baatmegler
GOD START: Ståle Daae Børnes har solgt 30 båter hittil i år, og ved utgangen av april hadde han omsatt for 40 millioner; før sesongen hadde begynt. (Foto: Ove Landro)

Skandinavias mestselgende båtmegler

Del artikkelen i Sosial medier

I fjor solgte Ståle Daae Børnes 68 båter. I april i år, før sesongen var i gang, hadde han allerede solgt 30 båter. – Det ser ut til å bli et nytt rekordår, sier mannen som driver Bergen Marinesenter.

Ståle Daae Børnes er 13 og selger primært store båter på 45-50 fot. Han jobber alene. Trenger han hjelp så leier han arbeidskraft. Børnes har 5-årsjubileum i år, men har ikke hatt tid til å feire. For nå ligger det an til en nytt toppår for mannen som omtales som Skandinavias mestselgende båtmegler.
– Jeg har drevet Bergen Marinesenter siden 2011, og toppåret mitt så langt er 2014. Da solgte jeg 84 båter på ett år, stort sett alene, og omsatte for rundt 100 millioner.

– Jeg kjøpte båten av en kar i klassen, hang på fendere langs ripen, og solgte den videre til en i parallellklassen for 1500 kroner mer.

Den rekorden tar han mest sannsynlig i år.
– Dette ser ut til å bli et nytt toppår, ja. Jeg har solgt 30 båter hittil i år, og ved utgangen av april hadde jeg omsatt for 40 millioner; da hadde ikke sesongen begynt ennå. Så det ser bra ut. Hvem skulle tro det midt i oljekrisen? spør Daae Børnes.

Til prisantydning

Han forteller om en Windy 52 fot som var til salgs for fem millioner. Den lå på Finn.no én dag før den ble solgt til prisantydning. Kunden kommer fra Østlandet for å hente den.
– Flere båter jeg selger går til prisantydning, opplyser båtmegleren.
– Etter finanskrisen var det overskudd av båter i Norge, og folk prutet som bare det. Nå er det færre båter og balanse i markedet. Samtidig er båtene godt vedlikeholdt her til lands.

Han er 42 år, men har arbeidserfaringen til en eldre mann. Da han var 19 år gikk han inn i marinen og jobbet på fregatt. Han ble kapteinløytnant og den yngste maskinsjefen på fregatt i marinen på den tiden. Børnes begynte som ettermarkedssjef på Frydenbø Båtsenter i 2006, og etter bare tre måneder ble han daglig leder. I 2009 ble han headhuntet til Norsk Båtsenter som var verdens neststørste Princess-forhandler. Det var Johs Lunde som hentet ham til anlegget i Dolviken.

– Jeg fikk stor frihet og fikk stupbratt og komprimert lærekurve. 

Døgnet rundt

Men finanskrisen innhentet båtbransjen og Johs Lunde gikk under i 2011.

– Jeg sto uten jobb og måtte gå på Nav for å melde meg arbeidsledig. Jeg fant ut at det var vanskeligere enn å opprette et holdingselskap – færre skjema. Våren 2011 startet jeg Bergen Marinesenter, og nå har jeg altså 5-årsjubileum, smiler han.

Båtmegleren snakker fort og energisk og han slår oss som en typisk selger som egentlig er på jobb døgnet rundt. Det bekrefter han også.

– For alle jeg har jobbet for, så har jeg jobbet som om det var min egen butikk. Sent og tidlig og samvittighetsfullt. Men nå var tiden inne for å jobbe for meg selv.

– Hvordan er du som forretningsmann?
– Gniten og effektiv. Gniten med meg selv, men unner andre å tjene på det de gjør. Men også impulsiv og risikovillig. Det må man være.
Han smiler igjen.

Selger som 13-åring

– Hvor kommer båtinteressen fra?
– Jeg vokste opp i Åsane, men foreldrene mine er fra Gulen og Masfjorden. Faren min hadde racerbåt, og vi hadde hytte ved sjøen i Masfjorden. Oldefaren min begynte med rekefiske på Vestlandet, og morfaren min hadde reketråler. Fra 4-5-årsalderen var jeg med på rekefiske om sommeren. 12 år gammel begynte jeg å jobbe på en lastebåt syv uker hver sommer. Da jeg var 19 gikk jeg inn i marinen. Så det har alltid vært båt.

Han husker godt sitt første båtsalg.
– Den første båten jeg solgte var en GH11. Jeg var 13 år gammel og gikk i 7. klasse.
– Jeg kjøpte båten av en kar i klassen, hang på fendere langs ripen, og solgte den videre til en i parallellklassen for 1500 kroner mer. Det gikk fint det, helt til de to snakket sammen.

– Før sparte man gjerne for å etterlate noe til neste generasjon, mens nå unner man seg selv mer.

– Da jeg var med morfar på rekefiske som 8-10-åring fikk jeg beskjed om at jeg skulle få selge smårekene når vi hadde solgt ut storrekene. En gang ble jeg fersket da vi lå til kai i Florø; han lå baki og slappet av, mens jeg solgte. Vi ble raskt utsolgt for småreker. Jeg sa til kundene at smårekene var spenstigere i kjøttet enn storrekene. Da fikk jeg godt med kjeft av morfar, husker jeg.

– Det var nok slik det begynte. Jeg elsker å møte folk, forhandle og hjelpe kundene til å finne rett båt. Jeg ønsker å gi kunden en så god opplevelse at de kommer tilbake til meg om to år når de vil oppgradere eller trenger annen type hjelp. Dette handler ikke bare om selve salget; man må yte service hele veien.

Nytt rekordår

– Hva er det som gir deg kick?
– At jeg selger bra med båter selv når markedet er dårlig. Fordi jeg har en trofast kundeskare, og – håper jeg– fordi renommeet er godt. Man hører ofte at en person kan være god teknisk, men at han ikke egner seg som selger, eller omvendt: Han er en god selger, men skjønner ikke teknikken i det han selger. Jeg har tung teknisk bakgrunn, og jeg elsker å selge; det tror jeg gjør meg egnet til denne jobben. God butikk kommer av seg selv dersom du er etterrettelig og til å stole på.

– Hvorfor ligger det an til et nytt rekordår?
– Jeg ser en trend der stadig flere godt voksne bruker mer penger på seg selv enn før. Det liker jeg. Før sparte man gjerne for å etterlate noe til neste generasjon, mens nå unner man seg selv mer, og sånn mener jeg det bør være.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this