volvat

INNHOLDSANNONSE

EN SPESIALISTKLINIKK INNEN MODERNE BEHANDLING AV ÅREKNUTER OG ÅREKNUTESYKDOMMER

Del artikkelen i Sosial medier

– Som ledende spesialistklinikk i Norge benytter vi alle moderne teknikker for å behandle åreknuter trygt, enkelt, skånsomt og uten behov for sykmelding, sier ansvarlig karkirurg ved Volvat Medisinske Senter, Carl Henrik Schelp.

Åreknuter rammer 25-30 prosent av den voksne befolkningen i Norge. Risikofaktorer er alder, liten aktivitet, overvekt samt arvelighet. Rundt 80 prosent av dem som får åreknuter, har det i familien.

Kan behandles på et tidlig stadium

– Tradisjonelt har åreknuter blitt bagatellisert i samfunnet som ufarlig, og representert kun et kosmetisk problem, men i dag vet vi bedre, sier karkirurg Carl Henrik Schelp.

– Tradisjonelt har åreknuter blitt bagatellisert i samfunnet som ufarlig, og representert kun et kosmetisk problem, men i dag vet vi bedre, sier karkirurg Carl Henrik Schelp.

Vitenskapelige undersøkelser har påvist at også de uten kroniske sår har redusert livskvalitet på grunn av sine åreknuter.

– Flere av mine pasienter synes det ser stygt ut og er stigmatiserende, man ønsker ikke å vise beina på treningsstudioet eller på stranden, eller bruke kjole om sommeren. Flere har også plager med tyngdefølelse, tretthetsfølelse og hevelsetendens, noe som over tid kan ha negativ effekt på mikrosirkulasjonen i huden rundt ankelen. Det kan oppstå misfarging av hud, eksem eller åpne sår, sier Schelp.

Sykdommen deles inn i seks stadier etter internasjonal klassifikasjon, og er nesten like vanlig blant menn som kvinner. Grunnet svangerskap utvikler gjerne kvinner åreknuter tidligere enn menn.

  • Stadie 1 representerer årenett på bena, noe som er helt ufarlig.
  • Ved stadie 2 foreligger synlige utvidete slyngete årer.
  • I tredje stadie får man hevelser i ankler utover dagen.
  • I stadie fire fører mikrosirkulasjons-forstyrrelser til at huden blir brunlig, rødlig og øm.
  • Femte og sjette stadie er de som har eller har hatt kroniske leggsår.

– Utviklingen skjer sakte, gjerne over fem til 30 år, men for å unngå senere plager, anbefaler jeg alle å søke behandling så tidlig som mulig, sier Schelp.

Ti års spesialutdannelse

Å utdanne seg som spesialist innen karkirugi tar rundt ti år etter legestudiet og turnustjeneste. Schelp understreker hvor viktig det er at en karkirurg kontinuerlig fortsetter å holde seg oppdatert innen de seneste metoder.

– En karriere som karkirurg ikke så ulikt den typen person man måtte vært som jagerpilot.

– Jeg er én av fire som er verdensledende på behandling med medisinsk lim. Denne teknikken er den mest moderne, skånsomme og effektive vi kan tilby. Da vi har stor erfaring med denne teknikken, får vi jevnlig besøk av karkirurger fra ulike deler av Europa for å bli sertifisert innen denne teknikken.

Schelp har behandlet nærmere 5000 åreknutepasienter, og har siden 2012 vært ansvarlig kar- og årekirurg ved Volvat sine avdelinger i Oslo og Bergen. Da han skulle velge karriere, stod valget mellom å bli jagerpilot eller akuttkirurg, som senere utviklet seg til ønsket om å bli karkirurg.

– Det er svært krevende og spennende å operere på sirkulasjonsorganene, alt må skje raskt og veldig nøyaktig, og jeg fungerer godt når adrenalinet er høyt. Slik sett er en karriere som karkirurg ikke så ulikt den typen person man måtte vært som jagerpilot, smiler Schelp.

– Som en tur til tannlegen

Hvilken moderne behandlingsmetode pasienten mottar, skreddersys av Schelp basert på funn ved ultralydundersøkelsen, alder, type blodårer, område på beina og pasientens personlige preferanser. Slik mottar pasienten den mest effektive og skånsomme behandling de kan få. Volvat tilbyr laser, radiofrekvens, steam, medisinsk lim og mikroskum.

– I det offentlige er det ofte lang ventetid på behandling, begrenset tilbud på teknikker og erfaringer, og bare de sene og mest alvorlige faser av sykdommen prioriteres. På flere offentlige sykehus brukes fortsatt de gamle behandlingsmetoder som krever full narkose, åpen kirurgi og sykemelding i inntil fem uker, og man kan kun behandle ett bein av gangen, sier Schelp.

Hos Volvat mottar pasienten normalt behandling innen to uker.
– Behandlingen krever kun lokal bedøvelse, og vi kan behandle begge beina samtidig. Pasienten er tilbake på jobb allerede neste dag.

volvat logo
volvat.no

Med moderne teknikker reduseres også risikoen for tilbakefall fra mellom 30 og 50 prosent, til mellom fem og ti prosent. Schelp husker spesielt godt beskrivelsen en pasient gav ham om hans behandling.

– Pasienten skrev til meg, og sa at behandlingen ikke var noe verre enn å gå på spa med akupunktur, eller til tannlegen, ler han.
– Og, spesielt bra, så etterlater ingen av våre behandlingmetoder arr, avslutter Schelp fornøyd.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this