Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
NYTT GLIS: I vår kjøpte Ketil Lea sin Chevrolet Corvette nr. 12; denne gangen en 98-modell.

Hektet på amcar

Bergen Amcar Club er en motorklubb for dem som er hektet på amerikanske biler. For Ketil Lea begynte det da han som tenåring bodde et par år i USA.

Bergen Amcar Club ble stiftet i 1976, og hadde 40-årsjubileum i fjor. Lea har vært medlem i 25 år, og har sittet i styret, blant annet som formann, i 20 av dem. Klubben har 170 medlemmer i Bergen og omegn, i tillegg til at det fins egne klubber på Os, Askøy og i Nordhordland.

– Det er bare amerikanske biler jeg skrur på, noen er nye, andre er gamle.

For Lea begynte lidenskapen da han som guttunge bodde på Landås, og Bergen Amcar Club hadde møtene sine på Sletten senter. 10-12 år gammel syklet han opp til Bergenshallen for å se på en utstilling med amerikanske biler.

DRIVER EGET VERKSTED: – Det er bare amerikanske biler jeg skrur på, noen er nye, andre er gamle, sier Ketil Lea.

Fem år senere bodde familien noen år i North Carolina, og fra da av var den unge mannen hektet på de ulike bilmodellene fra Amerika.

– Jeg leste bilblader gjennom hele oppveksten, og da jeg var 18, kjøpte jeg min første amerikanske bil, en Dodge Dart 76-modell. Det var en skrothaug uten motor og gir til 4000 kroner. Så kjøpte jeg en motor her og en girkasse der, forteller han.

– Det er alltid spesielt med den første bilen; det tok meg et år å få den på veien, men det var selvsagt stort da det endelig skjedde.

Han har drevet eget bilverksted på Osterøy i 10 år, som heter Leas Amcar.
– Det er bare amerikanske biler jeg skrur på, noen er nye, andre er gamle. Men jeg har full jobb og nok å gjøre, både på verkstedet og med kjøp og salg. Jeg opplever at interessen for amerikanske biler er stor.

TUSEN KJØRETØY

Det finnes flere høydepunkter i løpet av året for bilentusiastene. Det arrangeres til sammen fire Street Legal-arrangementer, som er en form for dragracing for registrerte gatebiler på avsperret område. Bergen Amcar arrangerer sine stevner på Eikås motorsportsenter, og skal ha årets første i mai.

Vårmønstringen samler også mange bilentusiaster. Den holdes vanligvis på Lagunen, men på grunn av gravearbeid er arrangementet flyttet til Bergen Travpark på Kristi Himmelfartsdag 25. mai.

– Dette er et av de største treffene i Norge, og det samles rundt 10.000 personer og 1100 kjøretøy. Vi ser på biler og snakker om biler, sier Lea.

Det blir Street Legal på Eikås motorsport senter, 6.-7. mai. 25. mai er det klart for vårens store eventyr når motorklubbene i Bergen arrangerer Vårmønstring på Bergen Travpark.

SPESIELL BIL: Medlem i Bergen Amcar-klubb, Svein Rasmussen, har en Mercury Monteray, 1963-modell, som han kjøpte i 2015.
Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this