Ida og Elisa Helland Hansen
SØSTRE I LIV OG KUNST: Elisa Helland-Hansen (til venstre) og Ida C. Helland-Hansen er anerkjente kunstnere på hver sitt felt. (Pressefoto)

Kunstner-søstre med fellesutstilling

Del artikkelen i Sosial medier

– I disse uvanlige tider, hvor kulturfeltet har måttet stenge dørene, er det en ekstra stor glede å kunne åpne en utstilling med disse to kunstnerne, sier Anne Sofie Bertelsen ved Galleri Langegården. 

Søstrene Ida C. Helland-Hansen og Elisa Helland-Hansen er to meget anerkjente og sentrale kunstnere innenfor henholdsvis tekstilkunst og keramikk.

– Når de to søstrene nå viser en fellesutstilling, så er det en stor begivenhet, sier Anne Sofie Bertelsen.

– Når de to søstrene nå viser en fellesutstilling, så er det en stor begivenhet.

– I disse uvanlige tider hvor kulturfeltet har måttet stenge dørene, er det en ekstra stor glede å kunne åpne en utstilling med disse to kunstnerne, som har et stort og hengivent publikum.

Hun håper at publikum vil hilse velkommen denne muligheten til å oppleve kunst. Galleriet legger stor vekt på smittevern og tillater maks ti personer i galleriet samtidig, for å sørge for god plass rundt den enkelte gjest. I tillegg gjøres andre tiltak slik at det er trygt å besøke galleriet.

Ida C. Helland-Hansen er utdannet har gjennom årene hatt en rekke separatutstillinger, deriblant flere i Kunstnerforbundet, Oslo og i Galleri Langegården, Bergen. Hun har deltatt i en mengde kollektiv utstillinger i inn- og utland, blant annet Høstustillingen, Årsutstillingen Norsk Kunsthåndverk, Kode Bergen, HV Atelje, Stockholm, Marmara University, Istanbul.

Elisa Helland-Hansen flyttet til Rosendal og etablerte nytt verksted der i 2012, etter 30 år med verksted på Langegården. Hun var professor i keramikk på HDK ved Gøteborg Universitet fra 2000-2005. Elisa Helland-Hansen har vært aktiv på utstillingsfronten både i inn- og utland og er representert i offentlige og private samlinger, blant annet de norske kunstindustrimuseene, Norsk Kulturråd, Riksgalleriet og Rhösska Museet i Gøteborg.

Ida Helland Hansen
To tekstile arbeider av Ida C. Helland-Hansen

Kunstnerne om seg selv:

Ida Helland-Hansen (tekstil/papir: – Jeg arbeider med billedkomposisjon, og har en egen fascinasjon for ornamenter, gjentagelser, rytmer som brytes. I hovedsak har min teknikk vært collage av tynne papirkvaliteter på bomullslerret, der jeg laminerer papir til tekstil for å kunne arbeide i store format. Papirets gitte størrelser utvides. Jeg liker den ujevne, tilsynelatende skjøre overflaten. Gamle tapeter er en kilde til historier fra levd liv, og noen ganger arbeider jeg også direkte på vegg. Til utstillingen på Langegården viser jeg en serie nye verk. I løpet av denne våren har uttrykkene blitt mer fragmenterte, oppløste, gjennomhullede. Vi har kalt utstillingen for “Artsmangfold”. Å ta vare på mangfoldet i naturen er et absolutt.  Vi ønsker også å utvikle mangfold i vår kunst.

Elisa Helland-Hansen, keramiker: – Etter førti års praksis som studiokeramiker er jeg fortsatt lidenskapelig opptatt av beholdere formet for daglig bruk på kjøkken, ved måltider og servering av mat – de sanselige kvalitetene. Det er summen av hva en enkel bruksgjenstand representerer som opptar meg: estetikk, fargenyanser, overflatestrukturer og berøringskvaliteter, brukbarhet og funksjon samtidig som de inngår i en sosial kontekst. Dette krever fokus og tilstedeværelse i alle ledd fra den som lager tingene for hånd. Jeg blir stadig utfordret i jakten på kvaliteter som kan bringe liv til disse gjenstandene. Den keramiske historien fra alle tidsepoker er også en uuttømmelig kilde for inspirasjon og arbeidslyst. Hva om koronaisolasjonen og karanteneperioder kan gi økt bevissthet om hva vi omgir oss med i vårt nærmiljø, og at en håndlaget kopp kan få ny betydning på de mange hjemmekontorer? Til utstillingen på Langegården har jeg arbeidet med mangfold og variasjon innenfor noen få gjenstandstyper. De fleste arbeidene er brent i vedfyrte ovner i Danmark og Balestrand med glasurer dannet av aske i kombinasjon med soda (natriumkarbonat) tilført i ovnskammeret under høye temperaturer, såkalt sodabrenning.

Utstillingen «Artsmangfold» vises i Galleri Langegården (Straumeveien 17 A). Åpning i dag, onsdag 20. mai kl. 18.00-20.00. Utstillingen står til 14. juni.

Elisa Helland Hansen1
Keramisk arbeid av Elisa Helland-Hansen

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this