Gaahls Wyrd 2 Photo by Joern Veberg
Gaahls WYRD (foto: Jørn Veberg)

All gates open

Del artikkelen i Sosial medier

PÅ ØRET: Dersom Gaahls Wyrd klarer å gjenskape debutalbumet live, så vil ikke publikum ha noe annet valg enn å gi seg fullstendig over.

Gaahl synger som et gjenferd fra den mørkeste middelalder, med all mulig tid, samtidig som musikerne fyller ut med tunge riff og trommer.

Metal har aldri vært min greie. Vegg-til-vegg-gitarer kombinert med en vokalist som vekselvis grynter, snerrer og skriker kan være OK å oppleve en gang imellom på byen, men er ikke noe jeg setter på hjemme. Unntaket har alltid vært og er fortsatt Motörhead, men de passer nok helt ikke inn i dagens metalverden.

Men wow, for et band de var, for noen plater, og ikke minst, for en vokalist. Det siste kan jeg gjerne også si om Kristian «Gaahl» Espedal, som på sitt nye bandprosjekt overrasker med en stemme som har flere kvaliteter enn bare å skrikesynge (han gjør det også).

Gaahls WYRD Ghosts Within
Gaahls WYRD: GastiR – Ghosts Invited (Season of Mist/Indie Recordings)

Hør tittelsporet Ghosts Invited, der han synger mørkt og melankolsk i samme leie som gothrockerne Peter Murphy (Bauhaus) og Andrew Eldritch (Sisters of Mercy) – og der du faktisk kan oppfatte hva han synger om.

Legg til flotte melodier (jeg har tatt meg selv i å nynne på flere av dem i løpet av den siste uken) og et lydbilde som er noe av det tøffeste jeg har hørt (knottet av Iver Sandøy). Deler av det er helt over i det symfoniske (hør åpningen på Carving the Voices), samtidig som det er umiskjennelig metal på den måten at det innimellom er lite rom for å puste.

Kontrasten er altså stemmen hans. Han synger som et gjenferd fra den mørkeste middelalder, med all mulig tid, samtidig som musikerne fyller ut med tunge riff og trommer.

Og ja, for en kontroll de har. Her er pauser, kontant på slaget, avløst av voldsomme skybrudd fra gitarveggen. Klarer de å gjenskape dette live, så vil ikke publikum ha noe annet valg enn å gi seg fullstendig over.

Bandet har også funnet plass til en ballade, logisk nok lagt helt til slutt. Within the Voice of Existence åpner med tre og et halvt minutt med et gjentagende tema som drar deg inn. Så åpnes alle sluser.

Bandet består av vokalist Kristian «Gaahl» Espedal, gitaristen Ole «Lust Kilman» Walaunet (Sahg, God Seed), bassisten Frode «Eld» Kilvik (Aeternus, Krakow) og trommisen Kevin «Spektre» Kvåle (Horizon Ablaze). Gaahls Wyrd inviterer til slippefest i kveld (24. mai) på Hoggorm i Nygårdsgaten.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this