tegneserie Regine Toften Holst
TRIGGER LESELYSTEN: – Spennende bilder tar leseren med på en visuell reise, og innleder forsiktig bruk av tekst, porsjonert i små snakkebobler, sier Regine Toften Holst. (Foto: Helge Skodvin)

Sjørøverøya møter Game of Thrones

Del artikkelen i Sosial medier

– Figurene har eksistert i årevis, de eldste av dem ble skapt så tidlig som i 2008, sier Regine Toften Holst, som er ute med første bind av eventyrtegneserien «Rino».

tegneserie2
SPENNENDE DEBUT: Du aner hele tiden at her ligger det mer under – med flere spørsmål underveis som du håper å få svar på i senere bind.

Regine Toften Holst er utdannet animatør, født og oppvokst i Honningsvåg i Finnmark, men bor nå i Bergen. Hun startet med nettbaserte stripeserier i 2007, og har jobbet som illustratør siden 2017 – blant annet for flere barnebøker.

Det første bindet i serien om «Rino» heter «Reisen til de dødes øy», og er hennes debut som serieskaper.

– Rino har vært en kamp mot meg selv om å ikke la ambisjoner forbli en overhengende skygge, en vag drøm jeg håpløst jager etter uten å komme noen vei, sier hun til Bergensmagasinet.

– Det er kampen for å faktisk få ambisjonene frem i lyset. Figurene har eksistert i årevis, de eldste av dem ble skapt så tidlig som i 2008. Gjennom årene har ideene hatt en tendens til å hope seg halvferdig opp til en haug, i stedet for å utvikles videre til å brukes i en historie.

Tittelkarakteren Rino er tronarving, men de kongelige pliktene frister ikke, og han aner at riket han skal overta er tuftet på urettferdighet. Rino drømmer om et annet liv, med frihet og eventyr.

En dag får han mer enn han har bedt om: Brått befinner han seg på en sjørøverskute som setter seil mot en forhekset øy. Det blir en ferd han sent vil glemme, med sabelsvingende sjørøvere («pirotter») og farlige forbannelser.

EN VISUELL REISE

Det er en flott utført debut, der to spennende og dramatiske historier fortelles – for sannsynligvis å føres sammen i senere bind i denne serien. Det er selvsagt kampen mellom det gode og det onde, med karakterer som i første omgang kan virke noe sjablongaktige.

En flott utført debut, der to spennende og dramatiske historier fortelles – for sannsynligvis å føres sammen i senere bind i denne serien.

Du aner hele tiden at her ligger det mer under – med flere spørsmål underveis som du håper å få svar på senere: Hva skjedde med hundedronningen Loreta og datteren Kess? Hva er sannheten om kongeriket Felos, som styres av gauper?

– Tegneserier er et absolutt gunstig medium for å trigge leselyst hos barn og unge, sier forfatteren selv.

– Spennende bilder tar leseren med på en visuell reise, og innleder forsiktig bruk av tekst, porsjonert i små snakkebobler. Leseren kan da beundre bildene og lese teksten i sitt eget tempo – eller nyte boken utelukkende med å bla gjennom bildene.

NY TEGNESERIEFESTIVAL

– Hva tenker du om katter i skurkerollene og hunder i helterollene? Det er jo ganske klassisk, men sier også noe om hvordan vi ser på våre firbente venner?

– Det var ikke opprinnelig tenkt at «Rino» skulle bli en hund-og-katt-fortelling, selv om hovedfiguren hele veien har tilhørt en kongelig gaupefamilie, sier hun.

– Historien er absolutt blitt preget av at «katter er rampete småbeist og hunder er hengivne»-tankegangen. Personlig har jeg et ønske om å ikke bruke slike fordommer som grunnlag for karakterene, men så ble det likevel slik i tegneserien.

Regine Toften Holst kommer til å fortelle mer både om dette og andre ting på «Bergen Tekst og Tegning», som er Norges aller nyeste tegneseriefestival – med fokus på tegneseriens skaperprosesser.

Festivalen «tjuvstarter» på Bergen offentlige bibliotek fredag 11. november, med eget julehefteprogram. Hovedprogrammet foregår på Litteraturhuset lørdag 12. november, der du kan møte flere kjente tegneserieskapere.

«Rino og reisen til de dødes øy» (Vigmostad og Bjørke) er ute nå. Regine Toften Holst deltar på den nye tegneseriefestivalen Bergen Tekst og Tegning 11.-13. november.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this