Sanya Sun Photo by Dale Preston
ATELIER I SOLENS RIKE: Øyen Hainan, der Jan Erik Willgohs har et av sine atelierer, ligger helt sør i KIna, omkranset av det åpne havet, horisonten og himmelen. (Foto: Dale Preston)

Havet kommer nærmere

Del artikkelen i Sosial medier

Billedkunstneren Jan Erik Willgohs inspireres av havet og sjøen, enten det er hjemme i Bergen eller på Kinas sydligste utpost. I går åpnet han den nye utstillingen Brenning.

Willgohs har hatt mange utstillinger i inn- og utland i løpet av karrieren, men Galleri Langegården i Straumeveien er tydeligvis et sted han setter ekstra pris på. Hele ti ganger har galleriet presentert hans arbeider siden de åpnet tilbake i 1984.

janerikwillgohs
Jan Erik Willgohs (foto: Privat)

Så er det gamle herskapshuset også et sted som treffer godt for kunstneren, både med avstand fra hjemmet på Fjøsanger og motivmessig, med idyllisk beliggenhet ved Nordåsvannet.

– De karakterfulle rommene gir hver gang en spennende og givende utfordring, sier Willgohs.

Årets utstilling har fått tittelen Brenning, noe som henspeiler på motiver fra hav og sjø. Men kunstneren henter også inntrykk fra fjell, skog og blomster nærområdet.

Han inspireres av de aller nærmeste omgivelser på Fjøsanger, som Langeskogen, Nordåsvannet, Gamlehaugen, hagens frukttrær og utsikten mot Løvstakken.

Kinesiske landskap er også viktig i arbeidene hans. Han har eget hus og atelier på øyen Hainan, helt sør i landet, og har arbeidsopphold der noen måneder hvert år.

Landskapet på Fjøsanger er typisk vestnorsk, med fjell, vann og skog, med både kulturlandskap og rå vill natur. Landskapet på Hainan, derimot, er åpent, med utsyn ut over havet. Spennet mellom disse to motivkretsene har preget hans arbeid de senere årene.

– Det flyktige og de store bevegelsene i sjø og himmel gir meg stor frihet i det maleriske.

– Motivene ansporer meg til å utvikle bilder der strukturene i farger og komposisjonell møblering blir de bærende elementene. Særlig det flyktige og de store bevegelsene i sjø og himmel gir meg stor frihet i det maleriske, forklarer han.

– Gjennom denne prosessen løsriver bildene seg fra sitt motivmessige utgangspunkt og blir noe i kraft av seg selv. For det er nettopp det som er mitt siktemål; at maleriene skal fremstå i kraft av seg selv. Og at utstillingen som helhet skal fortette denne kraften.

Siden første større utstilling, i Bergen kunstforening i 1979, har han stilt ut separat over 70 ganger i Norge, Europa og Asia. Han har deltatt på like mange kollektiv- og gruppeutstillinger i inn- og utland. Han har også skrevet og gitt ut flere bøker sammen med konen Feng Xian Lin. Jan Erik Willgohs bor og arbeider i Bergen og Hainan, Kina.

Jan Erik Willgohs – Brenning. Galleri Langegården (Straumeveien 17A), 22. oktober – 20. november.

willgohs-flowering-plum
Jan Erik Willgohs – Flowering Plum (oljemaleri, 2016 – 140 x 160 cm)

Fakta

Jan Erik Willgohs

 • Født 1952 i Bergen.
 • Begynte med oljemaling i 1968.
 • I perioden 1973-1977 studerte han ved Statens kunstakademi i Oslo hos professorene Knut Rose og Ludvig Eikaas. 
 • På samme tid etablerte han et kloster basert på hinduistisk filosofi sammen med venner, og levde i sølibat i tre år. 
 • Studerte videre ved Konsthögskolan i Stockholm under professor Åke Pallarp (1977-1978). 
 • Tok mastergrad ved Royal College of Art, London i perioden 1978-1980. 
 • Første større separatutstilling i Bergen kunstforening i 1979.
 • Flyttet til Bergen i 1986, og overtok gammelt familiehus på Fjøsanger. 
 • Første utstillinger hos Erik Anfinsen på Galleri Roenland, Jevnaker, og Galleri Langegården i Bergen; to gallerier som senere er blitt faste utstillingssteder. 
 • Stor utstillingsaktivitet i perioden 1991 til 1996, både i Norge og rundt i verden.
 • Giftet seg med den kinesiske billed- og bokkunstneren Feng Xian Lin i 1996. Paret etablerte og drev kulturrestauranten Jasmine i Bergen i to år.
 • Begynte med bokproduksjon, etter hvert i eget forlag, sammen med konen. Først ut var en kinesisk mat- og kulturbok, siden kom to bøker med kinesiske folkeeventyr.
 • Vant konkurranse om utforming av Nobels Fredspris-diplom for 2013.
 • Aktuell utstilling: Galleri Langegården i Bergen 22. oktober – 20. november 2016.
 • Kommende utstillinger: Galleri Vedholmen i Os (2017), Galleri Langegården i Bergen (2018)
 • Mer informasjon: www.willgohs.info

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this