fishtomars1
METAL PÅ MARS: Arild Brakstads nye stykke handler om vår plass i universet, med dagens klimaendring som bakteppe, (Foto: Jarle H. Moe)

Black metal på Mars

Del artikkelen i Sosial medier

Arild Brakstad er tilbake med sin andre black metal-musikal, som denne gangen foregår et ganske langt stykke fra Svartediket.

Fish To Mars er tittelen på det nye stykket som opphavsmannen omtaler som «verdens første metalopera» – i tråd med hans tidligere forestilling, Svartediket, som hadde undertittel «verdens første black metal musikal».

Vi følger dr. Lola Larsen på sin motvillige reise til Mars, der hun skal bekrefte et uvanlig funn som viser seg å være det neste steget på menneskets utvikling.

Brakstad har samarbeidet i tre år med professor Karin Pittman om formidling, og resultatet skal nå vises i en scenisk konsertutgave som har premiere 10. mai i Rotunden på Akvariet i Bergen. Det nye stykket handler om vår plass i universet, med dagens klimaendring som bakteppe, og tar for seg mineralutvinning, datalagring på DNA, genredigering, livets opphav, og utenomjordiske livsformer.

Alt dette mens vi følger heltinnen, dr. Lola Larsen, på sin motvillige reise til en koloni på planeten Mars, der hun skal bekrefte et uvanlig funn som viser seg å være det neste steget på menneskets utvikling.

Arild Brakstad er kjent som opphavsmann til festspillstykket Svartediket, som ble satt opp på DNS i 2010. Han har turnert i hele Norge med enmannsforestillingen Det Sorte Gullet. Arild har også spilt inn NRK-programmene Det er for seint å henge seg nå man har passert tregrensen og Elvis på tur.

Stykkets regissør er Ann-Terese Aasen. Hun har tidligere koreografert en rekke oppsetninger, blant annet operaene Eugen Onegin (Nordnorsk opera- og symfoniorkester 2015), La Boheme (Operaen i Kristiansund 2017) og Tryllefløyten (Opera Østfold 2017). Siden høsten 2017 har Ann-Terese vært tilknyttet Bergen Nasjonale Opera som regiassistent på oppsetninger som Hans og Grete, Otello, Den flyvende Hollender, Candide og Werther. Sommeren 2019 var hun regiassistent og koreograf på spelet Ragnhilds Drøm utenfor Bodø, samt regiassistent på Den Nationale Scenes utendørsversjon av Kristin Lavransdatter. 

Karin Pittman er en prisbelønnet professor ved Institutt for Biovitenskap (Universitetet i Bergen), med over 40 års erfaring innen biologisk oseanografi og fiskebiologi. Hun mottok Olav Thon Nasjonalprisen for fremragende undervisning i 2016. Hun har også mottatt en global pris for oppfinnelse av Mucosal Mapping, og er gründer av Quantidoc AS.

Fakta

Fish to Mars

  • Arild Brakstad og Karin Pittmann har laget librettoen, basert på en ide av Peter Watts.
  • Ann-Terese Aasen, kjent fra Hekseringen, er stykkets regissør, og leder et ensemble med Andre Søfteland, Odette Tetlie, Kristin Lytskjold Raknes, James Richard Myhre, Hanne Mellingen, Yngve Christiansen og Pål Buhl Mortensen.
  • Det visuelle er utviklet av filmskaperen Simon Valentine, kjent fra blant annet Gråtende hender.
  • Kostymer er designet av Marte Synnevåg.
  • Lysdesign er laget av Jon-Eirik Sira.
  • Ivar Tindberg har medvirket som dramaturg.
  • «Fish to Mars» spilles på Akvariet i Bergen den 10., 11. og 14. mai.
  • Mer informasjon: fish2mars.w.uib.no

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this