fengselssak tidlinnsatt
ERSTATTER RUS MED EKSTREMSPORT: – Skal du komme deg bort fra rus og kriminalitet, må du erstatte det med noe som gir deg en verdi, og som ditt tidligere liv sperret deg fra å gjøre, sier den tidligere innsatte, som føler at det å drive med ekstremsport hjelper ham med å «holde livet sammenskrudd».

– Egentlig er jeg en jævla snill fyr, selv om jeg har gjort mye galt

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg kan ikke bruke energi på å angre på ting som har skjedd. Da kan jeg bare gi opp, sier en mann i 50-årene. Han har bak seg en lengre kriminell fortid, men får nå hjelp fra Wayback Bergen til å skape seg en lovlydig fremtid.

Mannen, som opprinnelig er fra Landås, har sonet flere ganger. Da han slapp ut fra fengsel i januar, hadde han sittet inne siden 2014, etter å ha blitt dømt i en sak som blant annet handlet om at han «ikke var enig med norske importregler for nytelsesmidler».

[PostBlock id=31]

Nå ønsker han å engasjere seg i Wayback, og slik kunne bruke egne erfaringer på en positiv måte.

HANG MED FEILE FOLK

– Hvordan ble du kjent med Wayback Bergen?

– Jeg har visst om dem lenge, og meldte meg tidlig inn. Dessverre klarte jeg å rote meg opp i ting igjen, så da trakk jeg meg. Er du med i Wayback, skal du stå for det du gjør. Men jeg er med igjen nå.

– Hva tenker du om tilbudet deres?

– Når folk ser at jeg kan fikse det, så tenker nok mange at det er håp for dem også.

– Det er veldig bra. Når du slipper ut, handler det ikke bare om å finne en jobb. Mesteparten av livet er fritid, og da er det lett å falle inn i gamle mønster. Da er det et godt alternativ å fylle fritiden med aktiviteter.

– Jeg tar et universitetsstudium nå, og er aktiv innen ekstremsport. På sikt håper jeg også å kunne gjøre en forskjell for andre, gjerne ved at jeg engasjerer meg i Wayback. Når folk ser at jeg kan fikse det, så tenker nok mange at det er håp for dem også.

– Hvordan begynte du på den kriminelle løpebanen?

– Det var vel det samme for meg som for mange andre. Jeg begynte å henge med feile folk da jeg var 14 eller 15 år. Det ble bare slik. Jeg spilte ikke fotball eller håndball.

15 år gammel reiste han til sjøs, og hadde da landlov i Amsterdam hver søndag.
– Det var ikke noen god løsning. Jeg sluttet for å være i militæret, men fikk ikke sikkerhetsklarering etter at jeg ble tatt med hasj.

MÅ SE FREMOVER

Han forteller at han alltid har vært skoleflink, men at det bød på problemer å kombinere utdanning med en sterk ADHD og begynnende kriminalitet. Første gangen han ble arrestert var like før han fylte 18. Etter litt betenkningstid husker han også hvorfor.

[PostBlock id=29]

– Vi ble stoppet i en stjålet bil. Det var bare inn i varetekt og ut igjen. Da var jeg allerede godt i gang, så hvorfor stoppe der. Siden ballet det på seg med diverse. Samtidig ble jeg mer og mer lei av alle utehodene, som du er nødt til å ha med å gjøre.

– Jeg var drittlei av ikke å kunne vite hvor jeg var neste år, og ønsket bare å komme meg vekk. Det skylder jeg både meg selv og familien; at jeg gjør på andre ting.

– Når skjønte du at det var på tide med en endring?

– Å, det har jeg skjønt lenge, men jeg tok ikke tak i det før i 2014. Da skjedde det ting i livet mitt, og jeg fikk et annet livsverdisyn.

– Jeg har alltid trukket meg unna familien når det har vært på det verste; jeg ville skåne dem, det var tanken min. Du kan ikke forvente at mennesker som mangler innsikt i et spesielt miljø har forståelse for det som skjer der. Egentlig er jeg en jævla snill fyr, selv om jeg har gjort mye galt.

– Angrer du på noe du har gjort?

– Jeg kan ikke bruke energi på å angre på ting som har skjedd. Da kan jeg bare gi opp. Jeg har sittet inne både for ting jeg har gjort og for ting jeg ikke har gjort. For å komme videre, må jeg kunne se fremover.

– Har du skadet folk?

– Det har jeg. Jeg er dømt for grov legemsbeskadigelse. Men jeg har aldri gjort blind vold; aldri skadet folk som ikke ba om det selv.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this