mordpaaminde8
SCENEBILDE FRA PRØVENE: Paraplyer hører med i en kriminalmusikal fra Bergen. Fra venstre: André Søfteland, Harald Ottesen Nødtvedt, Veslemøy Fluge Berg, Benedicte Sjøvold, David Bryn og Marianne Juvik Sæbø. Foran, med ryggen til: Koreograf Ann-Terese Aasen. (Foto: Maren K Sekkingstad)

Synger i bergensregnet

Del artikkelen i Sosial medier

Gunnar Staalesen og Veslemøy Fluge Berg står bak manuset til den nye krimmusikalen «Mordet på Minde anno 1935». Premieren holdes til helgen i Fana Kulturhus.  

Statsminister og skipsreder Johan Ludwig Mowinckel, kaffemagnat Herman Friele, skuespiller Agnes Mowinckel og kvinnesakskvinne Elise Hambro er noen av karakterene som dukker opp på scenen i forestillingen, der 1930-tallet, politikk, kjærlighet og forvirring står sentralt.

Det hele begynte med at Veslemøy Fluge Berg ønsket å lage en forestilling med bergenske skuespillere og musikere – både profesjonelle og amatører – der hele overskuddet skulle gå til Kirkens Bymisjon og deres arbeid i Bergen og omegn.

STAALESEN SOM FØDSELSHJELPER

mordpaaminde9
TENKER STORT: Veslemøy Fluge Berg ser for seg en arena der profesjonelle og amatører møtes og utvikles. (Foto: Maren K Sekkingstad)

Nå er forestillingen blitt en realitet, med premiere i Fana Kulturhus til helgen. Med på laget er regissørene Tore Christian Sævold og Sturle Igland Bjordal, koreograf Ann-Terese Aasen, samt skuespillere og musikere som André Søfteland, Hanne Mellingen, Tor-Halvor Halvorsen og Peter Sæverud.

Gunnar Staalesen har vært en viktig fødselshjelper for stykket, og forteller at Veslemøy Fluge Berg allerede i fjor spurte om han ville være med og skrive manus. Han svarte da at han akkurat hadde begynt på en ny Varg Veum-bok, og ikke hadde tid før den var ferdig.

– Jeg foreslo at hun istedet kunne skrive stykket selv, og at jeg kunne komme inn på et senere tidspunkt og se om det da var nødvendig å bidra med noe, sier Staalesen.

– Så ble jo første utkastet av manus veldig bra, der det for meg bare handlet om å få de siste brikkene på plass i selve oppklaringen – noe jeg har en del erfaring med opp gjennom årene.

Staalesen mener at hans viktigste bidrag har vært å få  lagt inn noen klassiske krimknep i plottet; litt i første akt og noen flere i siste akt når oppklaringen nærmer seg.

– Så hjalp jeg Veslemøy med forbindelseslinjer mellom noen personer i stykket og noe bakgrunnsarbeid på teaterstoffet fra 1930-tallet, sier han.

«MINDRE ALENE SAMMEN»

Staalesen var med på prøvene i forrige uke, og fikk en sniktitt på det alle vil få muligheten til å se til helgen.

– Jeg lo flere ganger, og selv om jeg vet hva som skal skje, blir det spennende på premieren, sier Staalesen, og legger til at han generelt er veldig glad i musikaler.

– Det er jo det totale teater. Musikaler har både musikk, dans, tekst og scenografi, som alt blir til en forestilling.

mordpaaminde5
GLAD I MUSIKALER: – Det er jo det totale teater. Musikaler har både musikk, dans, tekst og scenografi, som alt blir til en forestilling, sier Gunnar Staalesen. (Foto: Maren K Sekkingstad)

Veslemøy Fluge Berg har en større tanke bak stykket, en tanke som er litt i tråd med Kirkens Bymisjon-mottoet «mindre alene sammen». Hun ser for seg en arena der det skal være plass til alle; der både de profesjonelle og amatørene møtes og utvikles.

– Det finnes mange talenter som av ulike grunner ikke får anledning til å jobbe hundre prosent profesjonelt, så det er veldig fint om Veslemøy kan få til en arena der både underskogen og de store trærne kan møtes og trekke sammen, understreker Staalesen.

Regissør Tore Christian Sævold liker også konseptet. Han innrømmer at det kan by på utfordringer, men mener samtidig at man kan oppnå mye på ren vilje.

– Jeg har jobbet med så mange forskjellige mennesker opp gjennom tidene og vet at så lenge det er vilje, som det jo er mye av her, så får vi det til, sier han.

KAN BLI FLERE FORESTILLINGER

Daglig leder ved Kirkens Bymisjon i Bergen, Arne Liljedahl Lynngård, er en annen som har fått en sniktitt på hva som kommer, fått hilst på skuespillerne og følt på gleden og nervøsiteten.

– Jeg blir så glad og takknemlig. Veslemøy og gjengen hennes har stilt opp for oss så mange ganger før, og nå gjør de det igjen, sier han.

– Det er veldig fint om Veslemøy kan få til en arena der både underskogen og de store trærne kan møtes og trekke sammen.

– Kunst og kultur er viktig for alle mennesker. Vi trenger å både le og gråte. Det er mye omsorg i god kultur. Jeg elsker drama og komedie som handler om min egen by. Ensemblet har mye spilleglede og energi. Humoren sitter løst. Dette blir spennende! Jeg gleder meg til premieren.

Gunnar Staalesen håper at forestillingen får et videre liv etter helgens tre forestillinger.
– Når så mange mennesker har jobbet så mye med noe, som forhåpentlig blir et vellykket resultat, håper jeg at de får muligheten til å vise det til et større publikum, sier han.

Fra venstre: André Søfteland, Harald Ottesen Nødtvedt, Veslemøy Fluge Berg, Benedicte Sjøvold,David Bryn og Marianne Juvik Sæbø. Foran, med ryggen til: Koreograf Ann-Terese Aasen.

Mordet på Minde anno 1935 har premiere lørdag 20. oktober klokken 19:00 i Fana kulturhus. Dagen etter, søndag 21. oktober, blir det matinéforestilling klokken 14:00 og forestilling klokken 19:00.

Skuespillere: Hovedrollene spilles av André Søfteland (Johan Ludwig Mowinckel) og Marianne Juvik Sæbø (Caroline Andrea Stabell, Mowinckels første kone). Ellers medvirker: Tor Halvor Halvorsen, Benedicte Sjøvold, Veslemøy Fluge Berg, Hanne Mellingen, David Bryn, Harald Ottesen Nødtvedt og Emilie Fluge Berg. Regi: Tore Christian Sævold og Sturle Bjordal. Koreografi: Ann-Terese Aasen. Kapellmester: Peter Sæverud.

mordpaaminde2
MORDMYSTERIUM PÅ MINDE: «Han bare falt sammen» sier André Søfteland i rollen som Johan Ludwig Mowinckel. Fra venstre: Gunnar Staalesen, Tore Chr. Sævold, Veslemøy Fluge Berg, Harald Ottesen Nødtvedt (liggende), André Søfteland og Sturle Bjordal. (Foto: Maren K Sekkingstad)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this