Einar Roettingen foto Anna Julia Granberg 2
FREMFØRER FELDMAN-STYKKE: På søndag kan du få oppleve «Triadic Memories» i Universitetets Aula, med Einar Røttingen bak klaveret. (Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Et lavmælt klaverstykke

Del artikkelen i Sosial medier

Publikum oppfordres til å ta med seg yogamatte til Einar Røttingens gratiskonsert på søndag – der han vil fremføre et svært meditativt klaververk av Morton Feldman.

«En akkord kan gjentas tre ganger, en annen syv eller åtte – avhengig av hvor lenge jeg følte at den skulle fortsette» forklarte Morton Feldman om «Triadic Memories» (1981) – et rundt 90 minutter langt klaverstykke som utfolder seg langsomt og repeterende.

«Ganske snart inne i en ny akkord ville jeg glemme den gjentatte akkorden før den. Jeg rekonstruerte deretter hele seksjonen: omorganiserte dens tidligere progresjon og endret antall ganger en bestemt akkord ble gjentatt. Denne måten å jobbe på var et bevisst forsøk på å ‘formalisere’ en desorientering av hukommelsen… litt som å gå i gatene i Berlin – der alle bygningene ser like ut, selv om de ikke er det».

Et hovedtema vil være hvordan intuisjon spiller en rolle i skapelsen og mottakelsen av Feldmans verker så vel som i musikken generelt.

På søndag kan du få oppleve dette monumentale Feldman-stykket i Universitetets Aula, med Einar Røttingen bak klaveret. Konserten inngår som en del av Griegakademiets Sounding Philosophy-konferanse, og etterfølges dagen etter med en åpen paneldiskusjon om «Triadic Memories».

Et hovedtema vil være hvordan intuisjon spiller en rolle i skapelsen og mottakelsen av Feldmans verker så vel som i musikken generelt.

Morton Feldman 1976 foto Rob Bogaerts
«DESORIENTERING AV HUKOMMELSEN»: Morton Feldman var en pioner innen aleatorisk musikk, der musikkens forløp skal være uforutsigbart – omtrent som et terningkast. (Foto: Rob Bogaerts/Fotocollectie Anefo)

Diskusjonen vil ledes av Dániel Péter Biró, professor i komposisjon ved Griegakademiet og leder av det kunstneriske forskningsprosjektet Sounding Philosophy – og vil involvere Einar Røttingen, Maria Mjaaland Sele, Annabel Balean Guaita, medlemmer av forskergruppen Sounding Philosophy, komposisjons- og pianostudenter fra Griegakademiet og medlemmer av NyMusikk Bergen.

Den amerikanske komponisten Morton Feldman (1926-1987) skrev musikk karakterisert av stillhet, langsomhet og ofte av svært lang varighet – spesielt i senere verk.

Han var en pioner innen aleatorisk musikk (avledet av det latinske ordet for terning) – der musikkens forløp skal være uforutsigbart/tilfeldig både for tilhøreren, utøveren og komponisten.

Einar Røttingen er professor i utøvende musikk ved Griegakademiet, institutt for musikk, Universitetet i Bergen. Han har mottatt Bergen kommunes Kulturpris og Robert Levins Festspillpris for sitt virke som pianist og pedagog.

Konsert: Universitetets Aula, søndag 15. januar kl. 19:30. Konferanse: Prøvesalen ved Griegakademiet, mandag 16. januar kl. 13.00-15.00. Begge arrangementer er åpne for alle. Gratis adgang.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this