PRAKTFULL BELIGGENHET: Boligprosjektet Storebø Brygge er organisert som et klassisk sjøhusmiljø et kort steinkast fra strandlinjen. Foreløpig er det kun første byggetrinn som er ferdigstilt (de tre blokkene til venstre på bildet). (Illustrasjon: Tippetue Arkitekter)

Boliger med sjel

BYUTVIKLING: Fremtidens boligutbygging handler om sosialt bærekraftige nabolag. Storebø Brygge på Prestaneset i Austevoll kommune er et godt og inspirerende eksempel på nettopp dette.

FREMOVERLENTE BYGG PÅ PRESTANESET: Her er store glassfasader i bygninger som «tilter» (ikke faretruende mye) for å skape mest mulig effekt av nærheten til saltvannsriket like utenfor. (Illustrasjon: Tippetue Arkitekter)

Utbygger her er Storebø Maritim, som opplyser at boligprosjektet består av anslagsvis 120 leiligheter – pluss fire næringsseksjoner. Leilighetene varierer fra 46 til 224 kvadratmeter, og første byggetrinn (tre bygg med totalt 50 boliger) stod innflyttingsklart i 2019. Andre og tredje byggetrinn er under planlegging.

Byggene på Prestaneset er organisert som et klassisk sjøhusmiljø et kort steinkast fra strandlinjen. På grunnplanet er det også en hyggelig liten kafé/selskapslokale – der jeg selv har nytt både kaffe, softis og en velsmakende fiskesuppe. Her er endatil laget til en liten badevik inne i båthavnen like ved.

Like over stranden står en svært livaktig bronseskulptur (laget av Arne Mæland) og strekker seg mot solen og himmelranden oppe på en brolignende konstruksjon skåret ut fra en granittblokk. Jeg falt for den første gangen jeg så den, noe som Arne Mæland ble svært glad for å høre da jeg ringte han en kveld.

Skulpturen stod ferdig i 2019, etter at han hadde jobbet med den gjennom et helt år. Mæland forteller at den ble bestilt av utbygger etter at Magnus Stangeland hadde sett en versjon av den i mindre format.

ENERGI OG LIVSGLEDE: Er det motlys kan du faktisk tilgis for å tro at det er en levende kvinne av kjøtt og blod som gledesstrålende hilser deg velkommen, nettopp steget opp fra et forfriskende sjøbad. (Foto: Storebø Maritim)

– Stangeland likte den fartsfylte bevegelsen og livsgleden figuren utstrålte, og mente den ville passe godt på Prestaneset – med blikket vendt mot havet. Der sa jeg han imot, for jeg mente at det var bedre å la skulpturen stå vendt mot folk som kommer inn på området – og slik ønske dem gledesstrålende velkommen. Det godtok han.

Er det motlys kan du faktisk tilgis for å tro at det er en levende kvinne av kjøtt og blod som hilser deg velkommen, nettopp steget opp fra et forfriskende sjøbad. Og ja, «Glede» er tittelen på skulpturen – nærmest selvfølgelig. Det eneste som mangler er at Leif Ove Andsnes sitter i fjærekanten og tryller frem Geirr Tveitts «Velkomne med æra».

DE SKEIVE BYGG VED PIZZERIAEN

BOLIG MED HAVUTSIKT: Austevoll består av 667 små og store holmer, skjær og øyer. Det finnes et mangfold av servicetilbud på de største øyene, med Storebø sentrum i gangavstand fra boligprosjektet.

Tippetue Arkitekters nærmest poetiske prosjektbeskrivelse for Storebø Brygge forteller om gjennomtenkte bygg med «en forankring i bakkant som assosieres materialmessig og fargemessig med de tradisjonelle sjøhusene på Vestlandet. Ut fra disse trekonstruksjonene springer en mer åpen konstruksjon med glass og metall mot sjøsiden».

Her er store glassfasader som skal gi lys og luft i bygninger som «tilter» (ikke faretruende mye) for å skape mest mulig effekt av nærheten til saltvannsriket like utenfor.

Legg til beliggenheten, som i tillegg til sol og sjø er i nærområdet både til et populært spisested/pizzeria, pub, to kjøpesentre (Storebøportalen og Sentrumsbygg), treningssenteret HavGym, kirke, kommunehus og marina.

Her kunne jeg faktisk funnet stor glede i å bo selv når jeg i en ikke altfor fjern fremtid passerer den magiske pensjonsgrensen. Et ankepunkt er at det ville blitt en lang reise for å treffe mine barn og (forhåpentligvis) barnebarn.

Håpet er da at den 35 minutter lange fergeturen fra øyriket og inn til Krokeide etter hvert kan erstattes med enten en undersjøisk tunnel fra sydspissen av Sotra (Selbjørnsfjordtunnelen eller Korsfjordtunnelen) eller broforbindelse til fastlandet via Reksteren. Dersom dét en gang skulle bli aktuelt, står jeg klar med flyttebilen.

IDYLLISK PÅ AUSTEVOLL: Jeg hadde ikke hatt noe imot å bli vant til slike praktfulle solnedganger som beboerne på Prestaneset har utsikt mot. (Foto: Storebø Brygge)
Mer informasjon: storebobrygge.no

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this