TEGNEREN BAK ASTERIX-SERIEN: Albert Uderzo – sammen med manusforfatter René Goscinny – fikk sitt store gjennombrudd i 1961, da de galliske eventyrene dukket opp i form av komplette tegneseriealbum på hele 48 sider. (Foto: Scanpix NTB)

Verden har mistet en stor tegner

Del artikkelen i Sosial medier

Tegneren Albert Uderzo døde mandag kveld, 92 år gammel. Uten ham ville de verdensberømte tegneserieheltene Asterix og Obelix aldri ha eksistert.

Sammen med historiefortelleren René Goscinny skapte Uderzo Asterix-universet, som har vært en verdensomspennende og vedvarende suksesshistorie for voksne som barn gjennom flere generasjoner.

Selv om Uderzo har forlatt oss, vil hans fantastiske eventyrskikkelser holde navnet hans i live for alltid.

Albert Uderzo ble født 25. april 1927. Alt tydet på at hendene hans skulle komme til å bli viktige for arbeidet hans, han ble nemlig født med seks fingre på hver hånd. Foreldrene hans bestemte seg imidlertid for å få de to ekstra fingrene fjernet.

Da han var seks år gammel tegnet han sine første, nesten trykkeklare tegninger hjemme. Det var først da foreldrene oppdaget at gutten var fargeblind. Denne hindringen skulle heller ikke stoppe ham.

I en alder av fjorten år ble Uderzo ansatt av et forlag i Paris. Da han var atten tegnet han allerede sine egne tegneserier. Det ser ut til at han var født med dette enorme tegnetalentet, for han tok aldri noen kunstutdannelse.

TAPRE GALLERE: Det første albumet i serien om Asterix ble utgitt i Frankrike i 1961. I Norge møtte vi Asterix og hans venner (og fiender) for første gang i 1969.

Han fant sin umiskjennelige og særegne strek, og forbedret den gjennom årevis med hardt arbeid. Det store vannskillet kom i 1951, da han møtte Jean Michel Charlier og René Goscinny.

Med Charlier skaper han de to vågale pilotene «Tanguy og Laverdure» – utgitt som Jaktfalkene i Norge – og sammen med René Goscinny skapte han først «Ompa-Pa» – og senere serien om de to gallerheltene Asterix og Obelix og deres univers.

Et livslangt vennskap utviklet seg mellom de to tegneserieskaperne, som fikk sitt store gjennombrudd i 1961 da de galliske eventyrerne dukket opp i form av komplette tegneseriealbum på hele 48 sider. Asterix-gnisten var tent, og bare noen år senere er hele Europa antent.

Albert Uderzo opplevde sitt største tap i 1977 da René Goscinny plutselig døde. På et tidspunkt ønsket han å avslutte serien om Asterix, siden Goscinny ikke var der lenger. Men fansen hans overbeviste ham om å fortsette.

Etter hvert fikk nye tegneserieskapere muligheten til å fortsette serien, og tidligere kom det 38. albumet i serien (norsk utgave: Gallerhøvdingens datter).

Historien om Asterix er ikke over. Selv om Uderzo har forlatt denne verden, vil hans fantastiske eventyrskikkelser holde navnet hans i live for alltid.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this