tidenesjulesang1
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Fairytale of New York er tidenes beste julesang, ever. (Skjermfoto fra låtens musikkvideo - se den nederst i saken)

Tidenes beste julesang

Del artikkelen i Sosial medier

Undersøkelser blant britiske avislesere bekrefter det samme hver jul: Den gamle The Pogues-låten Fairytale of New York holder stand som favoritt julesang, langt foran mer opplagte valg som Mariah Careys All I Want for Christmas is You og Band Aids Do They Know it’s Christmas?.

Sangtittelen «lånte» The Pogues fra den avdøde irsk-amerikanske forfatteren James Patrick Donleaveys roman A Fairytale of New York (1973), og passer som hånd i hanske til den skittenpoetiske teksten – skrevet i fellesskap av Jem Finer og Shane MacGowan i The Pogues.

Den ikoniske julesangen begynte som en utfordring fra Elvis Costello under innspillingen av albumet Rum, Sodomy and the Lash (1985) – som han produserte. Han hevdet at Shane aldri ville klare å skrive en julesang som han kunne fremføre sammen med bandets bassist Cait O’Riordan.

TREKANTDRAMA I STUDIO 

tidenesjulesang2
JULESINGEL NR. 1: Det stilrene originalcoveret fra 1987.

Shane tok utfordringen på strak arm, og en demo ble spilt inn. Denne var milevis fra den versjonen vi kjenner nå. Det gjorde heller ikke saken bedre at Cait innledet et forhold til Elvis, siden Shane hadde et godt øye til henne.

Elvis Costello foreslo å kalle sangen for Christmastime in the Drunk Tank («jul i fyllearresten». Shane avviste dette forslaget siden han ikke syntes at den tittelen hørtes ut som en hitlåt. Jem Finer foreslo da Fairytale of New York. Han hadde akkurat lest Donleavys roman, og følte at stemningen fra den passet bra til sangen.

Planen var ta sangen med på det kommende albumet If I Should Fall from Grace with God (1987), men bandet var i villrede om hvem som skulle være Shanes duettpartner – siden Cait hadde sluttet i bandet (og giftet seg med Elvis Costello).

Steve Lillywhite, som var produsent på den nye platen, foreslo å la konen, Kirsty MacColl, gjøre et forsøk.  Hun hadde på den tiden trukket seg litt tilbake fra popmusikk-verdenen, og bandet var skeptisk.

HENGIVEN OG FANDENIVOLDSK

Shane ble derimot henrykt over ideen, og da innspillingen med henne var i boks, sa han at hun hadde gjort sangen hans til sin egen – og insisterte på å synge sin del inn på nytt.

Siden har flere andre kjente artister sunget sangen live med Shane, blant andre Sinead O’Connor, Cerys Matthews, Katie Melua, Victoria Clarke og Jem Finers datter Ella Finer. Men ingen av dem kan erstatte Kirsty MacColls fandenivoldske og samtidig dypt hengivne fremføring.

Den ikoniske julesangen begynte som en utfordring fra Elvis Costello.

Det nærmeste noen har sunget seg til lignende høyder i duett med Shane, er Sinead O’Connor i den helt magiske Haunted (som også opprinnelig ble sunget inn sammen med Cait – på soundtracket til filmen Sid & Nancy).

Kirsty MacColl omkom i en tragisk båtulykke sommeren 2000, mens hun og sønnene dykket ved øyen Cozumel i Mexico – i et område der speedbåter ikke hadde adgang.

Da hun kom opp til overflaten igjen etter et av dykkene, så hun at det likevel kom en båt i stor fart mot dem – i retning den ene sønnen hennes. Med en kraftanstrengelse klarte hun å skyve sønnen unna, men ble selv truffet og drept.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this