BYGGER KONSEPTER: – Et kinobesøk handler om mye mer enn selve filmen, og det er derfor viktig for oss å bygge gode konsepter, og legge opp til spennende arrangementer rundt filmene, sier konstituert markedssjef for Bergen kino, Birgitte Jeeves Hammer. (Foto: Roy Bjørge)

Høytid i kinomørket

Romjulen er høytid også for kinoene i Bergen. Spenningen er stor både i Bergen sentrum og på Lagunen.

Den 25. desember er en viktig premieredato for kinoene. Mens gatene ennå er fylt av pinnekjøttlukt, og buksen sitter litt strammere enn i dag, er det mange som tar turen innom de mørke salene – klare for nye filmopplevelser og for å bytte ut julestrømpen med popcorn.

Vi har tatt en prat med konstituert markedssjef for Bergen kino, Birgitte Jeeves Hammer, og kinosjef for nykommeren Lagunen kino, Silje Storrud, om det kommende kinoåret og høydepunkter fra året som snart er slutt.

NY KINO PÅ LAGUNEN

Hvordan vil dere oppsummere 2019?

– 2019 har vært et spennende år for Bergen kino, hvor vi har rustet oss for en ny konkurrent i markedet, sier Birgitte Jeeves Hammer.

Mens gatene ennå er fylt av pinnekjøttlukt, og buksen sitter litt strammere enn i dag, er det mange som tar turen innom de mørke salene, klare for nye filmopplevelser og for å bytte ut julestrømpen med popcorn.

– Vi har gjort oppgraderinger i saler, og lansert Europas største D-BOX-sal i KP2 med 84 sitteplasser som rister og beveger seg etter filmens handling.

– Vi har jobbet med å forbedre og bygge nye konsepter som gir kundene merverdi hos Bergen kino, som for eksempel familiedager med aktiviteter for familier i helgene, og studentkino én onsdag i måneden til en fast lavpris.

Bergen Kino har også gjennomført utekino i Gamle Bergen med visning av «Askeladden – i Soria Moria Slott» og har hatt utekino på Fløyen – noe som har vært en tradisjon i over ti år.

– På bare noen få timer solgte vi ut 1300 billetter til Frost 2 på Fløyen. Vi viser også årets julefilmer Last Christmas og «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte at det var jul», og de klassiske julefavorittene Love Actually og The Holiday.

I Fana har Silje Storrud vært med på det hun beskriver som en altoppslukende og overveldende åpning av en ny kino.

– Det har vært mange flinke folk innom prosjektet på flere måter, og nå sitter vi igjen med et flott lag som skal drive Lagunen Kino videre, sier hun.

– For min egen del har det vært et av de mest lærerike og interessante årene noensinne. Vi er stolte av resultatet vi har endt opp med, og håper gjestene vil komme og oppleve det sammen med oss her. Vi skal gjøre vårt ytterste for at de vil trives og få en opplevelse de ikke har hatt tidligere på kino i Norge.

Hva var den beste filmopplevelsen i året som har gått?

– Joaquin Phoenix kan bare begynne å forberede seg på Oscar-talen. Han kan komme til å få bruk for den.

– Det var definitivt å se Ford v Ferrari i Supreme-salen vår. Det var en rørende og tøff film som gjorde seg godt i en sal med god lyd. Det var en stor opplevelse for meg å se sal 1 full av gjester, for første gang på Lagunen kino. Dette hadde vi ventet lenge på, sier Storrud.

– Min beste filmopplevelse hittil i år var Joker – med Joaquin Phoenix i hovedrollen, sier Hammer.

– Den hadde jeg virkelig gledet meg til, og den var langt bedre enn forventet. En ting er ihvertfall sikkert; Phoenix kan bare begynne å forberede seg på Oscar-talen. Han kan komme til å få bruk for den.

KINO PÅ NYE MÅTER: – Vi håper på både fotball og opera på kinoen mot våren. Vår event- og markedskoordinator, Alexandra Espiritu, jobber også med mange andre aktiviteter. Vi er i planleggingsfasen, og håper å kunne by på noe ingen andre har stilt opp med tidligere, sier kinosjef for nykommeren Lagunen kino, Silje Storrud. (Foto: Roy Bjørge)

Hvordan ser kinoåret 2020 ut?

– Bergen Kino fyller fantastiske 100 år i 2020, og det ser ut til å bli et veldig bra filmår med flere store filmtitler på programmet. Dette skal selvfølgelig markeres gjennom hele året, og vi starter feiringen på nyåret med flere premierefester og en egen minifestival i Engen-delen.

Det kommende året byr også på norske filmer som er verdt å få med seg på kino, deriblant Flukten over Grensen, Fjolls til Fjells, Børning 3, Knutsen og Ludvigsen 2: Det store dyret, og Narvik.

Året byr på mye bra film både for voksen, ungdom og familie. Det ser ut til at det er en jevn fordeling mellom målgruppene, i motsetning til 2019, hvor det var en overvekt av familiefilmer. Noen av filmene som vil dominere kinoåret er: Frost 2, Spion i Aksjon, Birds of Prey, Trolls Verdensturné, James Bond: No Time To Die, Fast & Furious 9, Wonder Woman 1984 og Top Gun Maverick.

Det kommende året byr også på norske filmer som er verdt å få med seg på kino, deriblant Flukten over Grensen, Fjolls til Fjells, Børning 3, Knutsen og Ludvigsen 2: Det store dyret, og Narvik.

– Kinoåret 2020 ser lyst ut, sier Storrud.

