Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
ET FROMT NYTTÅRSØNSKE: Øivind Bergh tar til orde for at vi alle må bli litt mer skeptiske, og la være å spre blogger og påstander som det ikke er hold i. «Skal vi rett og slett bli flinkere til å overholde det åttende bud?» spør han. (Illustrasjonsfoto: Roy Bjørge)

Du skal ikke lyve

MIN MENING: I et land der Stortinget på ramme alvor diskuterer kyllingpølser som en trussel mot nasjonens eksistens bør vi kanskje se oss om etter viktigere ting å slåss om? Jeg skuler litt til menneskers helse, og til planetens helse. Siden det er jul, synes jeg det kan være greit å minne litt om det åttende bud også. Er vi flinke nok til å la være å lyve?

Øivind Bergh (f. 1962) forsker og dr. scient. i mikrobiologi. Sosialdemokrat og aktiv i fagbevegelsen og antirasistisk arbeid. Interessert i forskning, miljø, historie, kultur og politikk, og skriver kun på vegne av seg selv.

Tekst: Øivind Bergh

Den lille øystaten Samoa i Stillehavet, et land som har færre innbyggere enn Bergen, er rammet av en meslingepidemi. Så langt er 62 mennesker, de aller fleste små barn, døde. Samoa er lite, og overført til norske forhold ville dette ha betydd over 1000 døde barn.

Nabolandet New Zealand, en moderne velferdsstat som minner om Norge, er rammet av sin kraftigste meslingepidemi på tjue år. Også i Europa dør barn av meslinger. Verst er det i Romania, men også Italia er rammet.

Likevel er norske sosiale medier fulle av påstander om at meslinger ikke er farlig. Man kan til og med lese at meslinger er «sunt» for immunforsvaret.

En Facebook-gruppe ledet av en pensjonert norsk farmasøyt leder an, og påstår også at ingen mennesker dør av meslinger. I virkeligheten døde 5-10 norske barn av meslinger hvert år de siste årene før vaksinen kom, og langt flere fikk alvorlige skader på sentralnervesystemet.

I Samoa er det nå forbud mot å samles på offentlige steder, og alle husholdninger med uvaksinerte må ha røde flagg utenfor inngangen mens man venter på vaksinepersonell. Man prøver febrilsk å begrense smitten. Selv statsministeren satte opp et slikt rødt flagg da han fikk en uvaksinert slektning på besøk.

Påstandene til antivaksine-aktivistene toppes imidertid av den amerikanske talkshow-verten Alex Jones, en mann mange konspirasjonsteoretikere ofte siterer og lenker til.

Han gikk så langt at han hevdet at flere amerikanske skoleskytinger bare var løgnhistorier som myndighetene hadde diktet opp. Foreldre som hadde mistet barn, særlig i massakren ved Sandy Hook, fikk høre at de var «løgnere» og at deres døde barn aldri hadde eksistert. Det førte til så mye hets at noen av foreldrene måtte flytte til hemmelig adresse. Det ser heldigvis ut som om søksmål mot Alex Jones nå begynner å vinne fram, og han er kastet ut av Facebook, Youtube og Twitter.

I Norge har Alex Jones’ rett til å spre slike løgnhistorier blitt forsvart av blogger på ytterste høyre og ytterste venstre fløy. Ytterpunktene finner sammen i forsvar av de groveste konspirasjonsteoretikerne, og viser samtidig at menneskelige hensyn ikke teller for dem.

Løgner virker ikke mot sykdommer, de løser ingen klima- og miljøproblemer og de bringer ingen døde barn tilbake fra skoleskytinger.

Den kanskje største politiske utfordringen menneskeheten står overfor, kampen for å hindre at kloden «koker over», møtes av lignende løgnhistorier. Det er grundig dokumentert at olje- og kullindustri har pumpet store beløp inn i «klimaskeptiske» miljøer og «tenketanker».

Særlig de amerikanske Koch-brødrene har vært aktive, men også selskaper som Exxon og til og med vårt eget Equinor har vært med på å støtte slik aktivisme.

Resultatet ser du i hvert eneste kommentarfelt under en artikkel om klima i norske aviser. Der kan godt voksne mennesker på ramme alvor skrive at CO2 er plantenæring, og «derfor helt ufarlig». At en gass kan ha flere helt ulike funksjoner er åpenbart en for vanskelig tanke for mange.

Det er helt rett at CO2 er «mat» for planter. En viss drivhuseffekt, som primært skyldes CO2, er helt avgjørende for at Jorda har en for oss levelig temperatur, men det burde ikke være så vanskelig å tenke seg hva effekten av en kunstig og kraftig økning i CO2-mengden dermed kan medføre.

En pensjonert kjemiprofessor som selv betviler de menneskeskapte klimaendringene brukte nylig overskriften Klimaet har alltid endret seg – som om det var noen nyhet! De fleste av oss vet utmerket godt at det har vært istider, og mange av oss har hørt om begivenheter som «den lille istiden» og «fimbulvinteren».

Selv i prestens tale i «Peer Gynt» er minnet om «den lille istiden» nevnt: «I ly? For flommen ja – men ej for bræen; to år derefter lå gården under sneen».

At vi bor på en geologisk aktiv klode burde ikke være en nyhet. Den raske økningen i drivhusgassen CO2 etter at den industrielle revolusjon skjøt fart er imidlertid uten presedens i planetens historie. Menneskeskapte klimaendringer er noe som kommer i tillegg til de naturlige endringene som alltid har vært der, og de ser dessverre ut til å komme fort.

Skal vi rett og slett bli flinkere til å overholde det åttende bud?

Vi kommer ingen vei ved å la løgnhistorier spre seg. Løgner virker ikke mot sykdommer, de løser ingen klima- og miljøproblemer og de bringer ingen døde barn tilbake fra skoleskytinger.

Et fromt nyttårsønske må derfor være at vi alle blir litt mer skeptiske, og lar være å spre blogger og påstander som det ikke er hold i. Skal vi rett og slett bli flinkere til å overholde det åttende bud?

ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this