folk1 mark breitenstein
MUNK PÅ BROSTEIN: – I tempelet praktiserer vi bhakti-yoga, kjærlighetsyogaen, redegjør munken Mark Breitenstein, som hilser oss med det indiske ordet «namasté» («jeg bøyer meg for det guddommelige i deg»). (Foto: Irene R. Mjelde)

– Har du et par minutter?

Del artikkelen i Sosial medier

FOLK I BYEN: – Unnskyld! Jeg er munk og jobber som yogalærer. Kjenner du litt til yoga og meditasjon? Har du et par minutter til en prat?

Mark Breitenstein henvender seg fredelig og forsiktig til sine forbipasserende på gaten. Behovet for å spre budskapet sitt om Krishna, hans navn på Gud, er så sterkt at han overvinner tilbakeholdenheten.

– Livet jeg har valgt gir meg innsikt som gjør at jeg forstår. Det gir meg kjærlighet til Krishna og via ham til alt annet liv.

– Jeg tjener Krishna blant annet ved å ha mine vandringer rundt i byen for å slå av en prat med tilfeldige mennesker. Det viser seg at vi er mange som har de samme tankene. Samfunnet vi lever i er for materialistisk, for kaldt. Det mangles medfølelse, forståelse og overbærenhet. Egentlig er det Krishna det er mangel på.

EKSISTENSIELL OPPVÅKNING

Som for så mange andre var det en opplevelse av negativ art som sendte Mark inn i det han kaller sin eksistensielle oppvåkning.

– Det var et forholdsbrudd som trigget det. Jeg hadde det forferdelig vondt, og plutselig hadde jeg en masse dype spørsmål: Hvorfor er jeg her? Hva er meningen med alt?

Svar på spørsmålene sine søkte han i kristne miljøer, uten å finne dem.

– Ofte kunne de ikke svare. «Ikke tenk på det», sa de. Det kunne jeg ikke slå meg til ro med. Så kom jeg over den hinduistiske visdommen om Krishna. Da falt ting på plass.

Mark forteller at det plutselig ble lettere å forstå budskapet i Bibelen.

– Jeg så at alle religioner egentlig faller innenfor de samme verdiene. Alt handler om å styrke den naturlige kjærligheten vi har til Krishna/Gud. Jeg forsto etter hvert bedre hvem Gud er, og hvorfor alt er midlertidig selv om Han er evig.

HALVE LIVET SOM MUNK

På den tiden var Mark i slutten av tenårene. Han var bare nitten da han flyttet inn i et tempel i Oslo og bestemte seg for å leve som munk.

– I den alderen lander en gjerne på noe i livet som en velger å fokusere på. For min del ble det dette. Jeg er glad for den vonde tiden, for den brakte meg videre, til det livet jeg fant etterpå.

Munker lever i sølibat utenom ekteskap. Mark forteller at de også er vegetarianere, for tanken er at Gud er far til alle levende vesener, også dyr. Nå nærmer han seg 50 år og har levd lenger som munk enn i livet han hadde tidligere. Likevel mener han at han ikke har forandret seg som person.

– Forskjellen er at jeg handler med en annen bevissthet enn før. Jeg har skjønt at jeg har en fri vilje.

ÅPNET TEMPEL I BERGEN

Munken Mark ble etter hvert gift og stiftet familie.

– Det ble en ny fase i livet, med barn, kone, og fast jobb. Så ble barna store, jeg fikk mer tid til meg selv igjen, og det dukket opp et nytt eksistensielt spørsmål: Hva vil jeg med resten av livet mitt?

Dialekten røper at Mark ikke har vært bergenser fra fødselen av. Et besøk hos venner i Bergen ble langvarig, og endte med at østlendingen åpnet tempel i sin nye hjemby.

– Livet jeg har valgt gir meg innsikt som gjør at jeg forstår. Det gir meg kjærlighet til Krishna og via ham til alt annet liv. Ved å vise godhet mot andre forbinder jeg dem med Krishna.

Januarkulden begynner å gjøre seg gjeldende, og det er like før både munk og journalist må slå floke. Mark takker for praten, så fortsetter han sin vandring over brostein og asfalt, på leting etter de gode, dype samtalene.

Fakta

Hare Krishna-bevegelsen

 • folk2
  POPULÆR INDISK GUD: Tradisjonell fremstilling av en fløytespillende Krishna, sammen med en hjort og en påfugl. (Foto: Virumandi1/Creative Commons)

  ISKCON eller International Society for Krishna Consciousness er en hinduistisk misjonsbevegelse, bedre kjent som Hare Krishna-bevegelsen, og ble etablert i 1966 av den indiske religiøse læreren A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada.

 • Bevegelsen tilhører Gaudiya-Vaishnavismen, en tradisjon basert på de hellige skriftene Bhagavadgita og Srimad-Bhagavatam.
 • Reglene og forskriftene ble sammenfattet av den religiøse reformatoren Shri Chaitanya Mahaprabhu (1486-1534) og hans kollegaer.
 • Shri Chaitanya blir sett på som en direkte inkarnasjon av Krishna, og var en viktig tenker innen bhakti-bevegelsen (en religiøs vekkelse basert på følelsesmessig hengivelse), som på denne tid spredte seg over hele India.
 • Bhaktivinoda Thakura (1838-1914) brakte Chaitanyas bevegelse for Krishna-bevissthet til et moderne publikum.
 • Krishna regnes av de fleste hinduer som en av mange avatarer av hovedguden Vishnu. Mange har også Krishna som sin personlige guddom. Han er en av Indias aller mest populære guder og dyrkes over hele subkontinentet.
 • Navnet Krishna kan på sanskrit bety «mørk», «sort» eller «mørkeblå». Han avbildes ofte med blå hudfarge.
 • Det fortelles at Krishna ble født som sønn av den onde fyrste Kamsas søster Devaki. En spådom fortalte at Kamsa skulle bli drept av hennes sønn, og fyrsten drepte derfor sønnene etter som de ble født, men Krishnas mor sendte i hemmelighet gutten til en landsby der han vokste opp blant gjeterne.
 • Krishna er kjent for sine amorøse eventyr med gjeterjentene, gopiene. Fremst av disse var Radha, som fortsatte å være hans elskerinne etter at han vendte tilbake til byen.
 • Etter å ha blitt voksen dro Krishna til sin onkels rike, drepte Kamsa og ble selv fyrste. I denne rollen utkjempet han mange slag og drepte mange demoner.
 • Krishna er også kjent som vognføreren til Prins Arjuna under slaget ved Kurukshetra, som omtales i Bhagavadgita.

Kilde: Wikipedia

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this