– Det blir noe for enhver smak, med både skrekkfilm, action og barnefilmer. Jeg tror også andre filmer kan gjøre det ganske sterkt, som for eksempel The Gentleman med Matthew McConaughey – alt den mannen tar i blir bra. I tillegg kommer det en del smalere kvalitetsfilmer som vil kunne trekke de sjeldnere publikummerne til salene. Det er fint at det er mange filmer med mye fart og spenning, for da kan vi fylle 4DX-salen vår med gjester om og om igjen.

Hvilke filmer gleder du deg mest til?

– Jeg kommer ikke unna å nevne storsatsingene til Disney her. Star Wars og Frost 2 blir gøy også for meg. Som en selverklært tøffing gleder jeg meg spesielt til den nye Mulan-filmen. Da jeg var barn syntes jeg den historien var fantastisk fin, og jeg levde meg aktivt inn i rollen som beinhard soldatjente, sier Storrud, og legger til at hun også ser frem til filmatiseringen av Charles Dickens-romanen David Copperfield.

– Den er planlagt i august. Jeg husker at pappa måtte ringe farfar fra hytten for å be ham ta opp siste episoden av serien om David Copperfield som gikk på NRK da jeg var 8-9 år gammel. Livet er jammen enklere med smart-TV-er.

– For min del ser jeg frem til å vise Little Women på kino fra 31. januar, sier Hammer.

– Jeg så den på filmtreff i Oslo nå i desember, og jeg elsket den. Meryl Streep, Laura Dern, Saoirse Ronan, Emma Watson og Timothée Chalamet er bare noen av skuespillerne i filmen, og de gjør alle fantastisk innsats. Jeg håper denne filmperlen får det besøket den fortjener.

Skjer det noen andre spennende aktiviteter på kino i 2020?

– James Bond er noe av det kuleste innen film, så kommersielt sett blir nok «No Time To Die» en drøm.

– Vi har mange spennende planer for 2020. Ikke alle kan røpes allerede nå, men det kommer flere store overraskelser. Vi kommer til å arrangere flere store premierefester, blant annet årets største event; «James Bond: No Time To Die».

– James Bond er noe av det kuleste innen film, så kommersielt sett blir nok «No Time To Die» en drøm, legger Storrud til.

– Fra et kinosjefperspektiv blir nok dette det største som skjer i året som kommer. Ellers kan jeg nevne at vi håper på både fotball og opera på kinoen mot våren. Vår event- og markedskoordinator, Alexandra Espiritu, jobber også med mange andre aktiviteter for Lagunen Kino. Vi er i planleggingsfasen, og håper å kunne by på noe ingen andre har stilt opp med tidligere.

HAR LANDETS STØRSTE D-BOX-SAL: – Vi har gjort oppgraderinger i saler, og lansert Europas største D-BOX-sal i KP2 med 84 sitteplasser som rister og beveger seg etter filmens handling, sier Birgitte Jeeves Hammer. (Foto: Roy Bjørge)

Hvem skulle dere ønske kom seg oftere på kino og hvorfor?

– Kino er universelt gøy. Det passer de fleste og alle har godt av å komme seg ut og oppleve noe fint. Det er rett og slett lavterskelkultur med mange muligheter. Det er derfor vi bygget kinoen slik som vi gjorde, med et område for sosialisering så vel som filmopplevelse, sier Storrud.

– Vi har et tilbud for eldre i hverdagene klokken 12, og da viser vi film med litt lavere lyd mens vi byr på kaffe og boller. Jeg håper at folk vil bruke Lagunen Kino som en slags møteplass; det er jo rom for å sitte lenge før filmen og prate.

– Jeg skulle ønske at de unge kom seg oftere på kino, og dette skal vi gjøre noe med, lover Hammer, og forteller at Bergen Kino kommer til  å satse mer på e-sport-arrangementer på kino i tiden fremover.

E-sport er et raskt voksende fenomen. Myten om «gaming» er ungdommer som sitter foran skjermen i mørke rom med brus og potetgull i stedet å ta seg en tur på for eksempel kino.

– Jeg liker tanken på at de som er opptatt av film og ser mye på strømmetjenester, også er glad i å gå på kino.

– Her er vi allerede i gang med et spennende samarbeid som jeg håper vil få de unge til å velge kinoen som en arena og møteplass. Jeg mener denne målgruppen er viktig for oss, og det å bygge interessen for kino i fremtiden.

Hva er kinoens beste konkurransefortrinn i møte med strømmetjenestene?

– Det må helt klart være den store kinoopplevelsen man ikke kan få hjemme. Stort lerret, god lyd- og bildekvalitet er viktig for en god kinoopplevelse. Og så er det noe eget med kinostemningen som oppstår når man deler en magisk opplevelse sammen med andre, mener Hammer.

– Vi ser at strømmetjenestene foreløpig ikke har hatt den store effekten på kinobesøket som fryktet. Jeg liker tanken på at de som er opptatt av film og ser mye på strømmetjenester, også er glad i å gå på kino.

– Strømmetjenestene er ikke så mye rimeligere i pris dersom du ønsker et skikkelig tilbud, legger Storrud til.

– De fleste strømmetjenestene satser på serier og ikke film. Det er snakk om to forskjellige opplevelser, som er laget og produsert med totalt forskjellige forutsetninger og målsetninger. Folk tråler raskt gjennom det som finnes på én strømmetjeneste, og ender ofte opp med å kjøpe tilgang til flere, sier hun.

– Argumentet om pris er derfor ikke like holdbart som det én gang var. Et annet viktig element er at selve produktet egentlig ikke kan sammenlignes. En kino selger først og fremst opplevelser. Det er derfor vi sørger for få tak i gode medarbeidere, komfortable stoler og nypoppet popcorn – slik at vi alltid kan gi den beste gjesteopplevelsen.

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this