– Selv er jeg egentlig en frysepinn; jeg hater kulde, sier Kenneth Hoff Rønningen før han senker seg ned i sjøen ved Bod 24 i Sandviken en iskald morgen i februar.
Rønningen driver Sunn kompis kiropraktikk, og kombinerer dette med yoga, med spesielt fokus på yoga for stive menn.
– Isbading gir en «boost», og man føler en mental styrke.
Etter å ha jobbet i helsekjeden Klinikk for alle, bestemte han seg for å starte for seg selv. Han forteller at dette med å bruke kulde egentlig er en urgammel tradisjon fra India.
Men den heteste – for å bruke et slikt uttrykk – personen når det gjelder bruk av kulde nå, er Wim Hof. Nederlenderen går under navnet Ismannen, og har ni ulike verdensrekorder, deriblant verdensrekorden for det lengste isbadet.
I 2008 brøt han sin egen verdensrekord ved å være neddykket i isvann i en time og tolv minutter. Han har også svømt 80 meter under isen bare iført badebukse, og bruker seg selv som forskningsobjekt for å lære og vise andre hvordan man kan kontrollere nervesystemet og bruke pusteteknikker i kaldt vann. Det er fra den nederlandske ismannen Rønningen henter sin inspirasjon.
UT AV KOMFORTSONEN
– Hvis du ønsker vekst i livet, enten det er i trening, business eller på mer personlig plan, så er det som regel utenfor komfortsonen det skjer.
– Jeg har aldri vært glad i kulde, og liker ikke å fryse. Samtidig ønsker jeg å utfordre meg selv. Jeg er opptatt av dette med å komme ut av komfortsonen. For meg begynte det med å ta kalde dusjer hver morgen. Du våkner raskt opp, og nøkkelen er å kontrollere pusten, og dermed stressresponsen, sier Rønningen.
– Jeg ble nysgjerrig på Hofs metoder, og syntes det var spennende og ville finne mer ut av det. Så jeg bestemte meg for å teste det ut. Etter å ha tatt kalde dusjer i et år, ville jeg ta det et steg videre, og en frisk og kald oktoberdag i 2017 bestemte jeg meg for å stige uti vannet.
– Hvorfor?
– Det gir en «boost», og man føler en mental styrke. Samtidig er det slik at «hodet» vårt hele tiden kommer med gode unnskyldninger for å ikke gjøre ting som ligger utenfor vår komfortsone. Det kan for eksempel være at du bestemmer deg for å begynne å løpe, men så regner og blåser det, og da kommer «hodet» ditt på flere typer unnskyldninger for å la være.
Rønningen forklarer at sinnet vårt egentlig prøver å holde oss i trygge omgivelser, men hvis du ønsker vekst i livet, enten det er i trening, business eller på mer personlig plan, så er det som regel utenfor komfortsonen det skjer.
– Så når jeg hopper i sjøen om vinteren, så sier jeg til kropp og sinn at jeg har kontroll, jeg er sjefen, jeg har hendene på rattet. «Hodet» mitt sier at jeg ikke bør gjøre det; det er jo fint at sinnet mitt kommer med innspill om hva som er trygt, men jeg gjør det likevel. Da kommer jeg ut av komfortsonen, og samtidig viser at jeg styrer skuten.
HVERDAGSSTRESS
– Det er også bra som restitusjon, og det er bra for immunsystemet fordi du vil redusere stresshormonene over tid. Som kiropraktor jobber jeg med muskel- og skjelettskader, som jeg personlig tror hovedsakelig kommer av stress, sier Rønningen.
Han mener at det man lærer av å isbade og kontrollere sin egen pust og håndtere kropp og sinn, kan brukes i ulike situasjoner i livet. Som for eksempel i livskriser eller når man skal holde en tale eller presentasjon, og er nervøs.
– Alle har en indre stemme, og den er ofte veldig kritisk. Dette henger sammen med evolusjonen; sinnet vårt og nervesystemet skal holde deg trygg. Men i dag har vi ingen løver eller tigre som jakter på oss. I dag er det hverdagsstress vi opplever, og da har denne mekanismen gått over til å holde oss tilbake, og kanskje til og med gjøre oss syke.
Rønningen forklarer at du først må bli bevisst på hva sinnet er, hva disse stemmene vil, de som sier «dette klarer du ikke» eller «nå er det fare på ferde», «dette er skummelt».
– Hva skjer når du skal holde en tale? Jo, stressresponsen i kroppen fyres i gang, fordi hjernen tror at du er i fare. Og hvis du aldri har gjort noe for å kontrollere det stresset som oppstår, så kan det oppleves veldig ubehagelig.
– Gjennom isbading kan du lære å kontrollere stressresponsen din, og dette kan du bruke også i hverdagssituasjoner. Rekken av negative tanker kommer, men det går an å lære seg å snu disse tankene, og tenke positivt.
