Byens gater Skostredet 1
TOMMEL OPP: Utenfor Hallaisen koser Didrik, Andrine, Victor og Matilda seg med is og fri fra barnehage og skole.

Bilfri glede i Skostredet

BYENS GATER // SKOSTREDET: De fleste strøkene, gatene og smugene i byen har et særegent bergenspreg. I Skostredet er det derimot lett å føle på noen umiskjennelige vibber fra det store utland. Det er som en følelse av Bergen, kombinert med den hippe, avslappede stemningen i København, eller kanskje Amsterdam.

Ifølge Bergens byleksikon kommer navnet Skostredet fra det høye antallet skomakere som holdt til i området for flere hundre år siden. I middelalderen var det en av de mest sentrale gatene i Bergen.

I middelalderen var det en av de mest sentrale gatene i Bergen.

I dag er området preget av en moderne miks av kaféer og restauranter, butikker og barer, gatekunst og kultur. Og det yrer av liv i gatene også i dag.

Bilfri gate

Utenfor iskremstedet Hallaisen sitter Vibeche Schou-Hegdal og Ingvild Jeffcott med barna og nyter hvert sitt beger med iskuler. Det er planleggingsdag på skolen, så de voksne har tatt med Matilda (6), Victor (8), Didrik (3) og Andrine (6) for en dag i byen.

Etter å ha utforsket lekene på Festplassen tok de middagen på Skostredets amerikanske diner, Roll & Rock. For barna var det særlig stas å kunne spise maten sittende i biler.

Byens gater Skostredet 4
VINTAGE: Skostredet er preget av en moderne miks av kaféer og restauranter, butikker og barer, gatekunst og kultur.

For Ingvild Jeffcott er det et stort pluss at barna kan løpe fritt rundt i Skostredet.
– Det at det ikke er biler her, er en fordel når vi har med barna.

– At det ikke er biler her, er en fordel når vi har med barna.

Bor man i Bergen kan man ikke vente til solen skinner før man unner seg is. Det gjelder særlig når man har barn. Familien Jeffcott kommer fra Askøy, og det er første gangen de tester ut isen fra Hallaisen.

– Det var utrolig godt, og mange spennende smaker. Jeg tør nesten påstå at det er den beste isen i byen.

Byens gater Skostredet 5
AMERIKANSK STIL: Skostredets amerikanske diner, Roll & Rock, tilbyr gjestene å sitte i biler mens de inntar måltidet.

Korn og kompost

Bevisstheten rundt miljøet er i dag stor, og for mange er det viktig å bidra til minst mulig forsøpling og forurensing. Både Camilla og Heidi, som vi treffer på kolonialen Råvarene, er miljøbevisste og interesserte i økologiske produkter.

– Det var særlig etter at jeg utviklet allergi at jeg ble mer interessert i økologiske varer.

– Jeg er opptatt av produkter som er ekte og naturlige, og det som er bra for miljøet. Det har stort sett gått i økologiske varer i dag. Vi har kjøpt både økologisk sminke og godteri, forteller Camilla, som har tatt turen til Bergen for å besøke venninnen Heidi.

– Det var særlig etter at jeg utviklet allergi at jeg ble mer interessert i økologiske varer. At det er et økt fokus på gjenbruk og at stadig flere ønsker å forminske andelen av utslipp er veldig bra,

Byens gater Skostredet 2
ØKOLOGISK DAG: Venninnene Heidi og Camilla besøker kolonialen Råvarene. Begge ønsker å bidra til et bedre miljø.

Kolonialen Råvarene tilbyr råvarer og husholdningsartikler i løsvekt. Tanken er at man tar med sin egen beholder, og fyller i råvarer som ligger i dispensere. De selger også gjenbrukbare glass, flasker, og en rekke andre alternativer til plast. Man finner også ingredienser til å lage egen deodorant eller vaskemiddel.

– Det er flott å kunne bidra til redusering av plastavfall, og så er det en kjempelur idé å ta med egen beholder, sier Heidi.

– Kundene våre er opptatt av å forsøple så lite som mulig.

I kassen sitter Vegard Valle (16), som har jobbet på Råvarene siden desember. Han merker godt at miljøhensyn er noe som opptar både bergenserne og turister.

– Jeg opplever at kundene våre er opptatt av å forsøple så lite som mulig. Mange av dem som kommer innom butikken er allerede miljøbevisste, mens andre har gjerne et mål om å bli det. Kompostbøttene er noe av det vi selger aller mest av.

Byens gater Skostredet 3
SMAK AV ITALIA: Det italienske bakeriet The Bakery byr på brød, bakst og is.

En av nykommerne i Skostredet er det italienske bakeriet The Bakery. Det har holdt åpent siden januar. Bakeriet er startet opp av de samme folkene som står bak restaurantene i Skostredet.

Bakeriet produserer brød og desserter for restaurantene, og tilbyr en rekke italienske spesialiteter.

– Når været er varmt, så går det i is.

– Vi har klassiske italienske desserter som tiramisu og panna cotta, men også utvalgte norske delikatesser. Verdens beste og suksessterte er populært, forteller Noemi Sebastianecci.

I sommersesongen er det flest turister som kommer innom. Og da er det ingen tvil om hva kundene helst vil ha.
– Når været er varmt, så går det i is.

Byens gater Skostredet 6
BAKERI: Noemi Sebastianecci forteller at det er turistene som er de ivrigste kundene nå om sommeren.

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this