Sigve Solberg (45) er Norges eneste profesjonelle tinnsoldatmaker. Og han kan også vise frem en samling av bergenske buekorps i tinnsoldatstørrelse.
Tekst: Einar Olsson
Foto: Pernille Sommer
Sigve Solberg er grafisk formgiver og illustratør av yrke. Selskapet, som han driver på hobbybasis, heter Norsemen Miniatures. Navnet spiller på at soldatfigurene han lager må ha en tilknytning til Skandinavia eller Norden – alt fra nordmenn og svensker til tyske soldater som var stasjonert her under krigen.
LES OGSÅ: Buekorps handler om kameratskap
– Jeg er veldig interessert i historie. Annen verdenskrig er nok det som har fascinert meg mest, men jeg er opptatt av alt fra vikinger til nyere historie.
Solberg gjør mye research når han skal lage en ny figur.
– Buekorpsene bør vi ta godt vare på, det er en god tradisjon å bære videre.
– Det er veldig viktig for meg at alle detaljene på uniformene skal bli mest mulig korrekte. Jeg bruker mye tid på å studere bilder og lese om hva som kjennetegner de ulike uniformene, om de har ulike distinksjoner i form av striper, medaljer og slikt.
Det var mens han tjenestegjorde i Garden at interessen for å lage tinnsoldater ble vekket.
– Jeg startet med å lage noen figurer av gardister. Jeg har drevet med det på hobbybasis og solgt på bestilling i 20 år nå. Hver figur får sin egen personlighet. Alle er malt for hånd, så ingen er helt like.
SKULPTURERINGSBOBLEN
Helt siden han lekte med plastsoldater på 70- og 80-tallet har Solberg hatt en fascinasjon for slike figurer.
– Jeg husker at jeg fikk lyst til å lage dem selv og kunne bestemme hvordan jeg selv ønsket de skulle se ut. Det kjekkeste med å drive med dette er det å få lov til å skape noe selv. Tinnsoldatene har personlighet og liv. Jeg gir dem detaljerte ansikter, og hver av dem får sin egen stil.
Solberg legger ikke skjul på at det å skulpturere en så liten figur med mange ørsmå detaljer krever et spesielt fokus. Spesielt det å gi personlighet til et ansikt på tre kvadratmillimeter, er en utfordring.
– Jeg er heldigvis en tålmodig sjel, ler han.
– Det er jo litt terapeutisk også, å ha fullt fokus på det du holder på med der og da. Jeg kommer raskt inn i det jeg pleier å kalle skulptureringsboblen, hvor jeg har fullt fokus på proporsjoner og detaljer.
BUEKORPS I MINIATYR
Solberg lagde opprinnelig mest militære soldatfigurer, men begynte etter hvert å produsere miniatyrer av buekorps i tillegg.
– Mange i buekorpsmiljøet synes det er ekstra gøy å «få seg selv som tinnsoldat» i gave. Når man driver på med dette i Bergen, sier det nesten seg nesten selv at man må lage buekorpsfigurer, smiler han.
Tinnsoldatene leveres i egne spesiallagde metallbokser for hver av de ulike figurene, enten det er fanebærer, offiser, soldat og slager. Selve boksene er dekorert med illustrasjoner som har relasjon til buekorpsene.
– Dette er fine gaver til folk som har vært i eller går i buekorps, sier Solberg.
Figurene han lager er i 54-millimeters skala. Det vil si at de fra tåspissen og opp i øyehøyde er 54 mm.
– Denne høyden er fast fordi figurene skal matche selv om du kjøper fra ulike produsenter. Men buekorpsfigurene er ofte mindre, siden de er av barn.
– Størrelsen gjør at du kan få plass til et lite buekorps i hyllen, samtidig som figurene er store nok til at du kan se uniformsdetaljene tydelig, forklarer han.
HØYLYTT TRADISJON
Solberg har forståelse for at enkelte kanskje synes at buekorpsene kan bli vel bråkete. Samtidig synes han at samholdet og kameratskapet innad i korpsene er viktig å ivareta.
– Buekorpsene bør vi ta godt vare på, det er en god tradisjon å bære videre. Bergen er jo viden kjent for dette!