Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
MANNSROLLENS UTFORDRINGER: «Vi trenger å gi økt oppmerksomhet og støtte til gutter. Ellers kan mye gå galt, virkelig galt» advarer Thorstein Selvik. (Foto: Mega Pixel/Creative Commons)

Gutter sliter

PÅ TAMPEN: Gutter faller oftere utenfor, gjør det svakere på skolen, får ikke venner eller kjæreste, til og med ikke jobb. Tendensen er synlig over hele den vestlige verden: Grupper av gutter sliter.

Tekst: Thorstein Selvik

Ensomhet dekkes over av tøffhet, styrke skal gjelde, svakhet gjemmes. Å fungere, å vinne, å være vellykket – dette er hovedparametrene slik mange (unge) menn opplever livet. I jungelen er suksessfull overlevelse «alt». Kontroll og balanse er det som gir verdighet og respekt. Man må tjene penger og vise at man fungerer. Må ha «dame» og venner (i hvert fall «venner»). Må ha råd til å flashe litt, bruse litt med fjærene – bil, leilighet, båt, reiser, klær – dere vet.

Vi har i mange år glemt de unge mennene, underfokusert på mannsrollen, sett for mye på andre problemer.

I de senere år er også mannsrollens utfordringer kommet i søkelyset. Det var viktig og på høy tid at metoo kom i 2017, og kvinners kamp for likestilling og rettferdighet har helt nødvendig pågått i over hundre år. Og den kampen er ikke over.

Regnbuen symboliserer toleranse og rettigheter for minoriteter. Innvandrere og mange andre grupper får både en viss oppreisning og nødvendig støtte. Seksuelle minoriteter høres stadig mer fra, og toleransen fra storsamfunnet øker. Det er bra.

Men vi vet mer og mer også om gutters utfordringer. Det snakkes ikke spesielt mye om temaet, men oppmerksomheten øker. For problemet er tydelig. Alt fra drap og vold utført av desperate sosiopater til rus, ensomhet og utenforskap. Gutter faller oftere utenfor, gjør det svakere på skolen, får ikke venner eller kjæreste, til og med ikke jobb. Tendensen er synlig over hele den vestlige verden: Grupper av gutter sliter.

Kunnskapssamfunnet krever utdanning. Du må ha relevant og fast arbeid, du må ha lønn for å få lån til bolig. Du må ha fast arbeid for å bli et respektert medlem av samfunnet. For å danne familie må du ha ordnet økonomi. Kvinner krevet kvalitet, de vil ha ressurssterke menn – ikke tapere. Her er onde sirkler, og her er store utfordringer. Vi har i mange år glemt de unge mennene, underfokusert på mannsrollen, sett for mye på andre problemer.

Gutter trenger respekt for den de er, ikke for den de prøver å være. De trenger hjelp til å forstå seg selv, forstå samfunnet, forstå alle forandringene. Vi trenger å gi økt oppmerksomhet og støtte til gutter. Ellers kan mye gå galt, virkelig galt.

Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this