konfirmasjonsbudsjett1
STORE SUMMER Å SPARE: – Tenk kreativt når det kommer til selskapslokale og matservering, her kan det være store summer å spare, sier Derya Incedursun, og legger til at det uansett er smart å sette opp et budsjett for konfirmasjonen. (Foto: Nordea)

Vårens vakreste eventyr er også det dyreste

Del artikkelen i Sosial medier

Mange familier tar opp dyre forbrukslån for å arrangere konfirmasjon, og gjestene gir gjerne mer i gave enn de har råd til fordi de tror at det forventes av dem.

Ifølge beregninger fra Nordea mottar hver konfirmant rundt 33.000 kroner i pengegaver. Dette fordeler seg slik:

  • Foreldre: 11.690 kroner
  • To sett besteforeldre: 13.180 kroner (6.590 kroner fra hver)
  • Fem tanter/onkler: 5.800 kroner (1.160 kroner fra hver)
  • Fire venner av foreldre: 2.640 kroner (660 kroner fra hver)

BLI ENIGE OM ET MAKSBELØP

– Det er ingen fasit på hvor mye du skal gi i gave til konfirmanten. Det viktigste er at du gir det du har lyst og mulighet til, og ikke det du tror at andre forventer av deg, sier forbrukerøkonom i Nordea, Derya Incedursun.

[PostBlock id=322]

Dersom du er usikker på hva du skal gi, anbefaler hun å bli enig med andre gjester om et maksbeløp som alle er komfortable med.

– Et annet alternativ er å gå sammen med noen om å kjøpe gave, råder hun.

En gjennomsnittsfamilie må ut med rundt 37.000 kroner for gave, antrekk og fest.

Utgiftene er større for foreldrene. I tillegg til at de skal gi gave, knytter det seg gjerne store beløp til det å arrangere konfirmasjon. En Nordea-undersøkelse fra 2016 viser at en gjennomsnittsfamilie må ut med rundt 37.000 kroner for gave, antrekk og fest.

– Tenk kreativt når det kommer til selskapslokale og matservering, her kan det være store summer å spare, sier Incedursun, og legger til at det uansett er smart å sette opp et budsjett.

– Det vil gjøre det enklere for deg å holde oversikten og prioritere riktig, slik at du unngår en økonomisk overraskelse.

SVISKEKAKE OG OLIVENMOS

De økonomiske fallgruvene er mange knyttet til store feiringer, enten det er runde dager, bryllup, barnedåp eller konfirmasjon. Flere av disse kan unngås dersom man er åpen med barna om familiens økonomiske situasjon.

Det er heller ikke nødvendig å blakke seg totalt ved å holde feiringen i dyre selskapslokaler med cateringmat. Her kan du spare mye på å flytte litt rundt på stuemøblene, slik at du får plass til et langbord.

Gi tante Hilde muligheten til nok en gang å imponere med sviskekaken (den er mye bedre enn du tror) eller la onkel Per få overraske med bacondadler og provencalsk tapenade.

Matkyndige familiemedlemmer stiller nok også gjerne opp om de blir spurt; mange har en favorittrett som de med stolthet bringer med seg til et improvisert koldtbord – eller en kake de har gjort suksess med tidligere. Gi tante Hilde muligheten til nok en gang å imponere med sviskekaken (den er mye bedre enn du tror) eller la onkel Per få overraske med bacondadler og provencalsk tapenade (olivenmos) – det siste laget etter en oppskrift som har overlevd i mer enn tusen år.

Det gjør godt å få lov til å bidra, og feiringen blir slik også mer personlig.

konfirmasjonsbudsjett2
STORE PENGEGAVER: Håpet er at konfirmanten har fått med seg den nødvendige ballasten fra foreldre og familie, og klarer å disponere pengegaven på en god måte. (Illustrasjonsfoto: Nordea)

Det er også mulig å tenke annerledes når det kommer til gave. Er det nødvendig at konfirmanten mottar både en stor pengesum og et kostbart antrekk fra foreldrene? Kan ikke antrekket være gave nok i seg selv?

Er det snakk om en bunad, kan det også være mye å vinne på gjenbruk. Bunadsdeler er arvegods med stor affeksjonsverdi. Det gjør inntrykk når du kan si at «denne søljen har gått i arv i fire generasjoner» eller «brystkluten ble laget av min oldemor».

DEN FØRSTE LAKMUSTESTEN 

Det hevdes ofte at de unge ikke bryr seg så mye med innholdet i konfirmasjonen, som er en offentlig bekreftelse av den kirkelige dåpspakten. Dem om det. Dagens unge er både smarte og velinformerte, og vet godt hva konfirmasjonen handler om.

For familien er konfirmasjonen også en markering av overgangen fra barn til voksen; at ungdommen gjøres klar for en ny status – og et nytt sett med forventninger – innad i familien.

Pengegavene spiller her en viktig rolle. Dette er gjerne første gangen barna får så store beløp mellom hendene. Spørsmålet er om de klarer lakmustesten med å håndtere den nyvunne rikdommen. Går de rett til kjøpesenteret og bruker tusenlappene på moteklær, sminke og dataspill, eller er de fornuftige og setter pengene inn på en sparekonto?

Håpet da er at konfirmanten har fått med seg den nødvendige ballasten fra foreldre og familie, og klarer å disponere pengegaven på en god måte. Det ligger selvsagt viktig lærdom i å gjøre feil, men det kan de heller få erfare senere – etter hvert som de skal stå helt på egne bein. Livet byr på mange muligheter til å gå på en smell.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this