MØTER MINDRE SKEPSIS ENN FØR
Rønningen påpeker at man i Vesten tror at vi er sinnet vårt, og at vi for ofte identifiserer oss med tankene våre.
– Men snakker du med den vise mann i Østen, så sier han det motsatte: Du er ikke tankene dine. Tankene er et verktøy som du kan bruke. Jeg prøver selv å forstå, og beherske dette, men det er en lang prosess.
– Møter du skepsis, kanskje spesielt blant menn?
– Absolutt. Det er noe av grunnen til at jeg startet «Yoga for stive menn». Du kommer og er der sammen med andre menn som også er stive i kroppen, og som også har behov for å lære stressmestring, bli sterkere og være mer tilstede i kroppen. Det tok litt tid å få menn interessert, men etter hvert har responsen blitt veldig god. Nå er det 15-20 menn per time.
– Jeg føler at det blir mindre og mindre skepsis rundt yoga og meditasjon, og ord som pust, bevegelse, mobilitet og stressmestring hjelper jo selvfølgelig på det.
– Det som skjer når du hopper uti iskaldt vann, er at kroppen først kommer i sjokk, og det kan oppleves som panikk. Men når du tar kontroll over pusten, og sier at dette går bra og du kjenner at du slapper av; da er det som om tid og sted opphører og du er hundre prosent tilstede.
FLERE I VANNET
– Hvordan er interessen for isbading?
– Det er flere som isbader enn man kanskje skulle tro. En ting er at Wim Hof skaper en revolusjon over hele verden nå, men bare her i Bergen er det flere hundre mennesker som bader i sjøen om vinteren. På Nordnes sjøbad er det flere hundre mennesker som bader i sjøen hver torsdag, og nå samles det en stor gruppe mennesker her i Sandviken hver søndag. Så dette øker, og jeg synes jeg ser tegn på at stadig flere mennesker er i ferd med å snu, og forsøker å ta kontroll på sitt eget liv og sin egen helse.
Rønningen forteller at mange kommer til ham og spør «hvordan kan jeg selv ta kontroll over ryggen min?».
– Jeg opplever at det er mange som forsøker å ta kontroll på sitt eget liv og begynner å bli litt mer bevisst sitt eget ansvar, spiser sunnere, beveger seg mer, og tar et større ansvar for sin egen helse.
– Hvor ofte isbader du?
– Da jeg startet i oktober i 2017 var det nesten hver dag. Nå er det to-fire ganger i uken. Jeg starter fremdeles hver dag med en kald dusj. Men det er annerledes å hoppe ut i sjøen. For meg handler det mye om å bryte barrieren, overhøre stemmen som sier «ikke gjør det», og bare gjøre det. Da er det ikke så viktig hvor lenge du er uti vannet. Det du opplever da er at du får en voldsom mestringsfølelse.
Rønningen understreker at det er flere måter å utfordre seg selv på.
– Isbading er et verktøy for å overkomme frykt, begrensninger og stress. Men du kan få et lignende «kick» dersom du for eksempel gjennomfører halvmaraton for første gang.
– Isbading er et verktøy for å overkomme frykt, begrensninger og stress. Men du kan få et lignende «kick» dersom du for eksempel gjennomfører halvmaraton for første gang. Også da vil du høre en stemme som sier at dette må du ikke gjøre, men du må bli kjent med den stemmen og bli venn med den, lære deg å overkomme frykten. Og som vi har vært inne på tidligere, kan dette brukes for å mestre andre livssituasjoner.
HVA ER LYKKE?
– Stemmen som sier nei kommer fremdeles hos meg, men det handler om å bli kjent med den, du må på en måte bli venn med den; det handler om å gå fra å bli kontrollert, til å observere den, bli kjent med den, og ta kontroll over den. Og da begynner du å bli sjef i ditt eget liv.
Rønningen har selv opplevd lange perioder i livet, der dagene bare kommer og går, uten at man egentlig var tilstede. Kiropraktoren innrømmer selv at det har gått flere år før han har stoppet opp, sett seg tilbake, og spurt seg selv: Hva skjedde?
– Jeg trodde lenge at lykke var et objekt, en bil, et hus eller en ferie, men lykke er jo egentlig bare hormoner. Det er bare en god følelse i kroppen, og når jeg levde mesteparten av livet på autopilot, og ikke kjente etter, men i stedet jaktet etter noe som lå lengre fremme, noe bedre, noe dyrere, så var jeg aldri lykkelig.
– Lykke er ofte et valg, et «mindset». Det handler om tilstedeværelse i sitt eget liv. Og når du isbader, så blir du tvunget inn i denne tilstedeværelsen, og håndterer det som skjer der og da, du har ikke noe valg, det gir en lykkerus.
Kenneth Hoff Rønningen er kiropraktor og yogainstruktør. Han skal delta på Bergens første festival for yoga, meditasjon og pust, som heter Zen in the City, og arrangeres på Hotel Opus XVI 5.-7. april.