Nyskapingsparken1
UNIKT MILJØ: – Mange gründere er litt rebeller, nesten rockestjerner. Vår rolle er å være en koblingsboks, som setter dem sammen med andre ressurspersoner, sier Hilde Indresøvde.

Viser vei i gründervinden

Del artikkelen i Sosial medier

– Det blåser en gründervind over byen. Nyskapingsparken har et unikt miljø, og det er et godt sted å være for folk med ideer, sier Hilde Indresøvde.


I et kontorfellesskap på Vitensenteret sitter gründere og videreutvikler ideene som har sikret dem plass i Nyskapingsparken. Inkubatorleder Hilde Indresøvdes høyeste prioritet er å vise dem frem.

Nyskapingsparken på Marineholmen har eksistert siden 2007, som en del av Norges nasjonale inkubatorprogram. En inkubator gir gründere tilgang til profesjonelle forretningsutviklere, kapital og nettverk, med fokus på en rask og sikker vei fra etablering til vekst. Tilbudet er sterkt subsidiert og basert på årlige opptak.

Guider gründerne

Eier av Nyskapingsparken er Bergen Teknologioverføring (BTO), med finansiering fra Høgskolen i Bergen, Norges Handelshøyskole, Hordaland Fylkeskommune, Bergen Kommune og SIVA. Som én av 30 inkubatorer nasjonalt, må Nyskapingsparken vise resultater og kvalifisere seg på nytt hvert år.

Inkubatorleder Hilde Indresøvde (45) tar oss med i kontorlandskapet i Vitensenteret, der kunnskapen og resultatene stammer fra. Hun guider oss forbi den obligatoriske kaffemaskinen og fotballspillene, og forteller engasjert om de 50 bedriftene som er på plass. Forretningsideene spenner fra bærekraftig solcelleenergi til salg og distribusjon av dyrefôr. Bergensmagasinet er på besøk en tirsdag ettermiddag, men de færreste har gått hjem.

– De som lykkes er de som raskt endrer tjenesten ut i fra dialogen med kunder.

– Vår oppgave er å guide gründere gjennom utviklingsløpet, og bidra til en raskere vei til vekst. Vi vil utgjøre en forskjell for gründere, og vise dem frem. Vi har mange dyktige gründere i Nyskapingsparken, som alle brenner for ideen sin. Mange av dem er også svært modige; flere har sagt opp sin faste jobb.

Stor innovasjonsfamilie

Indresøvde er leder for et team av totalt seks ansatte. Dersom det skulle mangle på kompetanse på enkelte felt blant de faste, henter de kunnskap utenfra.
– Vi er del av en stor innovasjonsfamilie, og samarbeider med andre inkubatorer, næringshager og gründerfellesskap i Hordaland. Det er viktig for oss å ha et tett samarbeid med resten av miljøet som huser oppstartbedrifter.

Nyskapingsparken har opptak to ganger i året. Neste søknadsfrist er 31. august, og det er syv tilgjengelige plasser i inkubatorprogrammet. De som får plass, får bli værende i maks to år.
– Vi har også tilbud til oppstartbedrifter som ikke passer inn i et inkubatorprogram. Innovasjonsfellesskapet T41, som er plassert i nabobygget, er et åpent landskap med fleksible, moderne kontorløsninger for gründere i ulike fase. Her er det rimelige priser og tilgang til miljøet vårt.

Nyskapingsparken2
NÆRMER SEG SØKNADSFRIST: Nyskapingsparken har opptak to ganger i året. Neste søknadsfrist er 31. august, og det er syv tilgjengelige plasser i inkubatorprogrammet. – De som får plass, får bli værende i maks to år, sier Hilde Indresøvde.

Tenker globalt

Mange bedrifter har gjort seg bemerket i løpet av årene Nyskapingsparken har huset gründere.
– Jeg vil gjerne trekke frem arrangørportalen Ticketco, som nå er på vei til å etablere seg i utlandet, og Wisub, som har utviklet en trådløs kontakt som overfører data via mikrobølger under vann. De vant Bergen kommunes etableringspris i fjor, og gjør det svært godt internasjonalt.

Det er like mange spennende innovatører på plass i dag. Noe av det unike med dagens gründere er ønsket om å gå globalt fra starten av.
– Dette er ambisiøse folk som tenker globalt fra dag én, en tendens som har utviklet seg i løpet av årene jeg har jobbet her.

God energi

I dag er det meste tilgjengelig, og det er enorme muligheter for samarbeid, kontaktskaping og å teste ut markedet. Det finnes tekniske løsninger som gjør at du kan befinne seg i Norge og betjene folk globalt.

– Hva preger gründermiljøet i Bergen i dag?
– Start up-scenen i Bergen er klart voksende, og det er en økende interesse for å gründe selv og å være del av et gründerteam. Det spirer og gror, og en kan nesten si at det blåser en gründervind over byen. Det er gledelig å se at vi får internasjonal oppmerksomhet. Folk er fascinerte over at ting skjer i Bergen.

Rask omstilling

Nyskapingsparken preges av god og kreativ energi, og ifølge Indresøvde har flere av gründerne en rockestjerne-ånd over seg.
– Mange gründere er litt rebeller, nesten rockestjerner. Vi har et unikt miljø, og det er et godt sted å være for mange.

Det å ha kollegaer og ikke måtte sitte hjemme på kjøkkenet er viktig for utviklingen av ideer. Nyskapingsparkens miljø er preget av deling av både nettverk, erfaring og kompetanse. Bedriftene bruker hverandres løsninger og kjøper tjenester av hverandre.

Noen investerer til og med i hverandre og sitter i hverandres styrer. Hele miljøet er preget av tillit, og som regel er sluttproduktet ganske annerledes enn den første prosjektskissen.
– Mye handler om å feile raskt, og å endre underveis. Ideen i starten er én ting, deretter følger en periode med testing og utvikling. De som lykkes med prosjektene sine er de som raskt endrer tjenesten ut i fra dialogen med kunder.

En koblingsboks

Hver måned følges bedriftene opp med et statusmøte. Ellers arrangeres ulike seminarer som «Join a startup», «Bli en gründer i Bergen», «IPR-strategi for oppstartbedrifter» og mye mer. Mange av disse er åpne for alle.
– Bergen har et fantastisk og etablert næringsliv. Vår rolle er å være en koblingsboks, som setter gründerne våre sammen med andre ressurspersoner. Vi sitter ikke på fasiten over hva som kommer til å fungere.

Indresøvde har alltid jobbet med tilrettelegging for innovasjon og entreprenørskap, og hun er klar over hva som er mest givende ved jobben.
– Det å se at vi utgjør en forskjell og klarer å legge til rette for at andre skal lykkes, gir meg mye. Jeg føler at vi har skapt et givende miljø hvor folk trives og utveksler både informasjon og nettverk. Det er utrolig spennende å jobbe med folk som brenner for det de driver med.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this