marøy.

VR og de øvrige installasjonene i utstillingen henger naturlig sammen ved at de alle representerer optiske illusjoner, forklarer Marøy.

– Vi ønsker  å skape bevissthet rundt hvordan ting ikke alltid er slik de ser ut. I en tid preget av «fake news» og «deepfake video» er det viktigere enn noensinne å se kritisk på det en får presentert.

Det siste vil du få god grunn til i den nye utstillingen, der du kan oppleve at hjernen din blir lurt trill rundt.

Utstillingen består av en rekke ulike opplevelser – eller illusjoner – og flere VR-installasjoner. Tøffingen er en av dem.

I denne sitter du halvt oppreist på et digert «akebrett» med VR-briller på. Du vet hvor du er, du vet at det ikke er ekte, du vet at du er trygg – og likevel får du et kraftig sug i magen når sansene dine blir manipulert.

vilviteshow1
VILVITE-DIREKTØREN I HAIENS KJEFT: I dag er det lett å fremstille en falsk virkelighet – en illusjon – som Lars Leegaard Marøy gjør her. Besøker du den nye utstillingen, kan du prøve selv. (Foto: Thor Brødreskift)

VR står for virtual reality, på norsk virtuell eller kunstig virkelighet.

Gjennom bruk av VR-briller tas du med til en kunstig virkelighet.

Sanseinntrykkene fra den ekte virkeligheten erstattes med digitale. Selv om det ikke er «ekte», så tror hjernen vår på det.

VR er et effektivt medium for å bringe en person inn i en kunstig, men likevel realistisk, virkelighet.

Derfor brukes VR stadig mer innen arbeidsliv, utdanning og helse og omsorg.

Siden bruken av VR er økende, og våre gjester har etterspurt det i stor grad, ønsker vi å tilby dem å få oppleve dette virkningsfulle mediet, sier Lars Leegaard Marøy.

Nye utstillinger i vitensenteret forutsetter bidrag fra næringslivet.

Heldigvis har vi med oss gode støttespillere, sier Marøy, som under utstillingsåpningen mottok en gave på 500.000 kroner fra Fana Sparebank.

At VilVite introduserer både ungdom, barn og voksne for ny teknologi, harmonerer fullt ut med våre verdier, sa Marianne Wik Sætre fra Fana Sparebank, som overrakte gaven.

vilviteshow2
SUGET I MAGEN ER EKTE: Aurora (11) fra Eidsvåg var en av de første som fikk prøve «Tøffingen», der alt annet enn suget i magen er illusjoner. (Foto: Thor Brødreskift)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this